Italiassa voimistuu kansanliike, jonka johtaja pitää pandemiaa huijauksena ja pukeutuu kuin suomalainen jääkiekko­selostaja - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Populismi

Italiassa voimistuu kansanliike, jonka johtaja pitää pandemiaa huijauksena ja pukeutuu kuin suomalainen jääkiekko­selostaja

Oranssitakit vetoavat työttömiin ja toimeentulonsa menettäneisiin ravintolanpitäjiin.

Oranssitakkien johtaja Antonio Pappalardo puhui mielenosoittajille Milanossa viime lauantaina.

Julkaistu: 6.6. 19:32

Koronaviruspandemia on huijausta, jolla maailman johtajat oikeuttavat väärinkäytöksensä välittämättä talouden tuhoutumisesta. Italian pitää erota Euroopan unionista ja rahaliitosta. Mutta ihan ensimmäisenä pitää erota pääministeri Giuseppe Conten hallituksen.

Näin ajattelee oranssitakeiksi kutsuttu kansanliike, joka saa Italian valtavirran oikeistopopulistit näyttämään maltillisilta järjen ääniltä.

Viime vuonna perustettu kansanliike on saanut viime päivinä kasvavaa huomiota italialaismediassa. Italian kansallispäivänä tiistaina Roomassa sen tilaisuuteen kokoontui joitain satoja ihmisiä, niin myös viime lauantaina Milanossa. Pienempiä oranssitakkien kokoontumisia on ollut muutamassa kymmenessä kaupungissa.

Roomassa suurelle ovaalinmuotoiselle Piazza del Popololle kerääntyi sanomalehti La Repubblican mukaan esimerkiksi työttömiä, toimeentulonsa menettäneitä ravintolanpitäjiä ja entisiä uusfasistisen puolueen poliitikkoja.

Rooman Piazza del Popololle eli Kansanaukiolle kokoontui tiistaina satoja oranssitakkiliikkeen kannattajia. Heistä moni oli pukeutunut takin sijaan oranssiin huomioliiviin.

Yksi mielenosoittajista oli krusifiksia pidellyt David Fabbri, joka kuvaili itseään ”manaajadiakoniksi” ja sanoi suuntaavansa kirouksia pääministeri Conten niskaan.

La Repubblica kertoi, että väkijoukko täytti noin puolet aukiosta eikä juuri kukaan pitänyt etäisyyttä muihin saati käyttänyt kasvosuojainta. Mielenosoittajat myös halasivat toisiaan korostaakseen uhmaansa viranomaisohjeita vastaan.

Sekalaisessa kansanliikkeessä on paljon myös esimerkiksi rokotteiden ja uuden 5g-mobiiliverkon turvallisuudesta huolestuneita, kertoi Politico-lehti.

Oranssitakkeja johtaa sisilialainen Antonio Pappalardo, 73, entinen santarmi, ay-aktiivi ja keskustalainen kansanedustaja 1990-luvun alkupuolelta. Kannattajat kutsuvat häntä kenraaliksi. Politicon mukaan hän sai innoituksensa liikkeen perustamiseen keltaliiveiksi kutsutusta Ranskan mielenosoitusliikkeestä, joka syntyi loppuvuodesta 2018.

Yleisötilaisuuksissa Pappalardo on pukeutunut oranssiin pikkutakkiin ja oranssiin solmioon. Suomalaisin silmin hän näyttää erehdyttävästi MTV3:n Hockey Night -jääkiekkostudion jäseneltä vuosituhannen vaihteesta.

Kommentaattori Timo Jutila (vas.) ja selostaja Mika Saukkonen Hockey Nightin selostuskopissa Lappeenrannassa joulukuussa 2001.

”Meidät on pakotettu vangeiksi koteihimme, kun kelmit myyvät maamme ulkovalloille”, Pappalardo julisti Roomassa La Repubblican mukaan.

Italian jääminen ensimmäisenä Euroopan maana pandemian jalkoihin, aluksi tyystin ilman muiden EU-maiden tukea, on herättänyt italialaisten parissa paljon suuttumusta EU:ta kohtaan.

Lue myös: EU-maat jättivät Italian yksin koronakriisin alussa, ja sen synnyttämä katkeruus uhkaa koko unionin tulevaisuutta

Kasvosuojainten käyttöä Pappalardo arvosteli lehden mukaan seksistisellä vitsillä:

”En voi katsoa naista silmiin, jos en tiedä, onko hän kaunis vai ruma.”

Oranssitakkien liikettä voi kaiketi kuvailla ääripopulistiseksi. Sen esittämät salaliittoajatukset ja piittaamaton toiminta ovat pöyristyttäneet jopa niitä poliitikkoja, joita on pidetty Italiassa äärilaidan edustajina.

Veneton aluehallinnon johtaja, oikeistopopulistisen ja maahanmuuttovastaisen Lega-puolueen Luca Zaia rinnasti Pappalardon puheet pandemiahuijauksesta holokaustin kiistämiseen. Zaia sanoi Politicon mukaan, että pandemian kiistämisen pitäisi olla rikos.

”Kannatan sananvapautta, mutta kaikella on rajansa.”

Italia|Trikolori on Italian kuumin valinta kasvo­suojaimen väriksi: Korona­kriisi voimistaa puoluetta, jonka juuret ovat fasismissa

Koronavirus|EU-maat jättivät Italian yksin koronakriisin alussa, ja sen synnyttämä katkeruus uhkaa koko unionin tulevaisuutta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat