Eri puolilla maailmaa kokoonnuttiin vastustamaan rasismia ja poliisiväkivaltaa George Floydin kuoleman myötä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Mielenosoitukset

Eri puolilla maailmaa kokoonnuttiin vastustamaan rasismia ja poliisiväkivaltaa George Floydin kuoleman myötä

Mielenosoittajat lähtivät liikkeelle monissa kaupungeissa koronavirusrajoituksista huolimatta.

Mielenosoittajia Britannian Lutonissa lauantaina.

Julkaistu: 6.6. 19:03, Päivitetty 6.6. 19:46

Mielenosoittajat ovat lähteneet kaduille eri puolilla maailmaa vastustamaan rasismia ja poliisiväkivaltaa. Mielenosoituksia on järjestetty muun muassa Britanniassa, Puolassa, Portugalissa, Tunisiassa ja Australiassa.

Taustalla on Yhdysvalloissa valtavia mielenosoituksia aiheuttanut George Floydin kuolema. Protestit alkoivat Minneapolisissa sen jälkeen, kun aseistamaton, mustaihoinen Floyd kuoli poliisin painettua häntä polvella niskasta pidätystilanteessa.

Kyseistä poliisia syytetään toisen asteen murhasta.

Mielenosoituksia ei ole estänyt edes koronaviruspandemia, jonka vuoksi monissa maissa on voimassa kokoontumisrajoituksia.

Esimerkiksi Australiassa pääministeri Scott Morrison oli pyytänyt ihmisiä löytämään jonkin muun keinon osoittaa mieltään, mutta siitä huolimatta kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat kokoontumisiin.

Myöskään Britanniassa terveysministerin muistutukset koronaviruksen vaaroista eivät lannistaneet kansalaisia.

Lontoossa eräs megafoniin puhuva mielenosoittaja huusi, että on aika hankkiutua eroon institutionaalisesta rasismista. Hän kannusti ihmisiä pukemaan kasvomaskit.

”Näin me huolehdimme toisistamme. Näin pysymme hengissä”, mielenosoittaja sanoi.

Tunisiassa sadat mielenosoittajat huusivat haluavansa oikeutta.

”Haluamme hengittää!” väkijoukko vaati.

Myös Sydneyn mielenosoituksessa monien kasvomaskeissa luki ”en voi hengittää” eli sanat, joita Floyd toisteli poliisin ollessa hänen päällään. Eräässä kyltissä luki ”8:46”, mikä viittasi aikaan, jonka poliisi piti Floydia maata vasten.

Koronaviruspandemia on koetellut mustia ja etnisiä vähemmistöjä erityisen ankarasti esimerkiksi Lontoossa ja New Yorkissa. Lisäksi koronavirusrajoitusten talousvaikutukset ovat tilastojen perusteella kurittaneet köyhiä ja marginalisoituja ihmisiä muita enemmän.

Kun samalla Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin reaktiot viimeaikaisiin tapahtumiin ovat herättäneet laajaa arvostelua, esimerkiksi Yhdysvaltain suurlähetystö Lontoossa ilmoitti yhtyvänsä brittien suruun. Lähetystö kutsui mielenosoitusta sananvapauden osoitukseksi, joka on osa rakentavaa vuoropuhelua, koulutusta ja muutosta.

Rauhallisia mielenosoituksia oli muun muassa Varsovassa ja Lissabonissa, ja myös sunnuntaille on luvassa mielenosoituksia Euroopan kaupungeissa. Pariisissa mellakkapoliisi pidätteli usean tuhannen mielenosoittajan joukkoa, joka oli kokoontunut luvattomaan mielenosoitukseen Yhdysvaltain suurlähetystön rakennusten liepeille.

Myös Saksan suurissa kaupungeissa järjestettiin laajoja mielenosoituksia, ja niihin osallistui esimerkiksi Bayern Münchenin jalkapallojoukkueen pelaajia.

Mielenosoitukset jatkuvat yhä myös Yhdysvalloissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat