Presidentti Trump asetti Kiinalle pakotteita muslimi­vähemmistön sorron takia - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Presidentti Trump asetti Kiinalle pakotteita muslimi­vähemmistön sorron takia

Presidentti allekirjoitti keskiviikkona lain, jonka edustajainhuone hyväksyi marraskuussa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat G20-kokouksessa Osakassa kesäkuussa 2019.

Julkaistu: 18.6. 9:08

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti keskiviikkona lain, joka sallii Yhdysvaltojen asettaa pakotteita kiinalaisille virkamiehille. Yhdysvaltain mukaan virkamiehet ovat sortaneet Kiinan uiguureja ja muita muslimivähemmistöjä, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Torstaina Reuters kertoi, että Kiinan ulkoministeriö protestoi Yhdysvaltojen päätöstä ja uhkasi kostotoimenpiteillä.

Kiinan ulkoministeriö julkaisi uutistoimiston mukaan lausunnon, jossa sanotaan, että Yhdysvaltain laki loukkaa kansainvälisiä sopimuksia. Kiina näkee, että Trump yrittää puuttua sen sisäisiin asioihin.

Trump allekirjoitti lain pian yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden uutisoitua hänen entisen turvallisuusneuvonantajansa John Boltonin kirjasta, joka vihjaa Trumpin hyväksyneen Kiinan mielivaltaiset joukkopidätykset ja sen, että Kiina käytännössä rakentaa maahansa keskitysleirejä.

Bolton väittää kirjassaan myös Trumpin hakeneen Kiinan presidentiltä Xi Jinpingiltä apua ensi syksyn presidentinvaalien voittamiseksi. Boltonin mukaan tämä tapahtui suljettujen ovien takana pidetyssä kokouksessa vuonna 2019. Samassa yhteydessä Bolton väittää Trumpin sanoneen, että Kiinan presidentin pitäisi jatkaa keskitysleirien rakentamista Xinjiangiin.

Trumpin hallinto on pyrkinyt oikeusjutun avulla estämään Boltonin kirjan julkaisun.

Lakialoite hyväksyttiin Yhdysvaltain edustajainhuoneessa jo joulukuussa lähes yksimielisesti. Yhdysvaltojen mukaan sen tarkoitus on lähettää Kiinalle painava viesti, että Yhdysvallat ei hyväksy ihmisoikeusrikkomuksia.

YK:n arvion mukaan Luoteis-Kiinassa Xinjiangin alueella on yli miljoona muslimia vankileirimäisissä olosuhteissa.

Aikaisemmat asiakirjavuodot leireistä ovat paljastaneet, että ihmisiä pidetään leireillä vangittuina ja heitä aivopestään ja rangaistaan. Yhdysvaltain ulkoministeriö on syyttänyt Kiinan viranomaisia muslimien kiduttamisesta, hyväksikäytöstä ja kansan kulttuurin ja uskonnon hävittämisestä.

Kiina kieltää väitteet pahoinpitelystä ja sanoo, että leirit tarjoavat uiguureille ammatillista koulutusta ja niitä tarvitaan ääriliikkeiden torjumiseksi maassa.

Lue myös: HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguurialueelle, missä historian käsittämättömin kontrollikoneisto aivopesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

Ihmisoikeudet|Yhdysvallat rankaisee useita kiinalais­yrityksiä uiguureihin kohdistuneista ihmisoikeus­loukkauksista

Kiina siirtänyt tuhansia uiguureja pakkotöihin tehtaisiin, kertoo australialainen raportti – mahdollisten hyötyjien listalla myös Nokia

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat