Missä olit, kun Olof Palme murhattiin? Kerro muistosi HS:lle - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Ruotsi

Missä olit, kun Olof Palme murhattiin? Kerro muistosi HS:lle

Ruotsin pääministeri Olof Palme ammuttiin Tukholmassa perjantaina 28. helmi­kuuta 1986. Keskiviikkona syyttäjä Krister Petersson kertoo, nostaako hän syytteitä murha­tutkinnassa.

Olof Palme vuonna 1982.

Julkaistu: 9.6. 15:42, Päivitetty 10.6. 7:52

Muistatko, missä olit, kun kuulit Olof Palmen murhasta? Ravistiko uutinen? Millaisia ajatuksia se herätti? Kerro muistosi HS:lle vastaamalla oheiseen kyselyyn.

Kyselyyn tulleita tarinoita voidaan käyttää HS:n uutisoinnissa.

Ruotsin pääministeri Olof Palme ammuttiin Tukholmassa matkalla elokuvista kotiin perjantaina 28. helmi­kuuta 1986. Tänä keskiviikkona, Suomen aikaa kello 10.30, syyttäjä Krister Petersson kertoo, nostaako hän syytteitä murha­tutkinnassa.

Petersson on ennakoinut voivansa kertoa, miten murha toteutettiin ja kuka siitä on vastuussa. Syytteet voivat kuitenkin jäädä nostamatta, jos epäilty on kuollut, kuten spekulaatioden keskiössä pysynyt niin sanottu Skandia-mies. Hän kuoli vuonna 2000.

Lue myös: Ratkeaako 34-vuotias mysteeri ja miksi huomio kiinnittyy ”Skandia-mieheen”? Olof Palmen murhatutkinnan syyttäjä kertoo päätöksensä keskiviikkona

Iltapäivälehti Aftonbladetin lähteiden mukaan rikostutkijat uskovat viimein saaneensa haltuunsa murha-aseen.

Palmen murhan tutkinta on haarautunut vuosikymmenten varrella lukemattomiin tutkintalinjoihin. Vastuullisiksi on epäilty muun muassa kurdijärjestö PKK:ta, Etelä-Afrikan tiedustelupalvelua, Ruotsin poliisia, armeijaa ja suojelupoliisia sekä yksittäisiä Palme-vihaajia, joita Ruotsissa tuohon aikaan riitti.

Karkeasti teoriat voidaan jakaa ”yksittäistä hullua” etsiviin selityksiin, laajempiin salaliittoihin ja näiden kahden yhdistelmiin. Sosiaalidemokraatti ja idealisti Palme oli voimakkaasti mielipiteitä jakava hahmo sekä kotimaassa että ulkomailla.

Lue myös: Vielä kerran Olof Palme – jos syyttäjä nimeäisi epäillyksi ”Skandia-miehen”, hänellä täytyisi olla paljon uutta tietoa

Ruotsi|Aftonbladet: Olof Palmen murha-ase on löytynyt

Kolumni|Vielä kerran Olof Palme – jos syyttäjä nimeäisi epäillyksi ”Skandia-miehen”, hänellä täytyisi olla paljon uutta tietoa

Ruotsi|Ratkeaako 34-vuotias mysteeri ja miksi huomio kiinnittyy ”Skandia-mieheen”? Olof Palmen murhatutkinnan syyttäjä kertoo päätöksensä keskiviikkona

Kommentti: Olof Palmen murhaajan selviäminen olisi jättiuutinen, mutta sen merkitys vähenee vuosi vuodelta

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat