Turkki ja Venäjä uhkaavat ajautua sotaan keskellä Saharaa keidas­kaupungissa, jota suomalaiset ovat olleet suunnittelemassa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Libya

Turkki ja Venäjä uhkaavat ajautua sotaan keskellä Saharaa keidas­kaupungissa, jota suomalaiset ovat olleet suunnittelemassa

Al-Jufran keidaskaupungin rakentamisen viimeinen kultakausi osui 1990-luvulle. Sen rakennukset ovat suomalaisten suunnittelemia ja turkkilaisten rakentamia. Nyt turkkilaisten tukemat Tripolin hallituksen joukot uhkaavat hyökätä kaupunkiin, jossa on maan kapinamarsalkkaa tukevan Venäjän ilmavoimien tukikohta.

Libyan hallitukselle uskolliset joukot juhlivat perjantaina, kun pääkaupunki Tripolia lähellä oleva Tarhunan kaupunki oli vallattu takaisin sotamarsalkka Khalifa Haftarin joukoilta.

Julkaistu: 8.6. 17:28

Libyan pääkaupunkia Tripolia vuoden ajan piirittäneen sotamarsalkka Khalifa Haftarin joukkojen vetäytyminen Länsi-Libyasta jatkui viikonvaihteessa. Maanantaina taisteluja käytiin Sirten satamakaupungista.

Tripolissa istuvan ja YK:n tunnustaman ”kansallisen sovun hallituksen” joukot onnistuivat Turkin valtiollisen uutistoimiston Anadolun mukaan maanantaihin mennessä valloittamaan kaksi Sirten lähiötä.

Tripolin hallituksen sisäministeri Fathi Bashagha sanoi sunnuntaina uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, ettei mihinkään rauhanneuvotteluin ryhdytä ennen kuin sekä Sirte että sisämaassa sijaitseva al-Jufra on ”vapautettu”.

”Meidän on estettävä Venäjää perustamasta tukikohtia Sirteen ja al-Jufraan”, Bashagha sanoi.

Yhdysvallat julkaisi kaksi viikkoa sitten tiedustelutietonsa, jonka mukaan Venäjä on lennättänyt 14 hävittäjää ja rynnäkkökoneita Moskovasta Syyrian kautta Hounin vanhassa keidaskaupungissa sijaitsevaan al-Jufran tukikohtaan.

Keidaskaupungin valtaisat hallintorakennukset ja tuhannet virkailijoiden asunnot ovat suomalaisten suunnittelemia ja turkkilaisten rakentamia.

Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sisi vaati viikonvaihteessa tulitaukoa ja rauhanneuvotteluja. Uutistoimistojen mukaan sekä Arabiemiraatit että Venäjä tukivat maanantaina Egyptin ”rauhansuunnitelmaa”.

Tripolin hallituksen joukoilla on Turkin tuki. Itä-Libyan Bengasissa päämajaansa pitäviä Haftarin joukkoja puolestaan tukevat Venäjä, Egypti ja Arabiemiraatit.

EU tukee virallisesti Tripolin hallitusta, mutta yksimielisyys asiasta on pinnallista. Ranska nimittäin tukee Haftaria vähintään epävirallisesti, raportoi verkkolehti Politico. Haftarin liiittolainen Arabiemiraatit on Ranskan aseteollisuuden tärkeimpiä asiakkaita.

Venäläisten tietojen mukaan Tripolin hallituksen pääministerin Fayez al-Sarrajin odotettiin sunnuntaina ja maanantaina saapuvan Moskovaan neuvottelemaan Libyan tilanteesta. Presidentti Vladimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kuitenkin kiisti tiedon maanantaina iltapäivällä uutistoimisto Ria Novostille.

Haftarin joukkojen epäonni alkoi tammikuussa, kun Turkki ryhtyi antamaan Tripolin hallituksen joukoille avointa sotilaallista tukea. Toukokuun lopulla LNA-joukot ja niiden venäläiset neuvonantajat joutuivat luopumaan asemistaan Tripolin eteläpuolella.

YK:n mukaan viime päivien taistelut ovat häätäneet 16 000 ihmistä pakoon kotoaan.

Libyan hallitukselle uskollisia sotilaita ruumispussien luona Tripolissa.

Jos sisäministeri Bashaghan uhkaukset hyökkäyksestä al-Jufraan toteutuvat, ovat Turkki ja Venäjä käytännössä taistelussa keskenään keskellä Saharaa. Tätä tilannetta yritetään luultavasti sekä Ankarassa että Moskovassa välttää.

Venäjän ilmavoimien uusin tukikohta al-Jufra sijaitsee kolmisensataa kilometriä Sirtestä suoraan etelään, eikä maasto ole hyökkääjälle erityisen suosiollinen.

”Siellä ei ole käytännössä puustoa lainkaan”, sanoo laskujensa mukaan noin 200 kertaa al-Jufrassa käynyt kaupunkisuunnittelun asiantuntija, professori Pentti Murole, 85. ”Tie on kyllä hyvä, sen taisivat 1980-luvulla rakentaa korealaiset”.

Libya oli 1980-luvun alussa suomalaisen rakennusviennin toiseksi suurin kohdemaa Neuvostoliiton jälkeen, ja liiketoiminta jatkui vielä 1990-luvulla. Vuonna 1990 Gaddafi sai hajasijoitusidean ja päätti siirtää osan Tripolin hallinnosta Sirteen ja al-Jufraan.

Suomalainen viiden osakkaan insinööri- ja arkkitehtitoimisto Devecon sai suunnittelu-urakan Sirten 80 000 kerrosneliömetrin hallintorakennuksesta. Al-Jufraan tehtiin saman kokoinen ja lisäksi pari kolmetuhatta uutta asuntoa.

Sirten urakat menivät italialaiselle, al-Jufran rakentaminen turkkilaiselle rakennusyhtiölle.

”Al-Jufran libyalaiset insinöörit ja virkamiehet pitivät kovasti Istanbulista ja kävivät siellä koko ajan tapaamassa urakoitsijoiden edustajia”, Deveconin hallituksen puheenjohtajana toiminut Murole muistelee. Hän asui käytännössä 1990-luvun Libyassa. Al-Jufran projekti kesti kuusi vuotta.

Gaddafin hajasijoitusprojekti unohtui nopeasti. Murole on soitellut tutuille ja ihaillut vanhoja maisemia satelliittikuvista. Paikat al-Jufrassa ovat hänen mukaansa lähes tyhjillään.

”Hallintokorttelin 15 rakennusyksiköstä yksi on jossain käytössä, asuinrakennusten pihoilla on joskus muutama auto.”

”Sotilaskenttä on 1970-luvulta, siellä taitaa toimia sääasema. Satelliittikuvien perusteella kentällä seisovat samat libyalaiskoneet, jotka olivat samoilla paikoilla jo 1990-luvulla.”

Hounin keidaskaupungin vanhassa keskustassakaan turkkilaisine linnoineen ei Murolen mukaan juuri ole eloa.

”Se on 70-luvulla käytännössä hylätty, nykyisin siellä taitaa asua joitakin palmuöljyplantaasien afrikkalaisia työntekijöitä.”

Devecon sai Muromen blogikirjoituksen mukaan melkein kaikki laskuttamansa saatavat perittyä Gaddafin hallinnolta, viimeistä kymmentä prosenttia lukuun ottamatta.

Italialaiset kärsivät Muromen mukaan kunnon luottotappiot. Huonoiten kävi turkkilaiselle rakennusfirmalle, joka meni Libyan-saatavien vuoksi konkurssiin.

HS-analyysi|Putin syytää Libyaan hävittäjiä, pommittajia, palkka­sotilaita ja paino­tuoretta rahaa suoraan Moskovasta

Pääkirjoitus|Edes pandemia ei estä palkkasotilaita, asekauppiaita ja vieraita valtioita lietsomasta Libyan kriisiä

Libya|YK: Tappioita kärsinyt sotaherra suostuu keskustelemaan tulitauosta romahtaneessa Libyassa

Libya|Venäläisyhtiön palkkasoturit pakenevat Tripolista, sotapäällikkö Haftarin hyökkäys kuivumassa kokoon

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat