Espanja avaa rajansa: Nelli Vaskelainen odottaa sukulaisia Aurinkorannikolle mutta pysyttelee itse Espanjan taloutta pyörittämässä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Matkailu

Espanja avaa rajansa: Nelli Vaskelainen odottaa sukulaisia Aurinkorannikolle mutta pysyttelee itse Espanjan taloutta pyörittämässä

Schengen-maiden matkailijat pääsevät Espanjaan 21. kesäkuuta. ”Matkustamisen mahdollistaminen helpottaa tilannetta ja toki tämä tulee vaikuttamaan myös Espanjan talouteen posiitivisesti”, suomalainen Nelli Vaskelainen sanoo.

Auringonottajia Playa De Palma -rannalla Mallorcalla sunnuntaina.

Julkaistu: 14.6. 14:23, Päivitetty 14.6. 20:28

Espanja avaa rajansa EU:n Schengen-maille jo ensi viikolla, sunnuntaina 21. kesäkuuta. Poikkeuksena on Portugali, jonka suuntaan rajat avataan 1. heinäkuuta.

Asiasta kertoo espanjalaismedia uutistoimisto AFP:n mukaan.

Suomalainen Nelli Vaskelainen, 22, on tiedosta helpottunut. Vaskelainen asuu viidettä vuotta Malagan lähellä Benalmádenan kaupungissa Espanjan Aurinkorannikolla. Hän opiskelee oikeustieteitä Córdobassa.

”Elämä on vihdoin normalisoitunut täällä kevään jälkeen. Olen lakitoimistossa harjoittelussa, ja globaali pandemia on vaikuttanut myös monien asiakkaidemme elämään. Matkustamisen mahdollistaminen helpottaa tilannetta, ja toki tämä tulee vaikuttamaan myös Espanjan talouteen posiitivisesti”, Vaskelainen sanoo.

Vaskelainen aikoo viettää kesän Espanjassa.

”Aion matkustaa maan sisällä ja tehdä muutaman reissun kavereiden luokse eri kaupunkeihin. Paikallisen turismin tukeminen on tärkeää nyt. Loppukesästä odotan myös sukulaisia Suomesta vierailulle.”

Ihmiset uskaltavat jo käyttää enemmän palveluita Benalmádenassa, Vaskelainen sanoo.

”Kaupoissa näkee jo jonoja. Selkeästi paljon ihmisiä on nyt liikkeellä. Toki turvallisuusmääräyksiä ja turvavälejä on tärkeää noudattaa.”

Vaskelainen uskoo, että Aurinkorannikon turismi herää taas rajojen avautumisen myötä eloon.

”Suurin osa ihmisistä täällä elää turismista. Tämä tulisi olemaan monelle perheelle rankkaa, jos rajoja ei saataisi auki.”

Myös Finnair on käynnistellyt Espanjan-lentoja ja lisännyt viikkovuoroja tilanteen kehittymisen myötä.

”Liikenne on käynnistynyt pikkuhiljaa, ja lisäämme lentoja Espanjaan kysynnän mukaan. Málagaan olemme lisänneet jo viikkovuoroja, ja heinäkuussa Finnair lentää Málagaan päivittäin”, Mari Kanerva Finnairin viestinnästä kertoo.

Vielä kesäkuun alussa Finnairilla oli tarkoituksena lentää Málagaan vain muutaman kerran viikossa.

”Heinäkuussa viikkovuoroja oli alunperin muutama vuoro viikkoa kohden, mutta lisäsimme niitä nyt niin, että Málagaan pääsee joka päivä. Aurinkomatkojen Espanjan-matkat käynnistyvät elokuun alussa”, Kanerva sanoo.

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner kertoi kesäkuun alussa, että Aurinkomatkojen elokuun matkoista Kreikkaan on myyty jo 80 prosenttia.

Espanjan Aurinkorannikon osalta koko kesäkauden Aurinkomatkojen matkoista on myyty nyt noin puolet, Kanerva arvioi.

Aiemmin Espanjan hallitus sanoi avaavansa rajat ulkomaisille turisteille 1. heinäkuuta niin, ettei saapuvien tarvitse asettua kahden viikon karanteeniin. Sunnuntaina maa päätti aikaistaa päätöstään.

Espanjan turismi on kokenut kovan kolauksen koronapandemian takia. El País -lehti arvioi aiemmin, että vain noin kolmasosa hotelleista avaa ovensa kesän aikana.

Maan turismi oli täysin pysähdyksissä huhti- ja toukokuussa, ja kesäkuussakin matkailu on rajoittunut työmatkoihin. Matkailualan yrittäjät ovatkin odottaneet päätöksiä rajojen avaamisesta.

Esimerkiksi Kanariansaarilla ja Baleaareilla, joissa koronavirustilanne saatiin hallintaan nopeasti, toiveena on ollut vastaanottaa turisteja jo kesäkuun aikana.

Koronavirus on koetellut Euroopan maista etenkin Britanniaa, Italiaa, Ranskaa ja Espanjaa. Tilanne Euroopassa on kuitenkin helpottunut, ja rajoituksia puretaan.

Johns Hopkinsin yliopiston mukaan Espanjassa oli todettu sunnuntaihin mennessä kaikkiaan 243 605 tartuntaa. Virukseen liittyviä kuolemia oli todettu yli 27 000.

Koronavirus|Espanjan turismi koki kovan kolauksen pandemian takia – Kun hätä­tila pysäytti reitti­lennot, suomalais­yrittäjä päätti lennättää itse suomalaisia Aurinko­rannikolle

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat