Kiinalaismediat: Kiina lähetti kamppailulajien taistelijoita ja kiipeilijöitä kiistellylle raja-alueelle juuri ennen verenvuodatusta Intian kanssa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Aasia

Kiinalaismediat: Kiina lähetti kamppailulajien taistelijoita ja kiipeilijöitä kiistellylle raja-alueelle juuri ennen verenvuodatusta Intian kanssa

Kiina ei ole vahvistanut, että kamppailulajien taistelijoiden ja vuorikiipeilijöiden rekrytoinnit olisivat liittyneet Intian ja Kiinan väliseen rajakiistaan.

Kiinan ja Intian rajakiistan yksityiskohtia ei tiedetä, sillä verinen selkkaus tapahtui korkealla Himalajan vuoriston syrjäseuduilla. Kuvassa vuoristoa Ladakhin alueelta.

Julkaistu: 28.6. 16:40

Kiina vahvisti joukkojaan lähellä Intian raja-aluetta juuri ennen veristä yhteenottoa intialaisten kanssa, kertovat kiinalaiset tiedotusvälineet Reutersin mukaan.

Sotilaslehti China National Defense News raportoi Reutersin mukaan, että armeijan viisi uutta yksikköä ilmoittautui Tiibetissä sijaitsevalle valvontapisteelle vain pari päivää ennen kesäkuun puolivälissä tapahtunutta yhteenottoa.

Lehti kertoo, että joukkojen keskuudessa oli kamppailulajien taistelijoita ja olympiatulen kuljettamisesta Mount Everestille vastaavan kiipeilijäryhmän entisiä jäseniä.

Kiinan valtionmedia näytti videokuvaa, jossa näkyi satoja uusia sotilaita Tiibetin pääkaupungissa.

China National Defense News -lehti kertoi Tiibetin komentaja Wang Haijiangin sanoneen, että kamppailulajien taistelijoiden rekrytoinnit parantaisivat joukkojen toimintakykyä.

Kiina ei kuitenkaan varsinaisesti vahvistanut, että erityisjoukkojen rekrytointi olisi ollut sidoksissa Intian ja Kiinan rajalla vallinneisiin jännitteisiin.

Samana päivänä kuitenkin 1 300 kilometrin päässä Tiibetistä Ladakhin alueella intialaiset ja kiinalaiset sotilaat ottivat yhteen.

Kahakka Intian ja Kiinan kiistellyllä raja-alueella johti ensimmäistä kertaa 45 vuoteen verenvuodatukseen, jossa kuoli kymmeniä sotilaita.

Molemmat osapuolet ovat syyttäneet toisiaan selkkauksen aloittamisesta raja-alueella.

Lue lisää: Maailman suurimpien maiden rajakahakassa kuoli jopa kymmeniä sotilaita, ja se voi järkyttää koko Aasian tasapainoa

Mediatietojen mukaan sotilaiden välisessä yhteenotossa ei käytetty ampuma-aseita, vaan sotilaat heittelivät toisiaan kivillä.

Intia kertoi torstaina vahvistaneensa joukkojaan Himalajan raja-alueella.

Kiinan valtion tiedotusvälineet ovat taas viime viikkoina uutsioineet sotilaallisesta toiminnasta Tiibetissä lähellä Intian rajaseutua.

Kiinalaisten tiedotusvälineet ovat uutisoineet, että ”uusien joukkojen” tarkoitus on vahvistaa Tiibetin rajaa ja vakauttaa alue, kertoo Reuters.

Tiistaina uutistoimisto AFP kertoi Kiinan ulkoministeriön käyneen neuvotteluja Intian kanssa.

Kiinan mukaan neuvottelujen yhteydessä kumpikin maa ilmaisi halukkuutensa ylläpitää vuoropuhelua ja sitoutua yhdessä edistämään rauhaa Intian ja Kiinan raja-alueilla.

Intian viranomaiset eivät kommentoineet neuvotteluja.

Intia ja Kiina ovat kevään aikana syyttäneet toisiaan aktiivisesti omanaan pitämien raja-alueiden loukkauksista.

Kiinan ja Intian rajakiistoja ei ole edelleenkään ratkaistu, vaikka maat ovat yrittäneet päästä yhteisymmärrykseen niistä jo 1960-luvulta lähtien.

Kauppasuhteet|Boikotteja, tullikorotuksia ja kaupan rajoituksia – Intian ja Kiinan kiristyvä kauppasuhde voi olla sotilaallisia yhteydenottoja vaarallisempaa

Aasia|Kiina ja Intia sopivat rauhan edistämisestä kiistellyllä raja-alueella

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat