Facebook pyörsi puheitaan, kun työtekijät alkoivat protestoida: Nyt tarkastellaan, pitääkö väkivaltaa lietsoviksi katsottuja kirjoituksia arvioida toisin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Sosiaalinen media

Facebook pyörsi puheitaan, kun työtekijät alkoivat protestoida: Nyt tarkastellaan, pitääkö väkivaltaa lietsoviksi katsottuja kirjoituksia arvioida toisin

Facebookin omat työntekijät ovat aiemmin kritisoineet yhtiön päätöstä olla reagoimatta Yhdysvaltain presidentti Trumpin keskustelua herättäneisiin kirjoituksiin.

Facebookin perustaja-toimitusjohtaja Mark Zuckerberg osallistui Georgetownin yliopiston keskustelutilaisuuteen ilmaisunvapaudesta lokakuussa 2019.

Julkaistu: 6.6. 17:10

Facebook aikoo sittenkin tehdä jotain vihan ja väkivallan lietsonnalle alustallaan. Asiasta kertoi yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg perjantaina julkaisemassaan tekstissä.

Facebook on joutunut paitsi ulkoisen myös sisäisen kritiikin kohteeksi sen jälkeen, kun viestipalvelu Twitter puuttui Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin twiitteihin toukokuun lopulla. Twitter lisäsi faktantarkastushuomion presidentin twiittiin, jossa hän väitti, että kirjeäänestykset johtavat vaalien väärentämiseen sekä osittain piilotti toisen Trumpin twiitin käyttöehtojensa vastaisena, koska twiitti yllytti yhtiön mukaan väkivaltaan.

Facebookin Zuckerberg kommentoi, että Facebook ei aio tehdä Trumpin kirjoituksille yhtään mitään. Hän perusteli päätöstä sillä, ettei Facebookin tehtävä ole rajoittaa sananvapautta.

Facebookin omat työntekijät suuttuivat johtajansa kommenteista. Maanantaina he tekivät virtuaalisen ulosmarssin kieltäytymällä työskentelemästä. Suuri osa myös Facebookin väestä on etätöissä koronaviruspandemian takia, mutta protestoivat työntekijät päivittivät työkalujensa tiloihin ja sähköpostiensa automaattivastauksiin, että eivät työskentele koska protestoivat.

Alun perin torstaille suunniteltu iso keskustelutilaisuus työntekijöiden ja Zuckerbergin välillä aikaistettiin tiistaille, yhdysvaltalaislehti The New York Times kertoi. Vielä virtuaalisessa keskustelutilaisuudessa Zuckerberg puolusti tekemäänsä päätöstä olla ryhtymättä toimiin ympäri Yhdysvaltoja ja maailmaa levinneen protestiaallon takia.

Zuckerberg sanoi, että Facebookin säännöt eivät mahdollista valtiollisten toimijoiden väkivaltaan puuttumista, sillä esimerkiksi poliisilla on lainmukainen oikeus väkivaltaan.

Perjantaina uutiskanava CNN julkaisi Facebookista juuri irtisanoutuneen koodarin haastattelun. 22-vuotias Tim Aveni kertoi irtisanoutuneensa, sillä hänestä Facebook rikkoi sekä hänen että yhtiön omia periaatteita sillä, ettei se sitoutunut puuttumaan väkivaltaan yllyttämiseen.

”Olen huomannut usein, ettei Mark [Zuckerberg] pidä kiinni omista periaatteistaan”, Aveni sanoi haastattelussa. ”Hän on sanonut meille kerta toisensa jälkeen, että väkivaltaan yllyttämistä ei siedetä. Ei, vaikka yllyttäjä olisi Yhdysvaltojen presidentti.”

Lauantaina 6. kesäkuuta presidentti Trumpin lainaus ”kun ryöstely alkaa, ampuminen alkaa” oli edelleen luettavissa Facebookissa.

Facebookilla on myös menneisyydessään kokemusta siitä, ettei väkivaltaan yllyttämiseen aina puututa.

Yhtiö ei esimerkiksi reagoinut oma-aloitteisesti siihen, kun Myanmarissa armeijan sotilaat yllyttivät buddhalaisia käymään rohingya-kansan kimppuun ja lietsoivat vihaa muslimivähemmistöä kohtaan.

Myanmarin sotilaat perustivat Facebookiin valetilejä ja jakoivat rohingyoista valeuutisia ja vihapuhetta systemaattisesti useita vuosia. Lopulta rohingyoja alettiin tappaa ja heidän kotejaan polttaa. Facebook ryhtyi poistamaan sotilaiden tilejä ja vihapuheita vasta kuukausia sen jälkeen, kun yhtiölle oli ilmoitettu niistä. Siihen mennessä noin 700 000 rohingyaa oli paennut maasta.

Mark Zuckerberg pyörsi puheitaan perjantaina.

”Ryhdymme arvioimaan sääntöjämme ja sitä, miten ne sallivat keskustelun ja uhkaukset valtiollisesta väkivallan käytöstä. Arvioimme, onko muutoksia, joita meidän tulisi tehdä”, hän kirjoitti.

”Arvioimme nimenomaisesti kahdenlaisia tilanteita. Ensimmäinen koskee tilanteita, joissa valtiollinen väkivallan käyttö on liiallista. Kun ottaa huomioon Yhdysvaltojen herkän historian, tämä ansaitsee erityisen huolellista arviointia. Toinen tilanne koskee valtiollisia kriisitilanteita, joissa esiintyy kansalaisten levottomuutta tai väkivaltaisia konflikteja.”

Zuckerbergin mukaan myös sitä, poistetaanko sääntöjä rikkova sisältö vai jätetäänkö sen näkyville, arvioidaan. Tämä liittyy Twitterin ratkaisuun jättää näkyviin presidentti Donald Trumpin twiitti, jossa presidentti kirjoitti, että ”kun ryöstely alkaa, ampuminen alkaa”.

Twitter peitti twiitin ilmoituksella, jossa se kertoi, että twiitti rikkoo yhtiön sääntöjä väkivaltaan yllyttämisestä. Yhtiö kuitenkin ilmoitti jättävänsä sen näkyville, koska twiitillä oli sen mukaan erityistä yhteiskunnallista merkitystä. Zuckerberg on aiemmin linjannut, että sääntöjä rikkova sisältö poistetaan.

Zuckerbergin avauksen tarkoitus on rauhoitella. Mitään selkeitä muutoksia perustaja-toimitusjohtaja ei luvannut tapahtuvaksi heti.

Sosiaalinen media|Twitter puuttui ensi kertaa presidentti Trumpin twiitteihin ja varoitti käyttäjiään viestien sisällöstä – Miten päätös yhtiössä syntyi?

Sosiaalinen media|Snapchat ilmoitti jättävänsä Trumpin viestit pois uutisistaan väkivaltaan yllyttämisen vuoksi

Sosiaalinen media|Facebookin työntekijät järjestivät ulosmarssin ja syyttivät yhtiön johtoa riittämättömästä reagoinnista presidentti Trumpin kirjoituksiin

USA:n vaalit|USA valmistautuu valitsemaan tulevan presidentin osin kirjeäänestyksellä, mutta Trump tekee kaikkensa sen estämiseksi: Miksi?

HS-analyysi|Twitter tarkisti ensimmäistä kertaa Trumpin faktat, mutta antaa presidentin yhä myös valehdella

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat