Ruotsidemokraattien puheenjohtaja vaatii pääepidemiologi Anders Tegnellin eroa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja vaatii pääepidemiologi Anders Tegnellin eroa

Puolueen puheenjohtaja kritisoi kovasti myös Ruotsin hallituksen tapaa käsitellä epidemiakriisiä.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ei ole tyytyväinen siihen, miten maassa on hoidettu koronaviruspandemiaa.

Julkaistu: 7.6. 0:05

Oikeistopopulistipuolue Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson vaatii Dagens Nyheterissä, että Ruotsin pääepidemiologi Anders Tegnellin pitää erota. Åkesson vaatii kirjoituksessaan myös hallitusta kantamaan vastuunsa epidemian hoidon negatiivisista vaikutuksista.

”Hallitukselle ja terveydenhoitoviranomaisille on annettu mahdollisuuksia korjata virheensä. Silti jahkailu ja neuvottomuus jatkuvat. Niiden, jotka ovat vastuussa vääristä päätöksistä, pitäisi erota viroistaan välittömästi”, Åkesson kirjoittaa.

Erityisesti hän kohdistaa syytöksensä valtion pääepidemiologi Tegnelliin, joka on Åkessonin sanojen mukaan ollut eturintamassa tekemässä huonoja päätöksiä Ruotsin sairaanhoitoviranomaisten puolesta.

Åkesson kritisoi myös hallitusta, jonka pitäisi ”astua varjoista ja ottaa täysi vastuu negatiivisista tapahtumakehityksistä, joita olemme todistaneet kriisin alun jälkeen”.

”Poliittisen vallan tavoittelun ei ikinä pitäisi mennä henkien pelastamisen ohi”, Åkesson lopettaa kirjoituksensa.

Pääepidemiologi Anders Tegnell.

Suomi ja Ruotsi ovat valinneet koronavirusepidemian hillitsemisessä erilaiset tiet. Suomessa otettiin käyttöön valmiuslaki ja suljettiin muun muassa koulut, ravintolat ja kirjastot. Ruotsissa ne pysyivät auki ja määräysten sijaan turvauduttiin suosituksiin.

Vaikka Suomessakin on alettu nyt purkaa osaa rajoituksista, Suomen linja on yhä Ruotsia tiukempi.

Ruotsissa koronavirukseen on kuollut tähän mennessä yli kymmenkertaisesti ihmisiä verrattuna Suomeen.

HS kertoi aiemmin, että Ruotsi ei virallisesti tavoittele epidemiassa niin kutsuttua laumaimmuniteettia, mutta viranomaisten lausunnoista paistaa läpi, että vasta-aineiden kertymisestä toivotaan lisäapua epidemian hidastamiseen.

Ruotsi|Ruotsi valitsi korona­viruksen torjunnassa lievemmät rajoitukset, mutta talous on ottamassa yhtä kovan iskun kuin Suomessa

Mielipidekirjoitus|Koronavirus paljasti ruotsalaisen yhteiskunnan kaksi valuvikaa

Koronavirus|Ruotsin terveyden­hoitoa pyöritetään nyt kriisi­vaihteella, mutta kauanko niin jaksetaan jatkaa? Kaksi lääkäriä kertoo, minkälaisen paineen alla Tukholmassa tehdään töitä

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat