Vain joka viides alle 30-vuotias on muuttanut pois vanhempiensa luota Espanjassa – historiallisen korkeat vuokrat hidastavat nuorten itsenäistymistä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Asuminen

Vain joka viides alle 30-vuotias on muuttanut pois vanhempiensa luota Espanjassa – historiallisen korkeat vuokrat hidastavat nuorten itsenäistymistä

Vain joka viides alle 30-vuotias espanjalainen on muuttanut omilleen. Suurin osa jakaa kodin vanhempiensa kanssa.

Andrés Trujillo jakaa kodin perheensä ja kumppaninsa kanssa Rivas-Vaciamadridissa lähellä pääkaupunkia Madridia. Arki sujuu ongelmitta, mutta Trujillo unelmoi jo omasta kodista.

Julkaistu: 25.6. 2:00, Päivitetty 25.6. 12:01

Madrid

Andrés Trujillo katselee esikaupungin laidalle nousevaa uusien talojen rivistöä. Nosturit vaappuvat korkealla Rivas-Vaciamadridin yllä, sillä kaupungissa rakennetaan nyt vimmatusti.

Trujillon toiveena on, että yksi alueen upouusista kodeista olisi lähitulevaisuudessa hänen.

28-vuotias Trujillo on yksi lukemattomista espanjalaisista nuorista aikuisista, jotka jakavat vielä kolmenkympin tuntumassa kodin vanhempiensa kanssa. Trujillo asuu Rivas-Vaciamadridissa Madridin provinssissa vanhempiensa, kahden isosiskonsa ja avopuolisonsa kanssa.

Trujillo opiskelee lentäjäksi ja rahoittaa opintojaan stuertin töillä, mutta on tällä hetkellä työttömänä koronapandemian vuoksi.

”Lentäjän tutkinnon hinta on Espanjassa noin 60 000–70 000 euroa, joten minulla ei ole varaa muuttaa omilleni. On valittava joko koulutus tai oma koti.”

Epävarma taloudellinen tilanne on jarruttanut myös 35-vuotiaan madridilaisen David Castellanosin itsenäistymistä. Hän on jakanut lähes aina kodin vanhempiensa ja 32-vuotiaan siskonsa kanssa. Yhteiselämä katkesi ainoastaan Castellanosin Suomessa viettämän Erasmus-vaihdon ajaksi.

Metsätaloustiedettä opiskellut Castellanos on työskennellyt viimeiset vuodet puutarhurina, mutta toukokuun alussa hänen määräaikainen työsuhteensa päättyi. Noin tuhannen euron kuukausipalkalla vuokra-asuminen Madridissa olisi ollut haastavaa, ja työttömänä se on mahdotonta.

”Muutan omaan asuntoon, kun saan vakituisen työsuhteen. En halua yli 30-vuotiaana muuttaa kimppakämppään, vaan asun mieluummin perheeni kanssa.”

35-vuotias David ja 32-vuotias Beatriz Castellanos asuvat yhä kotonaan epävarman työtilanteen ja Madridin korkeiden vuokrahintojen vuoksi, mutta he eivät pidä tilannetta toistaiseksi hankalana. Järjestely sopii myös heidän vanhemmilleen Juan ja Adela Castellanosille.

Espanjan nuorisoneuvoston teettämän tutkimuksen mukaan vain 18,6 prosenttia eli noin viidennes 16–29-vuotiaista espanjalaisista on muuttanut pois vanhempiensa luota. Objovem- nimellä tunnettu tutkimus perustuu Espanjan tilastokeskuksen (INE) tietoihin.

Itsenäistyminen on vain vaikeutunut viimeisten kymmenen vuoden aikana. Vielä 2008 noin neljännes alle 30-vuotiaista nuorista aikuisista asui yksin. Tuolloin yksin asuminen haukkasi hieman yli puolet nuorten aikuisten keskituloista.

Nyt yksin asumiseen uppoaisi keskimäärin 94 prosenttia tuloista. 16–29-vuotiaiden työelämässä olevien nettopalkka on Espanjassa keskimäärin 932 euroa kuukaudessa.

Samaan aikaan vuokrat ovat historiallisen korkealla. Espanjan keskuspankki arvioi vuokrien nousseen maassa viimeisten viiden vuoden aikana noin 50 prosentilla. Kalleinta asunnon vuokraaminen on Madridissa ja Kataloniassa.

Vaikka koronapandemia on vaikeuttanut monien espanjalaisten taloudellista tilannetta, vuokrat eivät ole toistaiseksi laskeneet.

Vuokralle muuttamista hankaloittavat myös vuokrauksen lisäkulut, kuten takuuvuokrat ja kiinteistönvälityspalkkiot. Esimerkiksi Madridissa asunnonvuokraajan on usein maksettava muuttovaiheessa kerralla neljän kuukauden vuokraa vastaava summa.

Kolumbialaislähtöisen Trujillon perhe on asunut Espanjassa yli 20 vuotta. Perhekeskeisyys kuuluu kolumbialaiseen ja myös espanjalaiseen kulttuuriin, joten perheen arki kerrostaloasunnossa sujuu hyvin.

”Lähdin parikymppisenä töihin ulkomaille ja asuin jonkin aikaa Puolassa ja Saksassa, mutta Espanjassa olen asunut aina perheeni kanssa”, Trujillo kertoo.

Andrés Trujillo suunnittelee oman asunnon ostamista perheensä kotikulmilta Rivas-Vaciamadridista tai muualta Madridin lähiympäristöstä. ”Madridissa on mielestäni järkevämpää yrittää ostaa oma koti kuin maksaa todella korkeaa vuokraa.”

Edes maalis-toukokuussa Espanjassa voimassa ollut ulkonaliikkumiskielto ei kiristänyt perheen välejä. Tilannetta helpotti tilava, noin 120 neliömetrin koti. Keskimäärin madridilaisperheet asuvat noin 80 neliön asunnoissa.

”Kevät oli erikoinen, sillä normaalisti olemme jatkuvasti liikenteessä. Karanteenin aikaan ainoastaan ikäihmisten parissa työskentelevä äitini kävi töissä.”

Kimppa-asuminen on espanjalaisnuorille edullisempi vaihtoehto kuin oman asunnon vuokraaminen, sillä alle 30-vuotiaat käyttävät vuokrahuoneen maksamiseen keskimäärin kolmanneksen tuloistaan.

Trujillo ei vaihtaisi vanhempiensa kotia kimppakämppään.

”Haluan ostaa oman asunnon niin pian kuin pystyn. En pyri Madridin ydinkeskustaan, vaan kaupunkia ympäröivät alueet käyvät hyvin. Yksiön kuukausivuokra on Madridissa helposti vähintään 700 euroa, joten sillä rahalla lyhennän jo asuntolainaa.”

Trujillon yrittäjäsisko on jo ostanut oman kodin perheen kotikulmilta Rivas-Vaciamadridista ja odottaa vanhempiensa luona asunnon valmistumista. Trujillo voisi kuvitella itsensä siskonsa naapuriksi, mutta koronapandemia pakotti hänet laittamaan ostosuunnitelmat jäihin. Hän uskoo työllistyvänsä uudelleen aikaisintaan syksyllä.

Uusia asuntoja rakennetaan ja on myytävänä pääkaupunki Madridin reuna-alueilla.

Espanjan itsehallintoalueet tarjoavat erilaisia vuokranmaksuun liittyviä tukia heikossa taloudellisessa tilanteessa oleville nuorille, mutta tukien kriteerit ovat tiukat.

”Odotan mieluummin työtilanteen paranemista kuin turvaudun tukiin”, Trujillo sanoo.

David Castellanos viettää mielellään vapaa-aikaa siskonsa ja vanhempiensa kanssa. Myös kotityöt hoidetaan yhdessä koko perheen voimin.

”Ulkoilutamme usein koiria ja teemme ruokaostoksia yhdessä. Hätätilan aikana voimassa olleen ulkonaliikkumiskiellon aikaan otimme tavaksi leipoa leipää koko perheen voimin.”

Castellanosin 67-vuotias Adela-äiti ja 66-vuotias Juan-isä ovat mielissään siitä, etteivät lapset ole vielä muuttaneet omilleen. Jos David ja hänen Beatriz-siskonsa lähtevät Madridin yöelämään, Juan hakee heidät mielellään kotiin aamuyön tunneilla.

”Lasten muutto tulee jonain päivänä olemaan meille todella kova paikka” Adele sanoo.

Castellanosin perhe viettää aikaa yhdessä televisiota katsellen, pelaten, leipoen ja koiria ulkoiluttaen. Vapaa-aikaa vietetään mielellään koko perheen voimin.

Vaikka David Castellanos on kotona osittain tilanteen pakosta, hän näkee tilanteessa monia positiivisia puolia. Oman perheen perustaminen ei tunnu 35-vuotiaasta ajankohtaiselta, joten hän ei koe asumismuodon toistaiseksi jarruttavan tulevaisuudensuunnitelmia.

”Perhe on tärkein asia, mitä elämässäni on, joten arvostan aikaamme yhdessä. Olemmekin miettineet myös asunnon jakamista siskoni kanssa.”

Castellanosin toiveissa on löytää vakituinen työ, jossa hän viihtyy. Kielet kiinnostavat, joten hän harkitsee kääntäjän opintoja. Castellanos on pohtinut myös Suomeen muuttoa, sillä metsäalan tutkinnolle olisi Pohjois-Euroopassa kysyntää.

”En kuitenkaan voi kuvitella toistaiseksi asuvani ulkomailla, koska en halua olla niin kaukana perheestäni.”

Andrés Trujillo jakaa kodin perheensä ja kumppaninsa kanssa. Arki sujuu ongelmitta, mutta Trujillo unelmoi omasta kodista

Uusia asuntoja nousee Rivas-Vaciamadridin alueelle lähellä Espanjan pääkaupunkia Madridia.

Andrés Trujillo suunnittelee oman asunnon ostamista perheensä kotikulmilta Rivas-Vaciamadridista tai muualta Madridin lähiympäristöstä. Rivas-Vaciamadridissa rakennetaan nyt vimmatusti uusia asuntoja.

35-vuotias David ja 32-vuotias Beatriz Castellanos asuvat yhä kotonaan epävarman työtilanteen ja Madridin korkeiden vuokrahintojen vuoksi, mutta he eivät pidä tilannetta toistaiseksi hankalana. Äiti Adela Castellanos katselee Davidin huoneen ovella.

Matkailu|Espanja avaa rajansa: Nelli Vaskelainen odottaa sukulaisia Aurinkorannikolle mutta pysyttelee itse Espanjan taloutta pyörittämässä

Koronavirus|Espanjan turismi koki kovan kolauksen pandemian takia – Kun hätä­tila pysäytti reitti­lennot, suomalais­yrittäjä päätti lennättää itse suomalaisia Aurinko­rannikolle

Matkailu kasvattaa Espanjan taloutta, mutta palkat eivät ole nousseet kuopastaan – ”Ihmiset puurtavat entistä rankemmin ja tienaavat aiempaa vähemmän”

Nuoriso karkaa maakunnista Espanjassa – ”Palkkataso on huono. Siksi kukaan ei jää”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat