Unkari luopui kiistellystä poikkeus­lainsäädännöstään - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Unkari

Unkari luopui kiistellystä poikkeus­lainsäädännöstään

Unkarin pääministeri on saanut runsaasti kritiikkiä vallan keskittämisestä poikkeuslain nojalla.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Julkaistu: 16.6. 17:30

Unkarin parlamentti on tiistaina hyväksynyt lain, joka poistaa pääministeri Viktor Orbánin hallitukselle koronaviruksen torjumista varten myönnetyt erityisvaltuudet, kertoo uutistoimisto Reuters.

Maan hallitus sai erityisvaltuudet maaliskuun lopussa, kun parlamentti äänesti poikkeuslain puolesta. Orbánin Fidesz-oikeistopuolueella on ylivoimainen enemmistö parlamentissa.

Laki sai runsaasti kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä, sillä käytännössä sen katsottiin antavan Orbánille valtuudet johtaa maataan pitkälti oman mielensä mukaisesti.

Poikkeuslain nojalla Unkari sulki kansainväliset rajansa ja asetti ankarat rajoitukset kansalaisten vapauksille.

Toukokuussa yhdysvaltalainen Politico kertoi, että poikkeuslain nojalla Unkari salli vankeustuomioiden antamisen valheelliseksi määritellyn tiedon levittämisestä, ja lehti kertoi poliisin pidättäneen ihmisiä hallituksen vastaisista sosiaalisen median päivityksistä, mikä herätti herätti huolta lehdistönvapauden ja sananvapauden tilasta maassa.

Unkari on myös esimerkiksi poikkeuslain nojalla poistanut aiemmin lainsäädäntöön kirjattuja työntekijöiden oikeuksia.

Lain päättymiselle ei alun perin asetettu lainkaan takarajaa, mikä herätti kansainvälistä arvostelua ja huolta maan demokratian tilasta.

Erityisvalmiuksien käyttöönoton pelättiin jopa tarkoittavan Unkarin vajoamista diktatuuriin.

Euroopan parlamentti antoi huhtikuussa julkilausuman, jossa se totesi, että Unkarin toimenpiteet ovat ristiriidassa eurooppalaisten arvojen kanssa.

Arvostelua herätti erityisesti se, että poikkeuslaki oli sekä EU:n lakien että Unkarin perustuslain vastainen.

Toukokuun lopussa Unkarin hallituksen kansainvälinen viestinnän toimisto lähetti anteeksipyyntöä vaativia kirjeitä maan hallintoa kritisoineille mediavälineille ja henkilöille. Anteeksipyyntöjä vaadittiin myös Suomesta.

Parlamentin jäsenet hyväksyivät tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan myös Unkariin asetetun hätätilan kumoamisen. Hätätila on määrä kumota virallisesti myöhemmin tällä viikolla.

Useat maassa toimivat hallituskriittiset kansalaisjärjestöt ovat varoittaneet yhteisessä lausunnossaan, että erityisvaltuuksien purkaminen on todellisuudessa vain silmänlumetta, joka antaa hallitsevalle Orbánille edelleen laajat toimivaltuudet.

Hallitus voi esimerkiksi edelleen julistaa maahan uuden hätätilan ilman takarajaa korkeimman lääkintäviranomaisen kehotuksesta.

Poikkeuslaista luopuessa parlamentti antoi myös päätöslauselman joidenkin Orbánin viimeaikaisten toimenpiteiden pitämisestä edelleen voimassa.

Demokratia|Suomi ja muut Pohjoismaat joutuivat Unkarin läksyttämiksi – Ulko­ministeri Pekka Haavisto: Unkarin toimiin puututaan syystä

Vesittyikö Suomen EU-tavoite? Asiantuntijan mukaan keskustelussa ovat menneet ”puurot ja vellit” sekaisin

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat