Jopa tuhannet suomalaiset jumittavat rajoitusten vuoksi Yhdysvalloissa – tai Suomessa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Jopa tuhannet suomalaiset jumittavat rajoitusten vuoksi Yhdysvalloissa – tai Suomessa

Yhdysvallat kuuluu Suomen tärkeimpiin kauppakumppaneihin. Maiden suhteet kärsivät koronakriisissä muun muassa taide- ja tutkimusalalla.

Matkustajia lentokentällä Chicagossa vuonna 2014.

Julkaistu: 15.6. 13:10

Satojen tai jopa tuhansien suomalaisten matkustus Yhdysvaltoihin on ollut katkolla jo kolmen kuukauden ajan, vaikka heillä on viisumi Yhdysvaltoihin.

Tilanteen pitkittyminen aiheuttaa haittoja ja huolia niin yrityksille, henkilökohtaiselle elämälle kuin työnteollekin.

Suomalainen Klaus Ashorn valmistui keväällä matemaatikoksi Harvardin yliopistosta. Valmistumiseen on perinteisesti liittynyt työlupa Yhdysvalloissa opintoihin liittyvällä alalla.

Jo vuosi sitten löytyi työpaikka datatieteilijänä maailmankuulun teknologiayrityksen riveissä San Franciscossa.

Ashorn odottelee kuitenkin nyt Helsingissä lähtöään Kaliforniaan.

”Opiskeluviisumi täytyy uusia valmistumisen jälkeen, mutta se ei nyt onnistu, sillä Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystö käsittelee tällä hetkellä ainoastaan kiireellisiä viisumeita”, Ashorn sanoo.

Valkoisen talon koronavirukseen liittyvä julkilausuma 11.3. keskeytti viisumilla matkustavien maahantulon Yhdysvaltoihin niiltä, jotka olivat edeltäneiden 14 päivän aikana olleet Schengen-alueella. Kaksi päivää myöhemmin julkilausumaan liitettiin mukaan myös Iso-Britannia ja Irlanti.

Julkilausuma käsittää monien suomalaisten hyödyntämät viisumityypit, joita käyttävät sijoittajat, opettajat, opiskelijat, tutkijat, toimittajat, lääkärit, urheilijat, taiteilijat ja kotityöntekijät.

Näiden viisumien haltijat ovat joutuneet joko jäämään Yhdysvaltoihin tai Suomeen. Takaisin Yhdysvaltoihin ei ole pääsyä, vaikka olisi voimassa oleva USA:n työlupa ja viisumi.

Määräys vaikuttaa myös suomalaisten, Yhdysvalloissa toimivien ­yritysten sisäisiin työntekijäsiirtoihin ja lääketieteellisistä syistä tehtäviin matkoihin.

Optimistisimmat arvioivat määräysten purkautuvan elo–syyskuussa, mutta ne voivat olla voimassa pidempäänkin.

”Olemme viranomaistietojen varassa, mitä tulee määräyksien kestoon. Toistaiseksi mitään aika-arvioita ei ole annettu”, Suomen Los Angelesin pääkonsuli Stefan Lindström sanoo.

Yhdysvaltalainen media on viime päivinä uutisoinut Valkoisen talon olevan laatimassa julkilausumaa, joka keskeyttäisi tärkeimpien L-1, H-1B, H-2B ja J-1 -viisumityyppien käytön edelleen useiksi kuukausiksi lokakuusta lähtien.

”Arvioimme parhaillaan vaihtoehtoja etenkin heikossa asemassa olevien Yhdysvaltain kansalaisten, työntekijöiden ja työnhakijoiden suojelemiseksi, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty”, Valkoisen talon edustaja Hogan Gidley totesi torstaina Wall Street Journal -lehdelle.

”Monin paikoin Euroopassa ollaan palaamassa arkeen, mutta Yhdysvallat on niputtanut yhteen koko maanosan eli Belgian, Britannian ja Ruotsin vaikeat koronatilanteet ovat luultavasti vaikuttaneet linjaukseen”, pääkonsuli Lindström arvioi.

EU on nyt käynnistänyt yhteiset toimet, joiden myötä on tarkoitus neuvotella Yhdysvaltojen kanssa matkustamisen vapauttamisesta koronatilanteen alkaessa väistyä EU:ssa.

Pääsyn salliminen Yhdysvaltoihin olisi erityisen kriittistä yrityksille, jotta niiden tuotanto ja investoinnit eivät kärsisi ja Yhdysvalloissa ihmisiä työllistävät yritykset voisivat jatkaa toimintaansa. Koska paluu Yhdysvaltoihin ei ole rajoitusten vuoksi mahdollista, monet perheet ovat joutuneet jakautumaan eri mantereille.

Yhdysvalloissa toimii satoja suomalaisyrityksiä, joiden toimintaa tilanne vaikeuttaa merkittävästi.

”Onhan tämä aika erikoinen tilanne yrityksille. Jopa miljoonaluokan tilauksia pitäisi toimittaa, ja se vaatisi insinöörejä tekemään asennuksia paikan päälle, mutta he eivät pääse maahan”, Lindström sanoo.

Yhdysvallat kuuluu Suomen tärkeimpiin kauppakumppaneihin, ja maiden välillä on perinteisesti ollut voimakkaat siteet monilla sektoreilla taiteesta tutkimukseen ja yrittämiseen. Vahvoihin suhteisiin vaikuttavat osaltaan suorat lennot New Yorkiin, Los Angelesiin sekä San Franciscoon. Nekin ovat tällä hetkellä toistaiseksi katkolla rajoitusten vuoksi.

Pelkästään Yhdysvaltain länsirannikolla on arvioitu olevan tuhansia suomalaisia. Tilanne ei vaikuta niihin, joilla on kaksoiskansalaisuus tai pysyvä oleskelu- ja työlupa eli niin sanottu Green card. Varsin suurella osalla suomalaisista on kuitenkin vain viisumi tai Esta-matkustuslupa.

”Olen kuullut monen Esta-matkustusluvalla maassa olevan huolestuneen siitä, miten käy, kun maksimiaikaraja umpeutuu. Jos ei hae ajoissa jatkoa, siitä voi seurata 10 vuoden maahantulokielto”, Lindström sanoo.

Klaus Ashorn on selvittänyt mahdollisuutta päästä Yhdysvaltoihin Meksikon kautta, mutta siellä paheneva koronatilanne ei houkuta, Myös Yhdysvaltojen ulkoministeriö on varoittanut tästä vaihtoehdosta.

”Paras reitti tällä hetkellä näyttäisi olevan se, että viettää ensin kaksi viikkoa Kroatiassa ja jatkaa siitä Yhdysvaltoihin”, Ashorn puntaroi.

Silloin pitäisi lentää ensin Air Serbialla Kroatiasta Serbian Belgradiin ja siitä edelleen Yhdysvaltoihin.

Mutta ensin pitäisi saada se viisumi.

Hallitus|Koronaviruksen takia asetetut poikkeusolot päättyvät, mutta kaikki rajoitukset eivät – Näin päätös vaikuttaa Suomeen

Rajavalvonta|Ruotsin ulkoministeri pelkää koronarajoitusten vahingoittavan Pohjoismaiden yhteistyötä – viruksen torjunnassa ”maaottelutunnelma”

Matkailu|Nyt saa matkustaa vähän vapaammin, mutta saksan­suomalaiselle Marja Saloranta Eibertille hallituksen linja oli pettymys

Matkailu|Saksassa toivotetaan suomalais­turistit terve­tulleeksi – HS vieraili suomalaistenkin suosimilla turisti­alueilla, ja yksi asia poikkeaa nyt aiemmasta

Kolumni|Eurooppa on sotkussa vielä pitkään: Vain osa rajoista avautui vain osalle ihmisistä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat