YK: Libyasta on löydetty kahdeksan joukkohautaa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Afrikka

YK: Libyasta on löydetty kahdeksan joukkohautaa

Joukkohaudat kerrotaan löydetyn alueelta, josta kapinakenraali Khalifa Haftarin joukot vetäytyivät kesäkuun alussa.

Libyan kansainvälisesti tunnustetun hallituksen joukkojen sotilas osoitti sormellaan paikkaa, jossa kerrotaan olleen joukkohauta.

Julkaistu: 12.6. 22:09

YK ilmoitti torstaina tehneensä ”kauhistuttavan” löydön sodan runtelemasta Libyasta. Alueelta, josta kapinakenraali Khalifa Haftarin joukot ovat vetäytyneet, on löydetty kahdeksan joukkohautaa.

”UNSMIL [YK:n apuoperaatio Libyassa] panee kauhistuneena merkille raportit vähintäänkin kahdeksan joukkohaudan löytymisestä viime päivinä, suurin osa niistä Tarhunassa”, YK-operaation Twitter-tilillä kerrottiin.

”Kansainvälinen oikeus edellyttää, että viranomaiset toteuttavat nopean, tehokkaan ja läpinäkyvän tutkinnan kaikista väitetyistä laittomista kuolemantapauksista.”

Useita joukkohautoja on väitetysti löydetty Tarhunasta, joka sijaitsee kaakkoon pääkaupungista Tripolista. Kansainvälisen yhteisön tunnustama hallitus sai alueen hallintaansa kesäkuun 5. päivä.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja pääsi torstaina käymään paikalla, jossa Libyan Punainen Puolikuu oli edellisenä päivänä kaivanut maasta useita ruumiita.

”Etsimme kaikki joukkohaudat, tunnistamme ruumiit ja palautamme ne omaisille”, sisäministeri Fathi Bachagha sanoi AFP:lle.

Joukkohaudoissa olevien ruumiiden tarkasta lukumäärästä ei ollut tietoa.

Hallituksen joukot löysivät lisäksi 160 ruumista ruumishuoneelta saavuttuaan kaupunkiin. Tarhuna oli yksi kapinakenraali Haftarin joukkojen tukikohdista taisteluissa, joissa Haftar yritti vallata pääkaupungin.

Vähintään satoja ihmisiä on kuollut ja ainakin 200 000 ihmistä joutunut pakenemaan kodeistaan taisteluissa Venäjän, Egyptin ja Arabiemiraattien tukemien Haftarin joukkojen ja kansainvälisen yhteisön tunnustaman hallituksen joukkojen välillä.

Viime viikkoina kansainvälisesti tunnustettu hallitus on Turkin avulla käynnistänyt vastahyökkäyksen ottaakseen maan luoteisosat haltuunsa. Haftarin joukot alkoivat perääntyä asemapaikoistaan Tripolin läheisyydessä kesäkuun alussa.

Yhdysvallat, EU ja monet muut ulkovallat ovat vaatineet tulitaukoa sen jälkeen, kun Haftar joutui pakenemaan Tripolin liepeiltä. Hallituksen joukot ovat kuitenkin uhanneet työntyä Sirteen, Haftarin kotikaupunkiin, joka on hänen joukkojensa viimeinen suuri tukikohta.

Libya|Erdoğan väitti sopineensa Trumpin kanssa Libyan kohtalosta

Libya|Turkki ja Venäjä uhkaavat ajautua sotaan keskellä Saharaa keidas­kaupungissa, jota suomalaiset ovat olleet suunnittelemassa

Libya|YK: Tappioita kärsinyt sotaherra suostuu keskustelemaan tulitauosta romahtaneessa Libyassa

Libya|Venäläisyhtiön palkkasoturit pakenevat Tripolista, sotapäällikkö Haftarin hyökkäys kuivumassa kokoon

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat