Iran antoi pidätys­määräyksen Donald Trumpista ja pyytää apua Interpolilta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Lähi-itä

Iran antoi pidätys­määräyksen Donald Trumpista ja pyytää apua Interpolilta

Interpol tuskin suostuu etsintäkuuluttamaan Trumpia, sanoo Yhdysvaltojen Iranin-erikoisedustaja Brian Hook.

Iranilaiset kerääntyivät suremaan Suleimania ja osoittamaan mieltään useissa maissa. Kuvassa lapsi pitelee kylttiä Iranin suurlähetystön ulkopuolella Malesian Kuala Lumpurissa tammikuussa.

Julkaistu: 29.6. 17:46

Iran on antanut pidätysmääräyksen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpista, kertoo uutistoimisto Reuters. Trumpia syytetään murhasta ja terroristisesta toiminnasta. Pidätysmääräyksen on antanut Teheranin syyttäjä Ali Alqasimehr.

Iran on pyytänyt kansainväliseltä rikospoliisijärjestö Interpolilta apua pidätyksen toteuttamiseksi. Interpol voi asettaa ihmisiä etsintäkuulutetuksi, jolloin paikalliset viranomaiset tekevät pidätyksen sitä pyytäneen valtion puolesta.

Syytteet liittyvät Iranin vallankumouskaartin erikoisjoukkojen eli al-Quds-joukkojen komentaja Qassim Suleimanin kuolemaan. Suleimani tapettiin Yhdysvaltojen tekemässä lennokki-iskussa Irakissa Bagdadin kansainväliselle lentokentälle tammikuun alussa.

Väkijoukot kerääntyivät suremaan Suleimania kaduille tammikuussa.

Käskyn iskusta antoi Trump. Suleimanin väitettiin suunnittelevan iskuja Yhdysvaltojen joukkoja vastaan.

Suleimani oli arvostettu ja vaikutusvaltainen sotilasjohtaja. Iranin uskonnollinen johtaja Ali Khamenei vannoi maan kostavan surman ja nosti Suleimanin marttyyriksi.

Trumpin lisäksi pidätysmääräys on annettu 35 muusta henkilöstä. Alqasimehrin mukaan he ovat Yhdysvaltojen armeijan ja hallinnon viranhaltijoita, mutta ei nimennyt heitä tarkemmin.

Alqasimehr sanoi, että Iran aikoo jatkaa asian käsittelyä myös Trumpin presidenttikauden päätyttyä.

Yhdysvaltain Iranin-erikoisedustaja Brian Hook totesi pidätysmääräyksen olevan propagandatemppu, jota kukaan ei ota vakavissaan.

”Arviomme on, että Interpol ei sekaannu ja aseta etsintäkuulutuksia, jotka ovat luonteeltaan poliittisia”, Hook sanoi lehdistötilaisuudessa Al Jazeera -uutiskanavan mukaan.

Interpol ei ole kommentoinut asiaa.

Suleimanin kuolema kiristi maiden välit äärimmilleen ja johti lähes aseistettuun konfliktiin. Iran vastasi iskuun ampumalla ohjuksia Yhdysvaltojen liittouman käyttämiin tukikohtiin Irakissa muutamia päiviä myöhemmin.

USA:n ilmaiskussa kuollut Qassim Suleimani johti Iranin asevoimien salaperäisintä ryhmää, josta tiedetään vain vähän – Keitä ovat Quds-joukot?

Trump: ”Toimimme sodan estämiseksi, emme sodan aloittamiseksi” – Tämä iranilais­komentajan surmanneesta lennokki-iskusta tiedetään

Kommentti|Sotilasjohtajan tappaminen voi tehdä Irakista Yhdysvaltain ja Iranin välisen sodan näyttämön

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat