EU haluaa avata ulkorajat ainakin 14 maan asukkaille – myös Kiinasta voisi päästä, jos se avaa rajansa eurooppalaisille - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

EU haluaa avata ulkorajat ainakin 14 maan asukkaille – myös Kiinasta voisi päästä, jos se avaa rajansa eurooppalaisille

Jokainen EU-maa päättää itse rajojensa avaamisesta, mutta EU haluaa pyrkiä päätöksissä yhtenäisyyteen.

Pekingin lentokentällä on ollut hiljaista sen jälkeen, kun maa asetti uusia matkustusrajoituksia 18. kesäkuuta lähes puolelle miljoonalle Pekingin alueen asukkaalle. Suojavarusteisiin pukeutunut työntekijä kuvattiin kävelemässä lentokentällä.

Julkaistu: 29.6. 21:32

Euroopan unioni on tehnyt listan ”turvallisista” maista, joista voisi matkustaa EU-alueelle heinäkuun alusta lähtien. Lista sisältää 14 maata: Algeria, Australia, Etelä-Korea, Georgia, Japani, Kanada, Marokko, Montenegro, Ruanda, Serbia, Thaimaa, Tunisia, Uruguay ja Uusi-Seelanti.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Näiden maiden koronavirustilanteen arvioidaan olevan hallinnassa. Kriteerinä on, että tautitilanne on verrattavissa EU:n tasoon tai sitä parempi. Tämä tarkoittaa, että tartuntoja olisi 16 tai vähemmän 100 000 asukasta kohden.

Muun muassa Yhdysvallat, Brasilia ja Venäjä eivät ole listalla.

EU-maiden yhteisestä listasta huolimatta kyse on suosituksesta, sillä rajavalvonta on jokaisen jäsenmaan itse päätettävissä.

Lista ei ole kuitenkaan vielä virallinen, sillä jäsenmaat ovat epävarmoja siitä, halutaanko EU:n ulkorajojen hallintaa yhtenäistää. Asiasta äänestetään kirjallisesti, ja tuloksen pitäisi selvitä tiistaina.

Listan hyväksyminen vaatii, että vähintään 55 prosenttia jäsenmaista kannattaa ehdotusta ja ne edustavat vähintään 65 prosenttia EU:n väestöstä.

Listalle saattaa vielä päästä Kiina. EU olisi valmis päästämään kiinalaiset matkustamaan, mutta sillä ehdolla, että Kiina avaa rajansa eurooppalaisille.

Tämä on aiheuttanut jäsenmaiden välillä erimielisyyksiä liittyen Yhdysvaltoihin. Osa jäsenmaista ei haluaisi kieltää maahantuloa koko liittovaltiosta samaan aikaan, jos Kiinasta pääsisi EU:hun. Kyse on siis tautitilanteen lisäksi politiikasta.

Yhdysvallat tuskin kuitenkaan pääsee listalle, sillä maan tautitilanne on yhä vakava.

Lue lisää: Yhdysvallat, Venäjä ja Brasilia jäänevät rannalle, kun EU pohtii rajojen avaamista – Suomen kriteerit suosituksia tiukemmat

The Washington Post kertoi maanantaina diplomaattilähteisiin viitaten, että maalistan tekeminen on poliittisesti tulenarka aihe. Listasta piti päättää jo viime viikolla, mutta erimielisyydet ovat venyttäneet tilannetta.

Washington Postin mukaan turvallisien maiden listalla olevien valtioiden on luovuttava vastavuoroisesti eurooppalaisten matkustusrajoituksista. Listaa voitaisiin päivittää 14 päivän välein. Uusia maita voitaisiin tarvittaessa näin lisätä ja vanhoja poistaa, jos tautitilanne niissä pahenee.

Matkustaminen EU:n ulkopuolelta ilman pakollista syytä on ollut kiellettyä maaliskuun puolivälistä lähtien. Sitä ennen osa jäsenmaista oli kuitenkin sulkenut omia rajojaan.

EU on jo suosittanut alueen sisärajojen avaamista, mutta monet maat ovat päättäneet avata rajat vain osalle EU-maista riippuen niiden tautitilanteesta.

Rajat|Yhdysvallat, Venäjä ja Brasilia jäänevät rannalle, kun EU pohtii rajojen avaamista – Suomen kriteerit suosituksia tiukemmat

Matkailu|Suunnitteletko matkaa ulkomaille? HS keräsi vastauksia kysymyksiin matkailusta korona-aikana

Koronavirus|Koronavirustilanne on Suomessa rauhoittunut, eikä tänne saapuvia matkailijoita pidetä suurena riskinä: ”Epidemia supistuu, kuihtuu, laantuu ja vähenee”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat