WWF:n venäläinen asiantuntija: Siperiassa tapahtunut Venäjän modernin historian toiseksi suurin öljyvuoto, Putin julisti hätätilan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Venäjä

WWF:n venäläinen asiantuntija: Siperiassa tapahtunut Venäjän modernin historian toiseksi suurin öljyvuoto, Putin julisti hätätilan

Ambarnajajokeen vuosi perjantaina 20 000 tonnia dieseliä voimalaitoksesta lähellä Norilskin kaupunkia. Viranomaiset saivat tietää asiasta kaksi päivää myöhemmin. Laitoksen johtaja sai arestirangaistuksen.

Julkaistu: 4.6. 15:00, Päivitetty 4.6. 20:20

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti keskiviikkona hätätilan Siperiassa tapahtuneen massiivisen öljyvuodon takia.

Ambarnajajokeen vuosi perjantaina 20 000 tonnia dieseliä lähellä Norilskin kaupunkia napapiirin yläpuolella Siperiassa. Vuoto tapahtui, kun joen läheisessä Norilsk Nickelin tytäryhtiön ylläpitämässä voimalaitoksessa romahti polttoainesäiliö.

Sanomalehti Izvestija kertoi torstai-iltana, että öljyvuodon vuoksi taigalle oli lähetetty hätätilaministeriön työntekijöiden lisäksi Venäjän kansalliskaartin sotilaita. Nämä kartoittivat tilannetta muun muassa lennokkien avulla sekä Ambarnajajoella että viereisellä Daldykanjoella.

Voimalaitoksen johtaja pidätettiin keskiviikkona, ja Krasnojarskin piirioikeus määräsi hänelle torstaina heinäkuun loppuun asti kestävän arestirangaistuksen. Asiasta kertoi uutistoimisto Tass.

Ympäristörikoksesta on Venäjän viranomaisten mukaan avattu kolme rikostutkintaa.

Ambarnajajoen vuoto on Venäjän modernin historian toiseksi suurin öljyvuoto, kertoo WWF:n asiantuntija Aleksei Knižnikov uutistoimisto AFP:lle. Edellä on Knižnikovin mukaan vain vuoden 1994 öljyvuoto Komin tasavallassa Venäjän pohjoisosassa.

Venäjän meripelastus julkaisi kuvan dieselvuodosta Ambarnajajokeen.

Knižnikovin mukaan WWF hälytti putsausasiantuntijat paikalle vahvistettuaan vuodon omien lähteidensä kautta.

Presidentti Putin ei ollut tyytyväinen siihen, miten nopeasti vuodosta kerrottiin viranomaisille. Viranomaiset kertoivat Putinille, että saivat tietää tilanteesta sunnuntaina sen jälkeen, kun tietoa alkoi levitä sosiaalisessa mediassa.

Putin sätti tytäryhtiön päällikköä televisioidussa videokonferenssissa.

”Miksi viranomaiset saivat tietää tapahtuneesta kaksi päivää sen jälkeen? Saammeko tietää hätätilanteista sosiaalisesta mediasta? Oletko ihan terve siellä?”, kysyi Putin konferenssissa esimerkiksi The Moscow Timesin mukaan.

Norilsk Nickel tiedotti tytäryhtiönsä raportoineen vuodosta oikeaan aikaan ja kunnolla. Yhtiön mukaan polttoainesäiliö romahti, kun sitä tukevat palkit alkoivat upota.

Putin julisti hätätilan saadakseen paikalle riittävästi apua öljyvuodon putsaamiseen. Hätätilaministeri Jevgeni Zinitšev ilmoitti aikovansa mennä paikan päälle johtamaan putsausoperaatiota ja lähettävänsä paikalle apujoukkoja.

Torstaihin mennessä hätätilaministeriö oli saanut paikalle sadan hengen siivousryhmän ja 20 tonnia siivouskalustoa. Uutistoimisto Ria Novostin mukaan öljyä oli iltapäivään mennessä saatu kerättyä 140 tonnia eli urakka oli alkutekijöissään.

Matalan Ambarnajajoen putsaaminen dieselistä on arvioitu haastavaksi syrjäisen sijainnin vuoksi.

Venäjällä on Ambarnaja- eli Latojoki-nimisiä jokia kahdeksan, ja kaikki ovat melko pieniä ja tuntemattomia. Norilskin Ambarnajajoki kuuluu Dudinkajoen vesistöön, ja tämä joki puolestaan laskee muutama kymmenen kilometriä Norilskin länsipuolella virtaavaan Jeniseihin.

Jenisei kuuluu maailman jokijättiläisiin, ja se virtaa koko Siperian halki pohjoiseen ja on virtaamaltaan suurin Jäämereen laskeva joki. Öljyn päätymisestä Jeniseihin ei torstaina kerrottu.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat