Pelko epidemian pahenemisesta velloo Brasiliassa: Koronavirus uhkaa iskeä takaisin suurkaupunkeihin ”bumerangin tavoin” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Tartunnat

Pelko epidemian pahenemisesta velloo Brasiliassa: Koronavirus uhkaa iskeä takaisin suurkaupunkeihin ”bumerangin tavoin”

Brasiliassa koronavirustilanteen ennustetaan pahenevan lähiaikoina. Maassa on toiseksi eniten tartuntoja maailmassa ja virus leviää edelleen nopeasti.

Ihmisiä kulkemassa ruuhkaisella ostoskadulla Luoteis-Brasiliassa sijaitsevassa Manausin kaupungissa lauantaina.

Julkaistu: 28.6. 19:57

Koronavirus leviää vauhdilla Brasilian sisäosissa sijaitsevissa pienissä kaupungeissa, ja pian epidemia voi jälleen iskeä suuriin kaupunkeihin ”bumerangin tavoin”.

Näin arvioi uutistoimisto Reutersin haastattelema tutkija Miguel Nicolelis, joka kuuluu brasilialaisia päättäjiä neuvovaan ryhmään.

Brasilian tehohoitopaikkojen ja sopivan hoidon puute pikkukaupungeissa ajavat potilaita suurempiin keskuksiin hakemaan apua. Samalla he saattavat levittää koronavirusta.

Epidemian paluuta suuriin kaupunkeihin ja sen mahdollista vaikutusta tartuntalukuihin Nicolelis kuvailee ”tsunamiksi”.

Brasiliassa on toiseksi eniten koronavirustartuntoja maailmassa ja se kuuluu kolmeen kärkimaahan, joissa koronavirus leviää nopeiten.

Yli miljoonalla ihmisellä on todettu koronavirustartunta ja yli 55 000 ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin Brasiliassa.

Lue lisää: Brasiliassa koronatartuntoja on virallisesti yli miljoona, asiantuntijan mukaan niitä on jopa 10 miljoonaa – Suomessa asuva brasilialainen kertoo kotimaansa sekavasta tilanteesta

Koronavirus tuli ensi kertaa maahan helmikuussa matkustajien mukana ja levisi ensin lähinnä maan suurissa kaupungeissa. Toukokuun lopusta lähtien se on kuitenkin alkanut levitä nopeammin maan sisäosissa.

Terveysministeriön tietojen mukaan yli puolet kaikista koronavirustartunnoista ja lähes puolet kaikista koronaviruksen aiheuttamista kuolemista todetaan tällä hetkellä maan sisäosissa.

Maan todellista koronatilannetta ei kuitenkaan tiedetä tarkalleen.

Ihmisiä ruuhkaisella metroasemalla São Paulossa torstaina.

Brasilian linjaa koronan hoidossa on kritisoitu, ja erityisesti presidentti Jair Bolsonaron vähättelevät puheet ja väitetyt yritykset sabotoida valtion karanteenitoimenpiteitä ovat herättäneet närkästystä.

Pääsääntöisesti maan suurissa keskuksissa terveydenhuolto toimii, mutta suurten kaupunkien ulkopuolella vain pienessä osassa sisämaata on esimerkiksi riittävät tehohoidon yksiköt.

Tämä tarkoittaa sitä, että koronapotilaita siirretään tai heitä voidaan joutua kuljettamaan keskuksissa sijaitseviin sairaaloihin pitkäkin matkoja.

Tästä uhkaa tutkija Nicolelisin mukaan seurata ”bumerangivaikutus”, jossa epidemian painopiste siirtyy ensin suurista kaupungeista maaseudulle, leviää paikallisissa yhteisöissä ja iskee voimakkaana takaisin suuriin kaupunkeihin hoitoa hakevien sairastuneiden mukana.

Terveydenhuollon työntekijä suorittaa koronavirustestiä taksinkuljettajille Rio de Janeirossa perjantaina.

Koronaviruksen mahdollinen toinen aalto voi haitata metropolialueiden suunnitelmia paluusta normaaliin arkeen.

Brasilian suurissa kaupungeissa, joissa koronavirustartuntojen piikki on jo ohitettu, on suunniteltu koronarajoitusten purkamista.

São Paulon pormestari ilmoitti perjantaina, että kaupunki aikoo avata jälleen ravintolat, baarit ja muut julkiset tilat heinäkuun alussa. Kauppoja on jo avattu kaupungissa.

Terveysviranomaiset pelkäävätkin, että ihmisten paluu arkeen ja sisämaasta saapuvat koronapotilaat voivat laukaista toisen aallon Rio de Janeiron ja São Paulon tapaisissa suurkaupungeissa.

Viranomaiset ovat ehdottaneet, että suuriin kaupunkeihin johtavien valtateiden varteen perustettaisiin testauspisteitä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Koronavirus|Legendaarisen Maracana-stadionin alue on nyt covid-19-kenttäsairaalana: se ei estänyt jalkapallo-otteluiden pelaamista

Päivittyvä seuranta|Yhdysvalloissa todettu ennätykselliset yli 60 000 uutta tartuntaa vuoro­kaudessa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla yhteensä yli kolme miljoonaa tartuntaa

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat