NYT: Yhdysvallat epäilee Venäjän tarjonneen Talebaniin kytköksissä oleville taistelijoille palkkioita amerikkalaisten sotilaiden tappamisesta – Valkoinen talo kiistää Trumpin tienneen asiasta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Afganistan

NYT: Yhdysvallat epäilee Venäjän tarjonneen Talebaniin kytköksissä oleville taistelijoille palkkioita amerikkalaisten sotilaiden tappamisesta – Valkoinen talo kiistää Trumpin tienneen asiasta

Venäjän ulkoministeriö kommentoi Yhdysvaltain viranomaisten väitteitä valheellisiksi. Valkoinen talo kiistää istuvan presidentin tai varapresidentin tienneen asiasta.

Yhdysvaltain sotilas Kaakkois-Afganistanissa vuonna 2019 toteutetun sotaoperaation aikana.

Julkaistu: 27.6. 13:09, Päivitetty 28.6. 5:42

Yhdysvaltain tiedustelu­viranomaiset epäilevät, että venäläinen sotilastiedusteluyksikkö on tarjonnut salaisia palkkioita Talebaniin sidoksissa oleville taistelijoille amerikkalaisten ja Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaiden tappamisesta Afganistanissa.

Asiasta uutisoi yhdysvaltalaislehti The New York Times.

Lehden mukaan presidentti Donald Trumpille olisi kerrottu tiedustelutiedoista kuukausia sitten. Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Kayleigh McEnany kiisti lauantaina tiedotteessa, että Trump olisi tiennyt väitetyistä palkkiotarjouksista yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan. Myöskään varapresidentti Mike Pence ei tiedottajan mukaan olisi tiennyt asiasta.

Amerikkalaiset virkamiehet epäilevät Venäjän tarjonneen palkkioita kesken rauhanneuvottelujen pitkään kestäneen sodan päättämiseksi.

Afganistanin kriisi on jatkunut 1970-luvun lopulta, jolloin Neuvostoliitto miehitti maan. Vuonna 2001 Yhdysvallat toi joukkonsa Afganistaniin sen jälkeen, kun terroristijärjestö al-Qaida oli tehnyt tuhoisat terrori-iskut Yhdysvalloissa syyskuun 11. päivänä.

Tämän vuoden helmikuussa Yhdysvallat otti ensimmäisiä askelia kohti rauhanneuvotteluja, joissa luvattiin Yhdysvaltojen ja Naton joukkojen vetämistä pois Afganistanista.

Yhdysvallat on aiemmin kertonut epäilevänsä Venäjää kytköksistä erinäisiin salamurhayrityksiin ja operaatioihin, joiden tarkoituksena on ollut luoda epävakautta lännessä.

Nyt Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät The New York Timesin mukaan islamistimilitanttien ja niitä lähellä olevien aseistautuneiden rikollisjärjestöjen saaneen palkkioita amerikkalaisten sotilaiden tappamisesta.

Viime vuonna 20 amerikkalaissotilasta kuoli taisteluissa Afganistanissa, mutta on epäselvää, kuinka moni kuolemista liittyy salamurhaepäilyihin.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvosto keskusteli tiedusteluviranomaisten epäilyistä jo maaliskuun lopulla, kertoo The New York Times.

Tuolloin viranomaiset kehittelivät vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi diplomaattivalituksen tekemisestä aina Venäjän vastaisiin pakotteisiin. Viranomaisten mukaan Valkoinen talo ei ole antanut lupaa toimenpiteisiin vielä.

Amerikkalaiset ja afganistanilaiset viranomaiset ovat jo pitkään epäilleet Venäjän tukevan Talebania. Kummankin maan viranomaiset ovat esimerkiksi syyttäneet Venäjää kapinallisten aseistamisesta.

Yhdysvallat on aiemmin myös epäillyt Venäjän käyvän kybersotaa ja järjestäneen USA:n vastaisia kyberhyökkäyksiä ja disinformaatiokampanjoita. Venäjän on muiden muassa epäilty sekaantuneen USA:n vuoden 2016 vaaleihin.

Talebanin tiedottaja Zabihullah Mujahid kiisti The New York Timesin mukaan Yhdysvaltain viranomaisten väitteet siitä, että kapinallisilla olisi suhteita Venäjän tai minkään muun maan tiedustelupalveluun.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoo, että Venäjän ulkoministeriö kuittasi lauantaina Yhdysvaltain viranomaisten väitteet valheiksi ja käänsi huomion Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten väitettyihin kytköksiin Afganistanin huumekaupassa.

Venäjän mukaan Yhdysvaltojen syytökset saattavat liittyä siihen, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelu ei pidä siitä, että ”meidän ja heidän diplomaattinsa osallistuvat yhdessä rauhanneuvotteluihin Kabulin ja Talebanin välillä”.

Oikaisu: 27.6. 15.40 Ääri-islamistinen afganistanilaisjärjestö Taleban liittyi Afganistanin sisällissotaan vuonna 1997, ei 1970-luvun lopulla.

Yhdysvallat ja Taleban aikovat allekirjoittaa rauhaan tähtäävän sopimuksen ensi viikolla

Amerikkalais­lehdet paljastivat, mitä Valkoisen talon kulisseissa tapahtui Taleban-neuvotteluiden romahduksen alla: Trump syytti mediaa vääristelystä

HS-analyysi|Yhdysvallat käy nyt absurdeja neuvotteluja vihollisensa Talebanin kanssa pysäyttääkseen al-Qaidan ja Isisin

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat