Yhdysvaltojen ex-presidentit tukevat mielenosoittajia – kritiikki osuu Donald Trumpiin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Yhdysvaltojen ex-presidentit tukevat mielenosoittajia – kritiikki osuu Donald Trumpiin

”Me tarvitsemme hallituksen, joka on yhtä hyvä kuin sen kansalaiset, ja me olemme parempia kuin tämä”, entinen presidentti Jimmy Carter löi Trumpin hallintoa keskiviikkona.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Barack Obama, Bill Clinton, George W. Bush ja Jimmy Carter.

Julkaistu: 4.6. 12:55

Kaikki neljä elossa olevaa Yhdysvaltain aiempaa presidenttiä ovat liittyneet kritiikkiin hallinnon otteita vastaan maata vaivaavan protestiaallon taltuttamisessa.

Protestien aalto alkoi viime viikolla, kun kävi ilmi että Minneapolisin poliisi aiheutti kiinniottotilanteessa mustaihoisen George Floydin kuoleman pitämällä polveaan tämän kaulan päällä. Mielenosoitukset ovat äityneet paikoin ryöstelyksi ja mellakoiksi varsinkin öiseen aikaan.

Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton ja Jimmy Carter ovat kukin kertoneet mielipiteensä erikseen. Perusviesti on kuitenkin sama: maassa ja hallinnossa on vikaa ja ne viat pitää korjata.

Ensimmäiseksi ehti Bill Clinton. Lausunto julkaistiin Clintonin säätiön sivuilla lauantaina.

Entisen presidentin mukaan Martin Luther Kingin unelma siitä, ettei ketään tuomittaisi ihonvärinsä perusteella vaikuttaa kaukaiselta, eikä sitä koskaan saavutetakaan, jos valkoiset jatkavat mustien kohtelua ääneenlausumattomalla oletuksella, että afroamerikkalaiset ovat vähemmän ihmisiä. Clinton kysyi, olisiko George Floyd yhä elossa, jos hän olisi ollut valkoinen.

”Emme voi vastata näihin kysymyksiin rehellisesti tässä eripurassa, me vastaan ne, syytöksissä ja vastasyytöksissä ja vastuun välttelyssä, joiden maailmassa nyt elämme. Vallassa olevien pitää kulkea edellä – vastata kysymyksiin, laajentaa ’meitä’ ja kutistaa ’niitä’, hyväksyä syytöksiä ja ottaa enemmän vastuuta”, Clinton kirjoitti.

”Mutta meidän muidenkin pitää vastata näihin kysymyksiin.”

Maanantaina puhui Obama, tiistaina Bush. Keskiviikkona kommentoi Carter.

Barack Obama julkaisi Medium-alustalla lausunnon, jossa hän osoitti tukensa muutosta vaativille ihmisille. Keskiviikkona hän jatkoi aiheesta säätiönsä virtuaalisessa kokouksessa.

”Olen kuullut jonkin verran keskustelua, jossa äänestäminen ja protestoiminen asetetaan vastakkain kansalaistottelemattomuuden ja suoran toiminnan kanssa. Tämä ei ole joko-tai-kysymys, vaan sekä-että-kysymys. Todelliseen muutokseen tarvitaan sekä ongelman osoittaminen ja se, että vallassa olevat saadaan tuntemaan olonsa epämukavaksi, mutta myös se, että sanoitamme ongelman käytännöllisiksi ratkaisuiksi, jotka voidaan toteuttaa”, Obama sanoi Washington Postin mukaan.

Tiistaina George W. Bush ja hänen vaimonsa Laura Bush julkaisivat oman lausuntonsa. Sen mukaan heitä häiritsevät ”epäoikeudenmukaisuus ja pelko, jotka tukahduttavat maatamme”.

Lausunnossa he korostivat, että Yhdysvaltain on aika käsitellä epäonnistumisiaan uhattujen, alistettujen ja vaiennettujen silmin.

Keskiviikkona Jimmy Carter liittyi keskusteluun. Arvostetun ex-presidentin viesti oli poikkeuksellisen suora.

”Ihmisten, joilla on valtaa, etuoikeuksia ja moraalinen omatunto, tulee nousta esiin ja sanoa ’ei enää’ rodullisesti syrjivälle poliisille ja oikeusjärjestelmälle, moraalittomalle taloudelliselle epäsuhdalle valkoisten ja mustien välillä sekä hallituksen toimille, jotka kaivavat maata yhtenäisen demokratiamme alta”, Carter kirjoitti.

”Me tarvitsemme hallituksen, joka on yhtä hyvä kuin sen kansalaiset, ja me olemme parempia kuin tämä.”

Obama, Clinton ja Carter on valittu presidenteiksi demokraattipuolueen riveistä. Sen sijaan Bush on republikaani.

Tavallisesti entiset presidentit puuttuvat päivänpolitiikkaan säästeliäästi, ja siksi jo neljän edeltäjän lausunnot yli viikon jatkuneista levottomuuksista ovat poikkeuksellinen ja voimakas viesti.

Washington Postille ex-presidenttien lausuntoja analysoinut historioitsija Michael Beschloss näki lausunnoissa paljonkin yhtäläisyyksiä.

”Heistä jokainen sanoo, että Donald Trump ei tee merkittävää osaa omasta työstään ja meidän täytyy puuttua siihen, vaikka interventiomme ei olisi mitenkään koordinoitu”, presidentti-instituutioon erikoistunut Beschloss sanoi.

”Presidentin keskeinen tehtävä on yhdistää kansaa, varsinkin kriisissä. Nämä lausunnot ja eleet viestivät, että Trump ei täytä tätä tehtävää, joten meidän täytyy astua esiin.”

Donald Trump esiintyi Raamatun kanssa maanantaina.

Jimmy Carter toimi Yhdysvaltojen presidenttinä 1977–1981. Bill Clinton toimi presidenttinä kaksi kautta vuosina 1993–2001, George W. Bush Clintonin jälkeen vuodet 2001–2009 ja Barack Obama Bushin jälkeen vuodet 2009–2017.

Donald Trump, josta tuli presidentti Obaman jälkeen vuonna 2017, on yrittänyt rauhoittaa tilannetta julistautumalla maanantaina ”lain ja järjestyksen presidentiksi”. Hän piti Valkoisen talon ruusutarhassa maanantaina julkisen puheen, jossa esitteli Raamattua. Samaan aikaan Valkoisen talon ulkopuolelle keräytyneitä mielenosoittajia hätisteltiin kauemmaksi kyynelkaasulla.

Maanantaina ja tiistaina eli levottoman viikonlopun jälkeen tehdyn Reutersin ja Ipsoksen mielipidekyselyn mukaan 64 prosenttia amerikkalaisista kertoi tukevansa mielenosoittajia. Vain 27 prosenttia oli heitä vastaan.

Lue lisää: Kirjeenvaihtajan analyysi: Trump yrittää vedota kansaan poseeraamalla Raamattu kädessään, mutta hiljainen enemmistö on häntä vastaan

Kirjeenvaihtajan analyysi|Trump yrittää vedota kansaan poseeraamalla Raamattu kädessään, mutta hiljainen enemmistö on häntä vastaan

Mielenosoitukset|Minneapolisin suomalaiset seuraavat kotikaupunkinsa tuhoa – ”Pankkien ja postien polttaminen oli valtava yllätys”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat