Pohjois-Korea räjäytti Koreoiden väliseen yhteyden­pitoon käytetyn toimisto­rakennuksen – video näyttää räjähdyksen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Pohjois-Korea

Pohjois-Korea räjäytti Koreoiden väliseen yhteyden­pitoon käytetyn toimisto­rakennuksen – video näyttää räjähdyksen

Pohjois-Korea on uhkaillut Etelä-Koreaa päivien ajan. Tuoreiden uhkausten uskotaan olevan vastaus siihen, että pohjoiskorealaiset loikkarit ovat lähettäneet Etelä-Koreasta propagandalehtisiä rajan yli.

Julkaistu: 16.6. 9:10, Päivitetty 16.6. 12:40

Pohjois-Korea on räjäyttänyt toimistorakennuksen, jota on käytetty Koreoiden väliseen yhteydenpitoon, kertoo Etelä-Korean yhdistymisministeriö.

Räjäytetty rakennus sijaitsee Pohjois-Korean puolella, Kaesongin rajakaupungissa. Maiden välisiä suhteita hoitavan Etelä-Korean yhdistymisministeriön mukaan räjähdys tapahtui kello 14.49 paikallista aikaa, kertoo uutistoimisto AFP.

AFP:n mukaan ministeriön lähettämä tiedote julkaistiin vain minuutteja sen jälkeen, kun Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap oli kertonut Kaesongissa tapahtuneesta räjähdyksestä. Yonhapin lähteiden mukaan toimistorakennuksen alueelta oli kuulunut räjähdysääniä ja noussut savua.

 

Savu nousi tehdasrakennuksesta Kaesongissa tiistaina. Kuva on otettu Etelä-Korean puolelta Pajusta.

Koreoiden väliseen yhteydenpitoon käytetty toimistorakennus arkistokuvassa.

Sittemmin myös Pohjois-Korea on kommentoinut räjähdystä. Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimisto KCNA:n mukaan maa on ilmoittanut tuhonneensa rakennukseen kokonaan, kertoo Reuters.

Tilanne kiristyi Korean niemimaalla viime viikon lopulla, kun Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vaikutusvaltainen sisko Kim Yo-jong uhkasi Etelä-Koreaa kostotoimilla.

”Suuren johtajan, puolueen ja valtion minulle suomin valtuuksin ohjeistin vihollissuhteista vastaavaa osastoa suorittamaan seuraavan toimenpiteen”, Kim sanoi KCNA:lle uutistoimisto Reutersin mukaan.

AFP:n mukaan Kim Yo-jong oli myös uhannut yhteystoimiston tuhoamisella.

Koreoiden välinen yhteystoimisto perustettiin Kaesongiin vuonna 2018 maiden välisen yhteistyön merkiksi. Tuolloin Koreat myös solmivat sopimuksen, jossa molemmat maat vannoivat luopuvansa vihollistoimista.

The New York Timesin mukaan toimisto sijaitsee entisessä nelikerroksisessa tehdasrakennuksessa. BBC:n mukaan toimisto on ollut tyhjillään tammikuusta lähtien koronavirusrajoitusten vuoksi.

Pohjoiskorealainen sotilas vartiopaikkansa vieressä kuvattiin Etelä-Korean puolelta Pajussa tiistaina.

Aiemmin tiistaina Pohjois-Korean armeija kertoi olevansa täysin valmis lähettämään asevoimiaan maiden rajalla sijaitsevalle demilitarisoidulle alueelle, kertovat useat uutislähteet.

”Armeijamme toimii ripeästi ja perusteellisesti, jos puolueelta tai hallinnolta tulee päätöksiä tai käskyjä”, kertoo Pohjois-Korean kansanarmeija maan valtiollisen uutistoimisto KCNA:n mukaan.

Uhkauksien uskotaan olevan vastaus siihen, että pohjoiskorealaiset loikkarit ovat lähettäneet Etelä-Koreasta propagandalehtisiä rajan yli, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Uutistoimisto AFP kertoo, että useat pohjoiskorealaisten loikkareiden johtamat ryhmät ovat lähettäneet pullopostilla tai ilmapalloilla Pohjois-Koreaa kritisoivia lentolehtisiä rajan yli kesäkuun alusta alkaen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan rajan yli oli lennätetty lisäksi ruokaa, Yhdysvaltain yhden dollarin seteleitä, miniradioita ja USB-tikkuja, jotka sisältävät eteläkorealaisia tv-sarjoja ja uutisia.

Reutersin mukaan Etelä-Korea aikoo tehdä oikeudellisia toimia kahta tämänkaltaista ryhmää vastaan. Maan mielestä nämä ryhmät ruokkivat jännitteitä rajalla, vaarantavat rajalla asuvien asukkaiden turvallisuuden ja aiheuttavat ympäristölle haittaa.

Ryhmät kertovat silti aikovansa pitää kiinni suunnitelmastaan jatkaa lentolehtiskampanjaa tämän viikon ajan.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman asiantuntijan mukaan Pohjois-Korea saattaa osaltaan rakentaa kriisiä lisätäkseen Etelä-Korean painetta, kun ydinaseneuvottelut Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä ovat pysähdyksissä.

Etelä-Korean puolustusministeriö vaatii, että Pohjois-Korea noudattaa vuoden 2018 sopimusta, jossa maat vannoivat luopuvansa vihollistoimista.

”Otamme tilanteen vakavasti. Armeijamme on valmiina vastaamaan mihin tahansa tilanteeseen”, sanoo Etelä-Korean puolustusministeriön tiedottaja Choi Hyun-soo Reutersin mukaan.

Myös Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in vetoaa, että Pohjois-Korea pitäisi kiinni sopimuksesta.

Koreat ovat edelleen teknisesti sodassa keskenään, koska maat sopivat vuonna 1953 aselevon, joka päätti Korean sodan vihamielisyydet. Aselepoa ei ole korvattu rauhansopimuksella.

Pohjois-Korea|Pohjois-Korean johtajan vaikutusvaltainen sisko uhkasi Etelä-Koreaa kostotoimilla

Diplomatia|Pohjois-Korea: Neuvottelut Trumpin kanssa ovat olleet turhia, Yhdysvallat yrittää syrjäyttää Kimin – Tutkija ei usko suhteiden katkeamiseen

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat