Yhdysvallat ja Kiina pääsemässä sopuun kiistassa matkustajalennoista - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Lentoliikenne

Yhdysvallat ja Kiina pääsemässä sopuun kiistassa matkustajalennoista

Yhdysvallat sallii Kiinalle kaksi viikoittaista vuorolentoa, Kiina sallii Yhdysvalloille yhden.

Julkaistu: 5.6. 20:23

Yhdysvaltain liikenneministeriö ilmoitti perjantaina sallivansa kiinalaisille lentoyhtiöille kaksi viikoittaista, edestakaista vuorolentoa Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä. Ministeriön päätös tuli vain kaksi päivää sen jälkeen, kun presidentti Donald Trumpin hallinto oli ilmoittanut kieltävänsä kaikki kiinalaiset matkustajalennot Yhdysvaltoihin kesäkuun 16. päivästä lähtien.

Kiina puolestaan lupasi sallia yhden amerikkalaisyhtiön lennon Kiinaan viikossa ensi maanantaista alkaen. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Sopu merkitsee, että kiinalaisten säännölliset matkustajalennot Yhdysvaltoihin vähenevät neljästä edestakaisesta lennosta kahteen viikossa. Yhdysvaltalainen lentoyhtiö taas saa yhden vuorolennon, ensimmäisen kerran kuukausiin.

Valkoinen talo perusteli keskiviikkoista kieltopäätöstään vastatoimena, sillä Kiina on sen mukaan hidastellut omien lentokenttiensä avaamisessa. Yhdysvaltalaiset yhtiöt Delta Air Lines ja United Airlines ovat lentäneet rahtilentoja Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä, ja yhtiöt ovat pyytäneet Kiinalta lupaa matkustajalentojen aloittamiseen.

Delta halusi aloittaa päivittäiset lennot Shanghaihin Detroitista ja Seattlesta, United puolestaan San Franciscosta Shanghaihin ja Pekingiin sekä Newarkista Shanghaihin. Näistä toiveista vain yksi siis toteutuu.

Kiinalaiset lentoyhtiöt Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines ja Hainan Airlines ovat lentäneet kukin Yhdysvaltoihin viikoittain yhden reittilennon. Nyt saavutettu sopu vähentää lennot puoleen ja poistaa todennäköisesti markkinoilta kaksi neljästä kiinalaisyhtiöstä.

Lisäksi kiinalaisyhtiöt ovat tehneet Yhdysvaltoihin useita tilauslentoja, tyypillisesti kiinalaisopiskelijoiden kotiuttamiseksi Yhdysvalloista.

Yhdysvallat kielsi ulkomaiden kansalaisten saapumisen Kiinasta Yhdysvaltoihin jo tammikuun lopussa, kun koronaepidemia levisi Wuhanista eri puolille Kiinaa. Lentoja ei tuolloin kuitenkaan kielletty.

Amerikkalaiset lentoyhtiöt lopettivat matkustajalennot Kiinaan saman tien, kun Trump maaliskuun puolivälissä kielsi lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin. Valkoisen talon mukaan Pekingiltä on tivattu toukokuusta lähtien, millä tavoin matkustajaliikenne voisi alkaa uudelleen, mutta vastausta ei kuulunut.

Yhdysvaltain liikenneministeriö huomautti perjantaina, että se on ”täysin valmistautunut harkitsemaan päätöstä uudelleen”, jos kiinalaiset ryhtyvät uusiin yhdysvaltalaisten lentoyhtiöiden torjuntatoimiin.

Lentäminen|Trump kielsi kiinalaisten lentoyhtiöiden matkustajalennot Yhdysvaltoihin

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat