YK:n ihmisoikeuskomissaari tyrmää Israelin suunnittelemat alueliitokset ja varoittaa tuhoisista seurauksista: ”Liittäminen on laitonta” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Israel

YK:n ihmisoikeuskomissaari tyrmää Israelin suunnittelemat alueliitokset ja varoittaa tuhoisista seurauksista: ”Liittäminen on laitonta”

Länsirannan alueliitokset saattaa vielä siirtyä, sillä hallintoa työllistävät nyt koronavirus ja talousongelmat.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu (oik.) sekä varapääministeri ja puolustusministeri Benny Gantz (vas.) hallinnon kokouksessa sunnuntaina 28. kesäkuuta.

Julkaistu: 29.6. 16:44

Miehitetyn Länsirannan osien liittäminen Israeliin on laitonta, toteaa YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet.

”Liittäminen on laitonta. Piste. Mitkä tahansa liitokset. On se sitten 30 prosenttia Länsirannasta tai viisi prosenttia”, Bachelet sanoi lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Bachelet varoittaa Israelia toteuttamasta vaarallista suunnitelmaa, jonka vaikutukset voivat kestää vuosikymmeniä ja olla tuhoisia niin Israelille kuin palestiinalaisille.

Alueliitos vaarantaisi mahdollisuudet rauhanomaiselle sopimiselle ja pahentaisi alueella tapahtuvia vakavia ihmisoikeusrikkomuksia. Liittäminen kiristäisi myös paikallisten asukkaiden välejä ja voisi johtaa väkivaltaan.

Länsirannan alueliitokset kytkeytyvät Yhdysvaltain hallinnon alkuvuodesta julkaisemaan Lähi-idän rauhansuunnitelmaan, jonka Palestiina on tyrmännyt. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin edistämä suunnitelma lupasi Israelille jopa 30 prosenttia Länsirannasta. Tarkkoja alueita ei ole kuitenkaan vielä sovittu.

Lue lisää: Pääministeri Netanjahu haluaa liittää osia miehitetystä Länsirannasta Israeliin – Asiantuntija varoittaa valtavasta riskistä

Laajojen alueliitosten toteuttaminen voi kuitenkin olla liian suuri riski Netanyahulle, arvioivat asiantuntijat HS:lle viime viikolla. Todennäköisyys palestiinalaisten uudelle kansannousulle kasvaisi, ja Israel tuhoaisi samalla suhteensa merkittäviin arabivaltioihin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ilmoitti toukokuussa, että alueliitosten prosessi käynnistyy keskiviikkona 1. heinäkuuta. Alueliitos on ollut Netanyahun vaalilupaus.

The Jerusalem Post uutisoi kuitenkin maanantaina, että alueliitokset tutkin toteutuvat vielä 1. heinäkuuta. Lehti on saanut tiedon useilta yhdysvaltalaislähteiltä.

Maan varapääministeri ja puolustusministeri Benny Gantz oli lehden mukaan sanonut Yhdysvaltojen neuvottelijoille maanantaina kokouksessa, että 1. heinäkuuta ei ole ehdoton päivä. Koronavirus ja työttömyysaste ovat Gantzille tällä hetkellä tärkeämpiä teemoja.

Liittäminen saattaa siis siirtyä ajankohtaisempien ongelmien takia, mutta Netanyahu ei voi pitkittää sitä loputtomiin. Israelin hallinnon kannalta riskinä on, että Joe Biden voittaisi Yhdysvaltojen presidentinvaalit marraskuussa ja sopimus raukeaisi.

Länsirannan juutalaissiirtokunnissa asuu yhteensä noin 400 000 israelilaista. Palestiinalaisia asuu Länsirannalla noin 2,7 miljoonaa.

HS-analyysi: Trumpin ehdotus palestiinalais­valtioksi on kaikkien aikojen huonoin – ainakin palestiinalaisille

Israel|Pääministeri Netanjahu haluaa liittää osia miehitetystä Länsirannasta Israeliin – Asiantuntija varoittaa valtavasta riskistä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat