Korkein oikeus kumosi aborttioikeutta rajoittavan lain ensimmäistä kertaa presidentti Trumpin nimittämien konservatiivi­tuomarien aikana - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Korkein oikeus kumosi aborttioikeutta rajoittavan lain ensimmäistä kertaa presidentti Trumpin nimittämien konservatiivi­tuomarien aikana

Lain kumoamisen puolesta äänestänyt John Roberts kertoi tehneensä äänestyspäätöksen vastentahtoisesti.

Aborttioikeuden vastustajat kokoontuivat korkeimman oikeuden eteen Washingtonissa maanantaina.

Julkaistu: 29.6. 22:55, Päivitetty 2.7. 19:50

Yhdysvaltojen korkein oikeus on kumonnut Louisianan osavaltion lain, joka olisi rajoittanut naisten pääsyä aborttiklinikoille. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Laki olisi vaatinut, että lääkärit voivat laittaa potilaita tilanteen vaatiessa vain sairaaloihin, jotka sijaitsevat enintään 48 kilometrin päässä aborttiklinikasta. Lain puolustajat ovat vedonneet naisten terveyteen.

Vastustajat ovat todenneet, että abortin takia joudutaan sairaalaan vain harvoin. Lisäksi monet lähisairaaloista saattavat olla konservatiivisia, jolloin ne eivät suostu ottamaan aborttipotilasta hoidettavaksi.

Käytännössä kaksi osavaltion kolmesta klinikasta olisi joutunut lopettamaan toimintansa osavaltiossa, lakia vastustaneet asianajajat arvioivat.

Korkeimmassa oikeudessa on neljä liberaalia tuomaria ja viisi konservatiivia. Yksi konservatiivituomareista, korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts, äänesti lain kumoamisen puolesta. Näin ollen tulos oli 5–4.

Lain kumoaminen on saanut tyrmäävän vastaanoton abortin vastustajilta ja presidentti Donald Trumpin hallinnolta. Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Kayleigh McEnany kritisoi oikeuden päätöstä lehdistötiedotteessa.

Trump lupasi aiemman vaalikampanjansa aikana, että hän nimittäisi tuomareita, jotka pyrkisivät kumoamaan abortin mahdollistavat lait. Louisianan laki oli ensimmäinen aborttiin liittyvä tapaus korkeimmassa oikeudessa sen jälkeen, kun Trump nimitti Brett Kavanaugh’n ja Neil Gorsuchin tuomareiksi.

Roberts kuitenkin totesi, että hänen äänestyspäätöksensä perustui siihen, että korkein oikeus oli kumonnut vastaavan lain Texasissa vuonna 2016 eli ennen Trumpin uusia nimityksiä. Tämän takia hänestä Louisianan lakia ei voitu hyväksyä. Roberts toivoi, että myöhemmin muut aborttioikeutta rajoittavat lait menisivät läpi.

Robertsin ääni on osaltaan ollut ratkaisemassa viime viikkoina useita liberaalien tuomarien kannattamia lakeja. Pari viikkoa sitten korkein oikeus linjasi, että kansalaisoikeuslaki suojelee myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä työpaikkasyrjinnältä.

Juttua täsmennetty 30.6. klo 15.11: Jutussa kerrottiin aiemmin, että osavaltion klinikoista kaksi kolmasosaa olisi joutunut lopettamaan toimintansa, jos laki olisi mennyt läpi. Todellisuudessa klinikoita on koko osavaltiossa yhteensä kolme, joista kaksi olisi joutunut lopettamaan. Oikaisu 2.7. klo 19.50: Puheenjohtaja Robertsin ääni on osaltaan ollut ratkaisemassa viime viikkojen tapauksia. Aiemmin jutussa kerrottiin epätäsmällisesti hänen äänensä ratkaisseen tapauksia.

Tasa-arvo|Yhdysvaltain korkein oikeus: kansalaisoikeuslaki suojelee myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä työpaikkasyrjinnältä

Nyt.fi-analyysi|Yhdysvaltain korkein oikeus antoi merkittävän päätöksen transoikeuksista – tästä on kyse: hautausmaan työntekijä ei halunnut pukeutua enää mieheksi, sai potkut

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat