Hongkongin lainsäädäntöneuvosto hyväksyi kiistellyn kansallis­laululain äänin 41–1 - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Hongkong

Hongkongin lainsäädäntöneuvosto hyväksyi kiistellyn kansallis­laululain äänin 41–1

Laki tekee Kiinan kansallislaulun loukkaamisesta, pilkkaamisesta tai väärinkäytöstä rangaistavaa vankeusrangaistuksen tai tuntuvan sakkorangaistuksen uhalla.

Hongkongin lainsäädäntöneuvosto päätti kiistellystä kansallislaululaista torstaina.

Julkaistu: 4.6. 9:11, Päivitetty 4.6. 13:01

Hongkongin lainsäädäntöneuvosto eli parlamentti äänesti tänään torstaina kiistellystä kansallislaululaista. Lainsäätäjät hyväksyivät lain äänin 41–1.

Neuvoston demokratiamielinen ryhmä kieltäytyi antamasta äänensä ja huusi sen sijaan lakia parjaavia iskulauseita, kertoo uutistoimisto AFP.

Äänestys viivästyi jo aiemmin torstaina, kun yksi lainsäätäjä heitti purkin lannoitetta kamariin protestoidakseen Kiinan suhtautumista Tiananmenin verilöylyyn. Verilöylyn 31. vuosipäivää vietetään torstaina.

Kansallislaululaki tarvitsee vielä Hongkongin hallintojohtajan Carrie Lamin allekirjoituksen.

Laki tekee voimaan tullessaan Kiinan kansallislaulun epäkunnioittamisesta rikollista.

Laissa kansallislaulun loukkaamisesta, pilkkaamisesta tai väärinkäytöstä voi saada enintään kolme vuotta vankeutta tai enimmillään 50 000 Hongkongin dollarin eli noin 6 000 euron sakot.

Kiinan kansallislaululle buuaamisesta on syntynyt perinne Hongkongissa esimerkiksi jalkapallo-otteluiden yhteydessä. Laki tekee muun muassa tästä rangaistavaa.

Lakia vastustavat ovat pitäneet lakimuutosta viimeisimpänä merkkinä Kiinan tiukemmasta puuttumisesta Hongkongin asioihin. Kiina on viime viikkoina ottanut käyttöön historiallisen kovat keinot Hongkongin itsemääräämisoikeuden nakertamiseksi. Siitä merkkinä oli Hongkongin kiisteltyjen turvallisuuslakien käsittely Pekingissä.

Myös lainsäädäntöneuvoston ulkopuolelle odotettiin protesteja päivän mittaan.

Laki meni läpi Kiinan Taivaallisen rauhan aukion eli Tiananmenin verilöylyn 31. vuosipäivänä.

Hongkongin poliisi kieltäytyi aiemmin kuluneella viikolla myöntämästä lupaa muistojuhlan järjestämiseen koronavirukseen vedoten. Kyse on ensimmäisestä kerrasta kolmeen vuosikymmeneen, kun muistopäivään liittyvää kynttilämielenosoitusta ei saa järjestää Hongkongissa.

Ainakin satoja ihmisiä kuoli Tiananmenin aukion lähettyvillä Pekingin keskustassa 4. kesäkuuta 1989, kun Kiinan armeija lähetettiin murskaamaan opiskelijamielenosoituksia. Sotilaat ampuivat mielenosoittajia. Nykyään asia on yksi Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen herkistä paikoista, ja Manner-Kiinan puolella kaikki viittaukset siihen pyritään sensuroimaan.

Hongkong on ainoa Kiinaan kuuluva alue, jossa Tiananmenin tapahtumia on voitu muistella avoimesti. Vaikka muistojuhla on kielletty tänä vuonna tavallisessa muodossaan, juhlan järjestäjät ovat kehottaneet asukkaita sytyttämään kynttilän paikallista aikaa illalla kello 20.

Koronavirus|Hongkongin poliisi kielsi Tiananmenin verilöylyn vuosipäivän muistojuhlan

Hongkong|”Kuin poliisivaltio”, silminnäkijät kuvailivat Hongkongin katunäkymää keskiviikkona – mielenosoituksissa pidätetty noin 360 ihmistä

Tiananmenin veri­löylystä on 30 vuotta, mutta siitä ei saa vieläkään puhua: Kiina sensuroi rahan­siirtojakin, jos summassa on numero­sarja 8964

”Katsoin taakseni: aukiolle kaartanut panssarivaunu oli sytytetty tuleen ja vyöryi päämäärättä” – Kun verilöyly Tiananmenin aukiolla alkoi, Anna Paljakka oli ainoa suomalaistoimittaja paikan päällä

HS-analyysi|Hongkongilaiset eivät ole kovin ylpeitä kiinalai­suudestaan, ja Peking yrittää muuttaa sen pakottamalla – pian voi joutua vankilaan, jos buuaa kansallislaululle

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat