Puolan presidentti vertasi kampanjapuheessaan seksuaalivähemmistöjen ”ideologiaa” kommunismiin ja vannoi kieltävänsä sen opettamisen kouluissa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Puola

Puolan presidentti vertasi kampanjapuheessaan seksuaalivähemmistöjen ”ideologiaa” kommunismiin ja vannoi kieltävänsä sen opettamisen kouluissa

Valtaapitävä presidentti Andrzej Duda on konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen (PiS) ehdokas 28. kesäkuuta pidettävissä presidentinvaaleissa.

Puolan presidentti Andrzej Duda puhumassa vaalitapahtumassa Złotoryjan kaupungissa perjantaina.

Julkaistu: 14.6. 11:33

Puolan presidentti Andrzej Duda vertasi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ”ideologiaa” kommunistisiin oppeihin kampanjoidessaan vaalitapahtumassa Brzegin kaupungissa lauantaina.

Asiasta kertoo esimerkiksi uutistoimisto Reuters.

Duda on konservatiivisen valtaa pitävän Laki ja oikeus -puolueen (PiS) ehdokas 28. kesäkuuta pidettävissä presidentinvaaleissa. Puolan presidentinvaalit oli tarkoitus järjestää 10. toukokuuta, mutta niitä jouduttiin siirtämään koronaviruksen takia. Dudan virkakausi päättyy 6. elokuuta.

Laki ja oikeus -puolueen näkökulman mukaan seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat ulkomailta tulleita vaikutteita, jotka heikentävät Puolan perinteisiä arvoja.

Keskiviikkona Duda vannoi vaalilupauksessaan, ettei sallisi samaa sukupuolta olevien parien avioliittoa tai lapsien adoptointia heille. Samalla hän vannoi kieltävänsä seksuaalivähemmistöjen asioista opettamisen kouluissa.

Dudan pitämä puhe lauantaina oli jatkoa keskiviikkona annetuille lupauksille.

”Vanhempieni sukupolvi taisteli neljäkymmentä vuotta kommunistisen ideologian poistamiseksi kouluista, jotta sitä ei voitaisi pakottaa lapsille. Jotta nuoria, lapsia, sotilaita ja nuorisojärjestöjä ei voitaisi aivopestä. He eivät taistelleet sen takia, että ilmestyisi uusi ideologia, joka on vielä tuhoisampi”, Duda sanoi Reutersin mukaan.

Monet seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavat järjestöt ovat tuominneet Dudan puheet.

Puolalainen Rakkaus ei torju -järjestö kertoi Reutersille, että Dudan ehdotukset alkavat muistuttaa Venäjän hallinnon päätöstä kieltää ”homoseksuaalinen propaganda”.

Kampanja homofobiaa vastaan -järjestö puolestaan kirjoitti lausunnossaan Dudalle, ettei ole olemassa seksuaalivähemmistöjen ”ideologiaa”. Järjestön mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat henkilökohtaisesti homo- ja transfobisen vihan, jota presidentti myös tukee puheessaan, kertoo the Guardian.

Seksuaalivähemmistöjen oikeuksista näyttää tulevan yksi presidentinvaalien keskeisistä kysymyksistä. Dudan vastaehdokas on pääoppositiopuolue kansalaisfoorumin ehdokas Rafał Trzaskowski.

Varsovan pormestarina toimiva Trzaskowski on saanut vastaansa kritiikkiä salliessaan opetuksen seksuaalivähemmistöjen asioista varsovalaisissa kouluissa. Hän on myös ensimmäisenä pääkaupungin pormestarina osallistunut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä juhlivaan Pride-tapahtumaan.

Viime viikolla Trzaskowski oli valtapuoluetta tukevan Sieci -lehden kannessa sateenkaari hupparinsa hihassa ja allaan teksti ”äärimmäinen ehdokas”.

Vaalit|Puolan presidentinvaalit eivät ehkä olekaan läpihuutojuttu: presidentti Dudan kannatus sukelsi

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat