Koreoiden suhteet viilenevät entisestään – Nyt Pohjois-Korea on palauttanut rajalle kovaääniset propagandakaiuttimet - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Korean niemimaa

Koreoiden suhteet viilenevät entisestään – Nyt Pohjois-Korea on palauttanut rajalle kovaääniset propagandakaiuttimet

Pohjois- ja Etelä-Korean väliset rauhanneuvottelut ovat viime viikkojen aikana ajautuneet kriisiin.

Julkaistu: 23.6. 10:35

Pohjois-Korea on asentanut uudelleen propagandakaiuttimet lähelle demilitarisoitua rajavyöhykettä, kertoo uutistoimisto AFP.

Tiistaina eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap kertoi sotilaslähteisiin viitaten, että Pohjois-Korea on asentanut maanantain aikana 20 kaiutinta demilitarisoidulle vyöhykkeelle ja aikoo asentaa niitä lisää.

Sotilaslähteiden mukaan Pohjois-Korea ei ole toistaiseksi kuuluttanut kaiuttimistaan propagandaa.

Kovaääniset kaiuttimet poistettiin vuonna 2018 samaan aikaan, kun valtioiden puolustusministerit neuvottelivat raja-alueen aseistariisumisesta.

Ennen sitä melua soitettiin puolin ja toisin. Pohjois-Korean puolelta kuulutettiin Pohjois-Koreaa ylistäviä puheita, kun taas Etelä-Korea on ärsyttänyt naapuriaan soittamalla kaiuttimista korealaista k-popia, paikallisia karaokekappaleita ja joskus myös länsimaisia hittejä.

Lue lisää: Etelä-Korea härnää Pohjois-Koreaa soittamalla rajan yli musiikkia valtavalla volyymilla – Ydinkokeen jälkeen soitettiin kappaletta ”Bang Bang Bang”

Propagandakaiuttimien poistaminen oli symbolinen ele, jolla vahvistettiin kummankin valtion halu niemimaan jännitteiden ratkaisemiseksi.

Tiistaina uutistoimisto AFP:n kertoi myös sotilaslähteisiin viitaten, että Etelä-Korea harkitsee omien kaiuttimiensa asentamista vyöhykkeelle.

Maan puolustusministeriö ei ole vahvistanut väitettä. Puolustusministeriön tiedottaja kuitenkin sanoi, että Pohjois-Korea ”joutuu maksamaan”, mikäli se uhmaa edelleen yhteisiä pyrkimyksiä rauhan edistämiseksi.

Maanantaina ryhmä eteläkorealaisia aktivisteja lähetti matkaan ilmapalloja, joissa oli kuvattuna Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un (vas.), edesmennyt Pohjois-Korean johtaja Kim Il Sung ja Pohjois-Korean johtajan sisko Kim Yo Jong.

Etelä-Korean puolella aktivistiryhmä laukaisi maanantaina jo toistamiseen ilmapalloja, jotka kantoivat diktatuuria kritisoivia lentolehtisiä. Viime viikolla tempaus suututti pohjoiskorealaiset ja valtio ilmoitti katkaisevansa yhteydet naapurimaahan.

Pohjoiskorealainen valtionmedia KCNA kertoi AFP:n mukaan painaneensa vastaukseksi ainakin 12 miljoonaa propagandalehtistä, jotka se aikoo lähettää Etelä-Koreaan kolmen tuhannen ilmapallon matkassa.

Koreoiden väliset suhteet ovat jännittyneet viime viikkojen aikana entisestään. Pohjois-Korea torjui etelän sovitteluehdotuksen ja räjäytti toimistorakennuksen maiden rajalla.

Video näyttää sateliittikuvat ennen ja jälkeen räjähdyksen.

Keskiviikkona KCNA kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Pohjois-Korea kieltäytyy vastaanottamasta Korean diplomaatteja ja on uhannut viedä joukkojaan uudelleen rajalle.

Satelliittikuvat ovat paljastaneet, että toimistorakennus seisoo edelleen rajalla, mutta se on pahoin vaurioitunut.

Satelliittikuvassa näkyy räjäytetyn toimistorakennuksen rauniot.

Maat ovat edelleen teknisesti sotatilassa, sillä vuonna 1953 päättyneen Korean sodan jäljiltä on voimassa aselepo, mutta ei virallista rauhaa.

Ydinaseet|Kiina kiristää tunnelmia, kun Yhdysvallat ja Venäjä yrittävät neuvotella ydinaseita rajoittavasta sopimuksesta

Tietoturva|Australia varoitti laajasta kyber­hyökkäyksestä – asiantuntijoiden mukaan Kiinan valtio on kostanut Huawein kohtelua jo pitkään

Korean niemimaa|Eteläkorealainen ministeri erosi Pohjois-Korean kriisin takia – loikkarin suunnitelmat riisillä täytettyjen pullojen lähettämisestä Pohjois-Koreaan peruuntuivat

Korean niemimaa|Pohjois-Korea torjui etelän sovittelu­ehdotuksen, Etelä-Korean yhdistymis­ministeri tarjoutui eroamaan

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat