Libya syyttää Egyptiä ”sodanjulistuksesta” ja pyytää kansainvälistä yhteisöä apuun - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Libyan sisällissota

Libya syyttää Egyptiä ”sodanjulistuksesta” ja pyytää kansainvälistä yhteisöä apuun

Turkin tukemat Libyan hallituksen joukot ovat etenemässä Egyptin tukeman sotamarsalkan hallitsemaan satamakaupunkiin.

Mies heilutti Libyan lippua mielenosoituksessa Tripolissa sunnuntaina 21. kesäkuuta sen jälkeen, kun Egypti oli uhkaillut Libyaa sotilaallisella väliintulolla ja Libyan tunnustettu hallitus vastasi pitävänsä uhkausta sodanjulistuksena.

Julkaistu: 22.6. 9:57, Päivitetty 22.6. 10:40

Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus kutsuu Egyptin varoitusta sotilaallisesta väliintulosta ”sodanjulistukseksi”, kertoo uutistoimisto AFP.

Lauantaina Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi varoitti Libyan tunnustetun hallituksen joukkoja etenemästä Sirten satamakaupunkiin, tai Egypti joutuisi puuttumaan Libyan tilanteeseen ”suoraan”.

Libyan tunnustettu hallitus vastasi, että presidentin sanoja voi pitää sodanjulistuksena ja puuttumisena maan sisäisiin asioihin, mitä hallituksen joukot eivät voi sallia.

Libyan hallitus pyysi kansainvälistä yhteisöä ”ottamaan vastuuta tästä eskalaatiosta” ja sanoi olevansa avoin YK:n suojelun alla tapahtuvalle sovittelulle.

Libyan tunnustetun hallituksen joukot ovat jo parin viikon ajan saartaneet Sirteä, joka sijaitsee noin 450 kilometriä Tripolista itään. Sirte on strategisesti tärkeä kaupunki, sillä sen kautta pääsee Libyan tärkeimmille öljykentille.

Sirteä ja öljykenttiä pitävät hallussaan sotamarsalkka Khalifa Haftarin joukot.

Egypti tukee Haftaria, joka hallitsee laajasti alueita Libyan itäosissa ja Egyptin rajalla. Haftaria tukevat myös Venäjä ja Arabiemiirikunnat.

Egyptin presidentti al-Sisin mukaan Sirten satamakaupunki ja siitä eteläisempi al-Jufran kaupunki muodostavat ”punaisen linjan”, jonka ylittämisen jälkeen Egyptin joukot tekevät sotilaallisen väliintulon Libyaan.

Tunnustetun hallituksen joukot vastasivat, että ”kaikki Libyan alueet ovat punaista linjaa”, eivätkä he salli libyalaisten loukkaamista tai uhkailua.

Al-Sisin mukaan kyse on Egyptin rajan suojelemisesta. Jordanian ulkoministeriö ilmoitti sunnuntaina tukevansa Egyptiä ”kaikkia Egyptin turvallisuutta ja vakautta uhkaavia” tekijöitä vastaan.

Turkki taas tukee tunnustetun hallituksen joukkoja, ja Turkin avustuksella Libyan hallituksen joukot ovatkin päässeet Sirten porteille asti.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan väitti kesäkuun alkupuolella tehneensä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa sopimuksen Libyan kohtalosta. Hän ei tarkentanut sopimuksen sisältöä.

Erdoğan on kannustanut Libyan hallituksen joukkoja jatkamaan hyökkäystä Sirteen, vaikka Egypti on aiemmin ehdottanut tulitaukoa osapuolten välille.

Erdoğan on myös sanonut keskustelevansa Libyan tilanteesta Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Venäjän ilmavoimilla on tukikohta al-Jufrassa.

Lue lisää: Putin syytää Libyaan hävittäjiä, pommittajia, palkkasotilaita ja painotuoretta rahaa suoraan Moskovasta

EU tukee virallisesti Tripolin hallitusta, mutta yksimielisyys asiasta on pinnallista. Ranska nimittäin tukee Haftaria vähintään epävirallisesti, raportoi verkkolehti Politico. Haftarin liiittolainen Arabiemiraatit on Ranskan aseteollisuuden tärkeimpiä asiakkaita.

Öljymaa Libya on ollut repivän väkivallan näyttämö sen jälkeen, kun maata johtanut diktaattori Muammar Gaddafi syöstiin vallasta länsimaiden tuella ja tapettiin vuonna 2011.

Sisällissodassa maa on ollut vuodesta 2014 lähtien. Vastakkain vallasta kamppailevat Tripolissa päämajaa pitävä YK:n tunnustama hallitus sekä Itä-Libyan Bengasissa päämajaa pitävän sotamarsalkka Haftarin joukot.

Haftar pitää hallussaan valtaosaa Libyasta. Haftar on huhtikuusta 2019 alkaen yrittänyt saada vielä Tripolia haltuunsa Egyptin, Venäjän ja Arabiemiirikuntien avulla.

Viime viikkoina hallituksen joukot ovat Turkin tukemina saaneet Haftarin vetäytymään Tripolin liepeiltä ja puskeneet tiensä lähemmäs Sirteä.

Itäistä Libyaa hallussa pitävät joukot kerääntyivät edellisellä viikolla Bengasin kaupunkiin, tarkoituksenaan todennäköisesti siirtyä puolustamaan Sirten satamakaupunkia kansainvälisesti tunnustetun Libyan hallituksen joukkoja vastaan.

Viimeisin sanaharkka puhkesi Arabiliiton virtuaalisen kokoontumisen alla, johon Libyan tunnustettu hallitus kieltäytyy osallistumasta.

Kokouksen on määrä toteutua tiistaina, ja kaikkien Arabiliiton 22 maan ulkoministerien odotetaan ottavan siihen osaa.

Alla video viime vuodelta, kun sotamarsalkka Haftar hyökkäsi Libyan pääkaupunkiin Tripoliin.

Libya|Erdoğan väitti sopineensa Trumpin kanssa Libyan kohtalosta

Libya|Turkki ja Venäjä uhkaavat ajautua sotaan keskellä Saharaa keidas­kaupungissa, jota suomalaiset ovat olleet suunnittelemassa

HS-analyysi|Putin syytää Libyaan hävittäjiä, pommittajia, palkka­sotilaita ja paino­tuoretta rahaa suoraan Moskovasta

Marsalkka Haftar, 75, aikoo vallata Tripolin

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat