Venezuela väitti oppositiojohtaja Guaidón piileskelevän Ranskan suurlähetystössä, Ranska kiistää asian - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Latinalainen Amerikka

Venezuela väitti oppositiojohtaja Guaidón piileskelevän Ranskan suurlähetystössä, Ranska kiistää asian

Guaidóa on syytetty vallankaappausyrityksen rahoittamisesta.

Juan Guaidó kuvattuna tammikuussa.

Julkaistu: 5.6. 9:31, Päivitetty 5.6. 13:05

Ranska kiistää Venezuelan ulkoministeriön varhain perjantaina Suomen aikaa esittämät tiedot, joiden mukaan oppositiojohtaja Juan Guaidó oleskelisi Ranskan suurlähetystössä Caracasissa.

”Herra Juan Guaidó ei ole Ranskan residenssissä Caracasissa. Olemme vahvistaneet tämän Venezuelan viranomaisille moneen kertaan”, Ranskan ulkoministeriön tiedottaja Agnes von der Muhll sanoo.

Juan Guaidó on henkilö, joka muun muassa viime vuoden tammikuussa julistautui Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi tavoitteenaan panna viralta presidentti Nicolas Maduro.

Tänä keväänä Venezuela syytti Guaidóa rahoittajaksi vallankaappausyrityksessä, jonka taustavoimaksi puolestaan väitettiin Yhdysvaltoja. Guaidó on kiistänyt syytteet.

”Emme voi mennä sisään minkään maan suurlähetystöön, oli kyse sitten Espanjasta tai Ranskasta”, Venezuelan ulkoministeri Jorge Arreaza sanoi aamulla Suomen aikaa ilmoittaessaan otaksumansa oppositiojohtajan olinpaikasta.

Arreazan kommentit tulkittiin siten, että Venezuelan toinen merkittävä oppositiojohtaja Leopoldo Lopez piileskelisi Espanjan suurlähettilään asunnossa, mutta kumpaakaan oppositiojohtajaa ei voida pidättää.

Venezuelan presidentti Maduro ei ole tähän asti uskaltanut kajota Guaidóon, sillä tällä on vankka kansansuosio. Lukuisista oikeusjutuista huolimatta Guaidóa ei ole kertaakaan pidätetty, ja esimerkiksi Yhdysvallat on varoittanut Maduroa tekemästä niin.

Venezuela pidätti toukokuussa kaksi yhdysvaltalaista epäiltynä vallankaappausyrityksestä. Yhdysvallat on kiistänyt, että maa olisi osallistunut väitettyyn vallankaappausyritykseen viime toukokuussa.

Venezuelan hallinnon teorian mukaan Guaidó olisi palkannut operaatioonsa palkkasotureita maan kansallisen öljy-yhtiön rahoilla, jotka ovat jäädytettynä Yhdysvalloissa.

Guaidó julistautui viime vuoden tammikuussa Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi. Tapahtumia seurasi poliittinen draama, jonka myötä Guaidó syrjäytettiin myös parlamentin puhemiehen paikalta.

Suomi ja monet muut maat, mukaan luettuna Yhdysvallat, ovat tunnustaneet Guaidón väliaikaiseksi presidentiksi.

Venezuela|Yhdysvaltalainen sotaveteraani lähetti omin päin palkka­sotureita Venezuelaan sieppaamaan presidentti Maduron, ja siitä tuli itse­murha­operaatio

Kansainvälisesti tuntematon poliitikko julisti itsensä Venezuelan presidentiksi ja sai heti Donald Trumpin tuen – Kuka on 35-vuotias Juan Guaidó?

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat