Tansanialaisesta karja­paimenesta tuli miljonääri yhdessä yössä, kun hän löysi kaksi ääri­harvinaista jalo­kiveä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Jalokivet

Tansanialaisesta karja­paimenesta tuli miljonääri yhdessä yössä, kun hän löysi kaksi ääri­harvinaista jalo­kiveä

Tansaniittia löytyy ainoastaan pieneltä alueelta Tansanian pohjoisosissa. On arvioitu, että sen lähde ehtyy seuraavan 20 vuoden aikana.

Saniniu Laizer ja tansaniittikivet.

Julkaistu: 25.6. 8:24, Päivitetty 25.6. 11:09

Tansanialaisesta yksityisestä kaivajasta tuli miljonääri yhdessä yössä, kun hän myi kaksi kaivamaansa tansaniittikiveä valtion kaivosministeriölle.

Kivet ovat suurimmat, joita Tansaniasta on kaivettu, ja niistä maksettiin itsenäisesti toimineelle kaivajalle Saniniu Laizerille noin 3 miljoonaa euroa.

”Huomenna on isot juhlat”, yli 30 lapsen isä Laizer kertoi BBC:lle.

52-vuotias karjapaimen suunnitteli sijoittavansa osan varoista yhteisönsä hyväksi.

”Haluan rakennuttaa ostoskeskuksen ja koulun. Haluan koulun lähelle kotiani. Täällä on paljon köyhiä ihmisiä, joilla ei ole varaa laittaa lapsiaan opiskelemaan”, Laizer kertoo.

Yksityinen kaivaja löysi Tansaniasta maailman suurimmat tansaniitit.

Tansaniittia löytyy vain Tansanian pohjoisosista.

Se on yksi maailman harvinaisimmista jalokivistä, ja eräs paikallinen geologi arvioi, että sen lähde saattaa ehtyä kokonaan seuraavan 20 vuoden aikana.

Arvokasta kiveä löytyy monissa eri väreissä, ja sen arvo määrittyy harvinaisuuden mukaan. Mitä hienompi väri tai mitä kirkkaampi kivi, sitä korkeampi hinta.

Laizer kaivoi kivensä viime viikolla. Ne painoivat 9,2 kiloa ja 5,1 kiloa, ja hän myi ne keskiviikkona. Ennen Laizerin löytöä suurin löydetty tansaniittikivi oli 3,3 kilon painoinen.

Tansanian presidentti John Magufuli onnitteli Laizeria löydöstä puhelimitse.

”Tämä hyödyttää itsenäisiä kaivajia ja osoittaa, että Tansania on rikas”, Magufuli sanoi.

Laizerilla oli hallituksen lupa toiminnalleen, mutta etenkin suurten kaivosyhtiöiden omistamien kaivosten liepeillä on paljon luvattomia kaivajia.

Vuonna 2017 presidentti Magufuli määräsi armeijan rakentamaan muurin Merelanin kaivosalueen ympärille Manyarassa. Sen uskotaan olevan maailman ainoa tansaniitin lähde.

Vuotta myöhemmin hallitus raportoi kaivossektorin tulojen kasvusta. Hallituksen mukaan tulojen kasvu johtui muurin rakentamisesta.

Viime vuonna Tansania perusti kauppapaikkoja ympäri maata, jotta käsityöläiskaivajat voisivat myydä löydöksiään hallitukselle.

Laizer sanoo, että äkkirikastuminen ei muuta hänen elämäntyyliään, ja että hän aikoo jatkaa lehmälauman pitämistä. Laumassa on noin 2 000 lehmää.

Hän ei usko tarvitsevansa erityisiä turvatoimenpiteitä varojensa takia.

”Täällä on tarpeeksi turvatoimia. Ei tule ongelmia. Voin jopa kävellä yöllä ympäriinsä ilman ongelmia”, Laizer sanoo.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat