Yhdysvalloissa muisteltiin poliisin surmaamaa George Floydia, New Yorkin pormestari joutui huutomyrskyn kohteeksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Yhdysvalloissa muisteltiin poliisin surmaamaa George Floydia, New Yorkin pormestari joutui huutomyrskyn kohteeksi

”Nyt on aika nostaa polvi niskastamme”, sanoi Floydin tunteikkaassa muistotilaisuudessa puhunut kansalaisaktivisti.

Julkaistu: 4.6. 8:52, Päivitetty 5.6. 8:06

Minneapolisissa ja New Yorkissa pidettiin torstaina tilaisuudet poliisin viime viikon maanantaina surmaaman mustan ovimiehen George Floydin muistoksi. Surma on aiheuttanut laajat mielenosoitukset eri puolilla Yhdysvaltoja ja myös ulkomailla.

New Yorkissa pormestari Bill de Blasio joutui huutomyrskyn ja buuausten kohteeksi puolustettuaan poliisin voimakkaita otteita mielenosoituksessa, kertoo The New York Times.

De Blasio on joutunut kritiikin kohteeksi sen jälkeen, kun video poliisin voimankäytöstä New Yorkin protestoijia kohtaan levisi sosiaalisessa mediassa. De Blasio on puolustanut poliisia ja sanonut poliisin toimineen hillitysti.

Pormestarin eroamista vaativaan adressiin on viime päivinä tullut lukuisia uusia allekirjoituksia.

Mielenosoitukset New Yorkissa ja muualla Yhdysvalloissa jatkuivat myös perjantain vastaisena yönä. The New York Timesin mukaan yhteenotot poliisin ja mielenosoittajien välillä ovat kuitenkin hieman rauhoittuneet aiemmista öistä.

Minneapolisissa puhui muun muassa Floydin perheen asianajaja Benjamin Crump.

”George Floyd ei kuollut koronaviruspandemian uhrina. Kyseessä oli toisenlainen pandemia: rasismin ja syrjinnän pandemia, joka tappoi hänet”, Crump sanoi.

Ihmiset kunnioittivat Floydin muistoa kahdeksan minuutin ja 46 sekunnin mittaisella hiljaisuudella, uutistoimisto AFP kertoo. Surmasta syytetty poliisi Derek Chauvin piti polveaan Floydin niskassa yhtä pitkän ajan.

Muistopuheen pitäjäksi valittu pastori ja televisiokommentaattori Al Sharpton ylisti rasisminvastaisten mielenosoitusten osoittavan amerikkalaisten yhtenäisyyttä, kertoi uutistoimisto Reuters.

”Olen nähnyt yhä enemmän eri ikäisiä ja eri rotuisia amerikkalaisia, jotka marssivat yhdessä ja korottavat äänensä yhdessä”, Sharpton sanoi MSNBC-kanavan haastattelussa. ”Olemme käännekohdassa.”

Muistotilaisuudessa Sharpton lupasi, että ihmiset jatkavat taistelua Floydin ja mustien oikeuksien puolesta.

”Poliisin polvi Floydin niskassa on koko afroamerikkalaisen kokemuksen metafora”, hän sanoi.

”Syy, miksi meistä ei ole koskaan voinut tulla sitä, mitä halusimme ja mistä unelmoimme on se, että te olette pitäneet polvea meidän niskassamme. Nyt on aika nousta ylös Georgen nimissä ja sanoa, että ottakaa polvi pois”, hän sanoi tilaisuudessa New York Timesin mukaan.

George Floydin muistotilaisuuden osallistujia torstaina Minneapolisissa Yhdysvalloissa.

Muistotilaisuuteen ottivat osaa muun muassa Floydin perhe, pastori Jesse Jackson, Minnesotan kuvernööri TimWalz, Minnesotan senaattori Amy Klobuchar ja Minneapolisin pormestari Jacob Frey.

Kansalaisoikeusjärjestö American Civil Liberties Union ja mustien oikeuksia ajava Black Lives Matter -liike ovat haastaneet oikeuteen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja oikeusministeri William Barrin.

Asiasta kertoo muun muassa brittilehti Guardian.

Liikkeet syyttävät Trumpia ja Barria muun muassa kansalaisten perustuslaillisten oikeuksien rajoittamisesta.

Kanteen taustalla ovat maanantaiset tapahtumat, joissa rauhanomainen mielenosoitus Valkoisen talon edessä hajotettiin ilmeisesti vain sen vuoksi, jotta Trump pääsisi kävelemään ja kuvauttamaan itsensä Raamatun kanssa läheisen kirkon edessä.

Yhdysvaltain entinen puolustusministeri James Mattis arvosteli kovasanaisesti presidentti Trumpia kommentoidessaan protesteja keskiviikkona.

”Donald Trump on ensimmäinen presidentti, joka ei yritä yhdistää Yhdysvaltain kansaa – – eikä edes esitä yrittävänsä”, Mattis arvioi harvinaisessa ulostulossaan.

”Sen sijaan hän yrittää hajottaa meidät. Näemme nyt edessämme seuraukset kolmen vuoden tietoisesta työstä sen eteen.”

Yhdysvaltain entinen puolustusministeri James Mattis.

Vuonna 2018 ministerin tehtävästään eronnut Mattis liittyi lausunnollaan siihen joukkoon julkisuuden henkilöitä, jotka ovat antaneet tukensa mielenosoittajille. Tähän asti Mattis on maltillisesti pidättäytynyt arvostelemasta entistä esimiestään, mutta Trumpin suhtautuminen mielenosoituksiin kirvoitti häneltä täyslaidallisen presidenttiä vastaan.

”Näemme nyt edessämme seuraukset kolmesta vuodesta ilman kypsää johtajuutta”, Mattis sanoi The Atlantic-lehdessä julkaistussa lausunnossa, josta kertoivat myös uutistoimistot AFP ja Reuters.

Trump vastasi Mattisin ulostuloon haukkumalla Mattisin Twitterissä ”maailman yliarvostetuimmaksi kenraaliksi” ja toteamalla, että hän itse oli se, joka pyysi Mattisia eroamaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan Trump arvioi, että hänen ei uhkauksistaan huolimatta ”todennäköisesti” tarvitse pyytää armeijaa avuksi mielenosoitusten tukahduttamiseksi.

Puolustusministeri Mark Esper

Nykyinen puolustusministeri Mark Esper kertoi keskiviikkona vastustavansa aktiivipalveluksessa olevien joukkojen lähettämistä mielenosoittajia rauhoittamaan.

Toinen arvovaltainen kannanotto tuli keskiviikkona Yhdysvaltain edelliseltä presidentiltä Barack Obamalta, joka esitti vahvan tukensa mielenosoittajille ja väkivaltaa kokeneille afroamerikkalaisille.

”Liian usein tuota väkivaltaa ovat tehneet ne, joiden tehtävä on palvella ja suojella teitä”, Obama sanoi.

Las Vegasissa kolme äärioikeistolaista miestä sai keskiviikkona syytteet väkivaltaan yllyttämisestä mielenosoitusten yhteydessä. Mielenosoitukset ovat olleet pääosin rauhallisia, mutta öiseen aikaan on nähty myös mellakointia ja ryöstelyä.

”Väkivaltaiset kiihottajat ovat kaapanneet rauhallisia mielenosoituksia ympäri maan, myös Nevadassa, ja käyttäneet oikeutettua suuttumusta Floydin kuolemasta ajaakseen omaa rotuagendaansa”, syyttäjä Nicholas Trutanich sanoi AFP:n mukaan.

Trutanich kertoi, että pidätettyjen miesten hallussa oli polttopulloja, kun liittovaltion poliisin johtama terrorismin vastainen yksikkö pidätti heidät lauantaina.

Miesten arvellaan kuuluvan Boogaloo-nimellä tunnettuun ääriliikkeeseen, joka tähtää sisällissotaan tai vähintäänkin yhteiskunnan romahduttamiseen. Syytekohtiin kuuluu Reutersin mukaan räjähteillä vahingon aiheuttamisen suunnittelu ja rekisteröimättömien tuliaseiden hallussapito.

Rikoksista voidaan tuomita jopa 30 vuoden vankeusrangaistukset.

Mielenosoittajia Valkoisen talon lähistöllä Washingtonissa keskiviikkoiltana.

Polveaan Floydin niskassa pitäneen Derek Chauvinin syytettä kovennettiin keskiviikkona toisen asteen murhaksi ja myös muut tapaukseen osallistuneet poliisit saivat syytteet osallisuudesta murhaan.

Oikaisu 5.6.2020 klo 7.38. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että muistotilaisuudessa olisi pidetty 46 sekunnin mittainen hiljainen hetki ja että poliisi olisi pitänyt polveaan Floydin niskassa 46 sekunnin ajan. Sekä hiljainen hetki että polven pito niskassa kestivät kahdeksan minuutin ja 46 sekunnin ajan.

Yhdysvallat|”Ne olivat esikuva sille, mitä poliisilaitoksilla pitäisi tehdä” – Minneapolisin ensimmäinen musta poliisi­päällikkö lupasi muutoksen, edessä olikin katastrofi

Yhdysvallat|George Floydin tukehduttanut poliisi saa syytteen toisen asteen murhasta, mielenosoitukset jatkuvat Yhdysvalloissa ulkona­liikkumis­kielloista huolimatta

Kirjeenvaihtajan analyysi|Trump yrittää vedota kansaan poseeraamalla Raamattu kädessään, mutta hiljainen enemmistö on häntä vastaan

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat