Tutkimus: Linnunradalla voi olla 36 muuta älykästä sivilisaatiota, vaikka emme ehkä koskaan saa yhteyttä niihin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Avaruus

Tutkimus: Linnunradalla voi olla 36 muuta älykästä sivilisaatiota, vaikka emme ehkä koskaan saa yhteyttä niihin

Älykäs elämä vaatii kehittyäkseen 4,5–5,5 miljardia vuotta.

Nasan kuvaama tähtiklusteri NGC 362 Linnunradalla.

Julkaistu: 16.6. 11:34

Linnunradalla voi olla ainakin 36 aktiivista ja viestintään kykenevää älykästä sivilisaatiota, arvioi tuore tutkimus. Se julkaistiin maanantaina The Astrophysical Journal -tiedejulkaisussa, ja siitä uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

On kuitenkin todennäköistä, että emme koskaan saa yhteyttä näihin yhteiskuntiin ja varmistusta niiden olemassaolosta.

Tutkijat laskivat sivilisaatioiden väliseksi keskimääräiseksi etäisyydeksi noin 17 000 valovuotta. Nykyisellä teknologialla on käytännössä mahdotonta lähettää tai ottaa vastaan signaaleja niin kaukaa.

”Maapallon viestivän yhteiskunnan pitäisi elää ainakin 6 120 vuotta pitkän kantaman radioteknologian kehittämisen jälkeen ennen kuin voimme odottaa kahdensuuntaista viestintää”, sanoo yksi tutkijoista, astrofysiikan professori Christopher Conselice Nottinghamin yliopistosta CNN:lle.

Ihmiskunta on käyttänyt radioteknologiaa vasta noin sata vuotta.

Sivilisaatioiden määrä laskettiin sen avulla, mitä tieteessä tiedetään elämän kehittymisestä eli millaiset olosuhteet tarvitaan sivilisaation syntymiseksi. Tämän pohjalta tutkijat arvioivat, että älykäs elämä kehittyy 4,5–5,5 miljardissa vuodessa.

Planeetalla kuluu vähintään noin neljä miljardia vuotta elämän muodostamiseen. Maapallolla teknologiseen viestintään kykenevän yhteiskunnan kehittymisessä kesti 4,5 miljardia vuotta.

Tutkijat olivat yllättyneitä, että sivilisaatioiden määrä oli niin pieni mutta ei kuitenkaan nolla.

”Se on aika merkittävää”, Conselice toteaa.

Oletuksena on, että sivilisaatiot ovat niin älykkäitä, että ne pyrkivät myös etsimään elämää oman yhteiskuntansa ulkopuolelta ja ottamaan yhteyttä teknologian avulla. Siitä huolimatta tähän päivään mennessä todisteita muista sivilisaatioista ei ole saatu.

Jos älykästä elämää ei löydy vähintään 7 000 valovuoden päästä, tämä voi tutkijoiden mukaan tarkoittaa kahta asiaa.

Ensinnäkin älykäs sivilisaatio saattaa vallita vain noin 2 000 vuotta, mikä voi tarkoittaa sitä, että maapallon älykäs elämä on tulossa tiensä päähän.

Toisen selityksen mukaan maapallon elämä saattaa olla niin poikkeuksellista, että matemaattiset kaavat eivät pysty hahmottamaan sen ilmenemistä.

Maapallon ulkopuolisen elämän löytyminen on hyvin kiistanalainen tutkimusaihe. Pari vuotta sitten Oxfordin yliopiston tutkijat arvioivat, että olemme 53–99,6 prosentin mahdollisuudella yksin galaksissa ja 39–85 prosentin mahdollisuudella yksin havaittavassa maailmankaikkeudessa.

Niin sanotulla Draken kaavalla on aiemmin laskettu, että muita sivilisaatioita voisi olla jopa tuhansia. Kaavaa on kuitenkin arvosteltu siitä, että siihen laitettavat luvut ovat vain valistuneita arvioita.

Luonnontieteen suurin kysymys on yhä ratkaisematta, ja se johtaa toiseen: Olemmeko sittenkin tulleet avaruudesta?

Huippututkijoiden uusi arvio kuuluisasta Draken kaavasta: Saatammekin olla yksin maailman­kaikkeudessa

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat