Trump kysyi, onko Suomi osa Venäjää, väittää entinen turvallisuus­neuvonantaja muistelmissaan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Trump kysyi, onko Suomi osa Venäjää, väittää entinen turvallisuus­neuvonantaja muistelmissaan

John Boltonin muistelmateos on ensimmäinen korkean virkamiehen paljastuskirja.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump keskusteli tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa Suomen-vierailullaan kesäkuussa 2018. Trump tapasi Helsingissä Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Julkaistu: 17.6. 22:52, Päivitetty 17.6. 23:01

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton väittää Trumpin olleen epätietoinen siitä, kuuluuko Suomi Venäjään. Kirjan tietoista kertoi keskiviikkoan muun muassa The New York Times.

Bolton esittelee väitteensä uudessa kirjassaan, jossa hän käsittelee useita tapauksia, joissa Trump on esittänyt toiveensa välttää rikostutkinta. Boltonin kirja on ensimmäinen korkeatasoisen virkamiehen muistelmateos, jossa asioita paljastetaan laajasti.

Bolton kirjoittaa, että Trump ei esimerkiksi tiennyt Britannian olevan ydinasevalta. Lisäksi Trump oli kysynyt, onko Suomi osa Venäjää.

Trump vieraili Suomessa kesällä 2018, kun hän tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä.

John Bolton kertoo uudessa kirjassaan ajastaan Valkoisen talon turvallisuusneuvonantajana.

Kirjassaan Bolton väittää myös esimerkiksi, että Trump on pyytänyt Kiinalta apua voittaakseen vuoden 2020 Yhdysvaltojen presidentinvaalit.

Boltonin mukaan Trump teki kauppaneuvotteluissa Kiinan kanssa ratkaisuja sillä perusteella, mikä auttaisi häntä tulemaan valituksi uudelleen. Hän esimerkiksi kehotti Kiinaa ostamaan amerikkalaisia maataloustuotteita, jotta saisi enemmän ääniä maatalouteen nojaavissa osavaltioissa.

Lisäksi Bolton väittää Trumpin kertoneen hänelle, että tämä on jäädyttänyt Ukrainalle myönnetyn sotilasavun, kunnes ukrainalaiset suostuvat auttamaan Trumpin vastustajien puuhien tutkinnassa.

Trumpin hallinto on pyrkinyt estämään kirjan julkaisun kansallisen turvallisuuden perusteella.

Trump nimitti Boltonin kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi huhtikuussa 2018 ja erotti hänet syyskuussa 2019. Bolton on palvellut ennen Trumpia muun muassa Ronald Reaganin ja George W. Bushin hallinnoissa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat