Trumpin entisen neuvonantajan vuodettu kirja paljastaa: näin Niinistö evästi Trumpia Putinin tapaamiseen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Trumpin entisen neuvonantajan vuodettu kirja paljastaa: näin Niinistö evästi Trumpia Putinin tapaamiseen

John Boltonin kirja vuodettiin kokonaisuudessaan verkkoon.

Donald Trump ja Sauli Niinistö tapasivat aamiaisen merkeissä presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä heinäkuussa 2018.

Julkaistu: 21.6. 18:28, Päivitetty 21.6. 23:06

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton kertoo tuoreessa kirjassaan Trumpin ja presidentti Sauli Niinistön aamiaistapaamisesta Mäntyniemessä heinäkuussa 2018.

Boltonin kirja on vuodettu kokonaisuudessaan verkkoon. Kirjan virallinen julkaisupäivä on tiistaina, joten ei ole varmaa, onko lopullisessa tekstissä käsitelty samoja asioita kuin verkkoon vuodetussa tekstissä.

Verkossa julkaistun tekstin mukaan Niinistö evästi Trumpia kolmella pointilla sen suhteen, miten Venäjää tulisi käsitellä.

Ensimmäiseksi Niinistö Boltonin mukaan kertoi, miten Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa tulisi toimia. Kirjassa todetaan Niinistön muistuttaneen Putinin olevan taistelija, jonka hyökkäyksiin tulisi vastata vastahyökkäyksellä.

Seuraavaksi Niinistö kirjan mukaan korosti Putinin kunnioittamisen tärkeyttä. Niinistö oli kirjan mukaan todennut, että mikäli Putinin kanssa saa luotua luottamuksellisen suhteen, voi Putin olla diskreetimpi, jolloin hänen kanssaan voi keskustella asioista myös epävirallisemmin.

Kolmanneksi Niinistö oli kirjan mukaan sanonut, ettei Putinille tulisi antaa koskaan tuumaakaan periksi. Hän oli lopettanut evästyksensä suomalaiseen sanontaan, jonka mukaan ”kasakka vie kaiken, mikä irti lähtee”.

Kirjan mukaan Trump myös kysyi Niinistöltä tapaamisessa, haluaako Suomi liittyä Natoon. Tähän Niinistö Boltonin kertoman mukaan antoi ”monimutkaisen suomalaisen vastauksen” sanomatta kyllä tai ei, mutta jättäen silti oven raolleen.

Tämän jälkeen Niinistö oli Boltonin mukaan vielä todennut, ettei Putin ole tyhmä, eikä hyökkäisi Nato-maahan. Niinistö ei myöskään uskonut, että Venäjä palauttaisi Krimin niemimaata.

Trump tapasi Putinin vielä saman päivän iltapäivänä Presidentinlinnassa. Putin saapui tapaamiseen kuitenkin tunnin myöhässä.

Kirjassaan Bolton paljastaa, että he harkitsivat koko tapaamisen peruuttamista, mikäli Putin olisi ollut riittävän paljon myöhässä. He myös päättivät, että Trump odotuttaa Putinia Presidentinlinnassa ennen tapaamisen alkamista.

Kun Trumpin ja Putinin kahdenkeskeinen tapaaminen viimein pääsi alkamaan, kertoo Bolton siellä keskustellun erityisesti silloisesta Syyrian tilanteesta. Bolton kertoo kuulleensa myöhemmin keskustelua tulkanneelta Marina Grossilta Putinin puhuneen noin 90 prosenttia koko tapaamisajasta.

Trump oli myös kieltänyt tulkkaaja ottamasta keskustelusta mitään muistiinpanoja.

Bolton kertoo kirjassa keskustelun jälkeen helpottuneensa siitä, ettei Trump varsinaisesti tehnyt mitään sopimuksia tai päätöksiä Putinin kanssa tapaamisen aikana.

Ennen kuin Helsinki varmistui Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tapaamispaikaksi, oli liikkeellä tietoja, joiden mukaan tapaaminen tultaisiin pitämään Itävallan Wienissä. Boltonin kirjassa valotetaan hyvin myös sitä, miten kokouspaikaksi lopulta valikoitui Helsinki.

Kirjan mukaan Trump olisi halunnut pitää tapaamisen Yhdysvaltojen Washingtonissa, mistä Venäjällä ei innostuttu. Näin ollen Yhdysvallat ajoi tapaamispaikaksi Helsinkiä ja Venäjä Wieniä.

Kirjan mukaan kesken Yhdysvaltojen hallinnon sisäisten keskustelujen kävi ilmi, ettei Trump välttämättä haluaisikaan tavata Putinia Helsingissä. Samassa yhteydessä hän oli Boltonin mukaan kysynyt, ”eikö Suomi ole Venäjän satelliittivaltio?”

Bolton kertoo kirjassa yrittäneensä selittää Suomen ja Venäjän välistä historiaa Trumpille siinä kuitenkaan pitkälle pääsemättä. Trump oli vain todennut, että hänellekin käy kokouspaikaksi Wien tai oikeastaan kaikki mitä venäläiset vain ehdottavatkaan.

Pitkän keskustelun jälkeen Bolton sai kirjan mukaan kuitenkin läpi vaatimuksensa ehdottaa kokouspaikaksi Helsinkiä.

Vielä myöhemmin samana päivänä Trump oli kirjan mukaan luullut Suomen olevan osa Venäjää.

Yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden mukaan John Boltonin pian julkaistava kirja on jo ristitty ”kirjaksi, jota Trump ei halua sinun lukevan”.

Lue lisää: Erotetun neuvonantajan kirja paljastaa Valkoisen talon salaisuuksia: Näiden kymmenen väitteen takia Trump haluaa estää kirjan julkaisun

Aiemmin tällä viikolla Yhdysvaltain oikeusministeriö haki oikeudelta myös kiireellistä päätöstä estää kirjan julkaiseminen. Oikeudessa kirjan julkaisua ei kuitenkaan estetty.

Trump itse kutsui kirjaa torstaina Twitterissä ”kokoelmaksi valheita ja keksittyjä tarinoita”, joiden tarkoituksena on saada hänet näyttämään pahalta.

Tasavallan presidentin kansliasta ei kommentoitu sunnuntai-iltana HS:lle kirjan väitteitä.

Yhdysvallat|Erotetun neuvon­antajan kirja paljastaa Valkoisen talon salaisuuksia: Näiden kymmenen väitteen takia Trump haluaa estää kirjan julkaisun

Yhdysvallat|Oikeus päätti: Presidentti Trumpin entisen neuvonantajan kirjan saa julkaista

Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat