Peking kiristää rajoituksia uuden tartunta­ryppään takia: Asiantuntija sanoo, että uusi aalto tulee Suomeen toden­näköisesti paljon lähempää kuin Kiinasta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Peking kiristää rajoituksia uuden tartunta­ryppään takia: Asiantuntija sanoo, että uusi aalto tulee Suomeen toden­näköisesti paljon lähempää kuin Kiinasta

Kiinassa on todettu viidessä päivässä 106 uutta koronavirustartuntaa.

Kiinan viranomaiset ilmoittivat jäljittäneensä uudet koronavirustartunnat pääkaupungissa sijaitsevalle äyriäistorille.

Julkaistu: 16.6. 10:33, Päivitetty 16.6. 19:18

Kiinan viranomaiset ovat tällä viikolla sulkeneet osia maan pääkaupungista Pekingistä ja ottaneet käyttöön tiukkoja rajoitustoimenpiteitä estääkseen koronavirusepidemian toisen aallon leviämisen maassa, kertovat kansainväliset tiedotusvälineet.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Pekingissä suljetaan kaupungin koulut ja keskeytetään opiskelijoiden paluu yliopistoihin. Tiistaina annetun päätöksen mukaan koulut jatkavat verkko-opetusta keskiviikosta alkaen.

Kaupungin asukkaita myös kehotetaan pysymään kaupungissa ja välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista. ”Keskitason tai korkean riskin” alueiksi määritettyjen alueiden asukkaita on kielletty lähtemästä näiltä alueilta.

Kuluneen viiden päivän aikana uusia tartuntoja on Pekingissä todettu 106, kertoo valtiollinen Global Times -lehti.

Sen mukaan Pekingissä oli tiistaiaamuna Suomen aikaa todettu 27 uutta tartuntaa. Maanantaina kaupungissa raportoitiin 49:stä uudesta tartunnasta. Uusista tartunnoista 36 jäljitettiin Pekingin eteläisessä osassa sijaitsevalle märkätorille.

Jyväskylän yliopiston virologian dosentti ja akatemiatutkija Matti Jalasvuori pitää epätodennäköisenä, että Suomeen tulisi uusi koronavirustartuntojen aalto Kiinasta asti. Hän toteaa, että Kiinan tartuntatilanne on kohtuullisen hyvä verrattuna esimerkiksi Brasiliaan ja Yhdysvaltoihin.

”Tauti voi levitä kaikkialta, missä sitä on.”

Ihmisiä on ohjeistettu pitämään kasvomaskeja ja suojakäsineitä julkisissa tiloissa.

Uusi tartunta-aalto tulisi Suomeen todennäköisemmin paljon lähempää, kuten Venäjältä, joka on kesäkuussa höllännyt rajoituksiaan. Tartuntaluvut ovat maassa edelleen suuria. Toistaiseksi Venäjän raja on kuitenkin kiinni.

Pohjoismaat ovat säästyneet koronavirukselta hyvin Ruotsia lukuun ottamatta, eikä tauti leviä Ruotsista Suomeen helposti niin kauan kuin Suomen ja Ruotsin välinen raja on kiinni. Muista Pohjoismaista voi hyvin tulla Suomeen uusia tartuntaketjuja, vaikka niiden epidemiatilanne onkin hyvä.

Ulkoministeriö on suosittanut suomalaisia välttämään matkustamista kaikkialle muualle paitsi Norjaan, Tanskaan, Islantiin sekä Baltian maihin.

Kiinalaislehden mukaan Kiinan viranomaiset ovat ottaneet uuden tautiaallon leviämisen estämiseksi käyttöön mittavan jäljitys- ja testausohjelman.

Viranomaiset olivat esimerkiksi rajoittaneet tiistaihin mennessä liikkumista ainakin 29:ssä Pekingin kaupunginosassa. Aiemmin maanantaina Kiinan viranomaiset kertoivat asettaneensa karanteeniin 21 kaupunginosaa, joissa asuu yhteensä 90 000 ihmistä.

Kiinan terveysviranomaiset ovat aloittaneet asukkaiden testaamisen Pekingissä.

Lisäksi brittiläisen The Guardianin mukaan asukkaita on ohjeistettu pysymään sisällä ja heitä on määrätty koronavirustesteihin.

Tiistaina Kiinan viranomaiset ilmoittivat, että virukselle mahdollisesti altistuneita ihmisiä on kielletty poistumasta pääkaupungista.

”Nyt kun tiedämme, millaiset toimet estävät viruksen leviämistä tehokkaasti, pystymme mahdollisesti hillitsemään toisen aallon leviämistä”, Jalasvuori arvioi Kiinan toimia.

Suomen tilannetta Jalasvuori pitää erityisen hyvänä.

Omaksutut turvavälit, sosiaalisten kontaktien vapaaehtoinen välttäminen ja hyvä käsihygienia lieventäisivät toisen aallon vaikutuksia, mikäli sellainen tulisi.

”On mahdollista, että toinen aalto ei samalla tavalla pääsisi leviämään yhtäkkisinä ryöpsähdyksinä tai sellaisella tavalla, että sitä ei pystytä hillitsemään.”

Suomessa on myös varauduttu tartuntaketjujen jäljittämiseen puhelinsovelluksen avulla.

”Jos virus tulee tipoittain, niin sitä voi edelleen hallita tartuntaketjuja jäljittämällä,” Jalasvuori sanoo.

Myös maan muissa provinsseissa viranomaiset ovat testanneet maan Pekingistä palanneita ihmisiä.

Koronavirustartuntojen määrä lähti kasvuun Kiinassa torstaina, ja uusien tartuntojen epäillään lähteneen liikkeelle pekingiläiseltä märkätorilta.

Myös koko pandemian epäilty syntypaikka oli märkätori, merenelävien markkinapaikka Wuhanin kaupungissa.

Jalasvuori selventää, että ensimmäisen aallon kohdalla viruksen epäillään levinneen eläimestä ihmiseen torilla, jossa eläimet ja ihmiset olivat tiiviisti tekemisissä keskenään. Torilla eläimiä saatettiin teurastaa jopa ihmisten silmien edessä. Siellä myös käytettiin paljon vettä ja huuhdeltiin paikkoja. Näin eritteet päätyivät kosketuksiin sekä ihmisten että toisten eläinten kanssa.

Viime lauantaina Wuhanissa, yli tuhannen kilometrin päässä Pekingistä, viranomaiset aloittivat laajan testaamisen kaupungin ruokakaupoissa ja vihannestoreilla. Wuhanin viranomaiset kertoivat ottaneensa yli 6 000 näytettä kauppojen ja torien leikkuulaudoista ja keittiöveitsistä. Myös maan talouskeskuksessa Shanghaissa viranomaiset ovat testanneet tuoreita vihanneksia toreilla ja ruokakaupoissa koronaviruksen varalta.

Kummankin kaupungin viranomaisten mukaan testien tulokset ovat olleet negatiivisia.

Rajavalvonta|Belgia avasi ovensa lähes koko Euroopalle: Suljettu raja ehti järkyttää kaksois­kaupunkia, vaikka aidan raosta saattoi livahtaa kioskille

Matkailu|Nyt saa matkustaa vähän vapaammin, mutta saksan­suomalaiselle Marja Saloranta Eibertille hallituksen linja oli pettymys

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat