Hongkongin turvallisuuslaki hyväksyttiin Kiinassa, Yhdysvallat uhkaa ryhtyä toimiin – ”Tämä on loppu Hongkongille sellaisena kuin maailma sen ennen tunsi” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Hongkong

Hongkongin turvallisuuslaki hyväksyttiin Kiinassa, Yhdysvallat uhkaa ryhtyä toimiin – ”Tämä on loppu Hongkongille sellaisena kuin maailma sen ennen tunsi”

Taiwan varoitti kansalaisiaan Hongkongin-matkojen vaaroista, Hongkongin oppositioryhmä lakkautti itsensä.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam ei kommentoinut uutta lainsäädäntöä tiedotustilaisuudessaan tiistaina.

Julkaistu: 30.6. 6:26, Päivitetty 30.6. 21:37

Kiinassa on hyväksytty Hongkongin kiistelty turvallisuuslaki, joka tuli voimaan vielä myöhään tiistai-iltana.

Mediatietojen mukaan Kiinan kansankongressin pysyväiskomitea hyväksyi lain yksimielisesti tiistaiaamuna Pekingissä, päivää ennen Hongkongin Kiinalle luovutuksen vuosipäivää, joka on 1. heinäkuuta. Ajankohtaa pidetään symbolisena nöyryytyksenä Britannialle, jonka siirtomaa Hongkong oli vuoteen 1997 asti.

Turvallisuuslaki muun muassa kriminalisoi separatismin, Kiinan valtion vastaisen kumouksellisen toiminnan, terrorismin ja ulkovaltojen kanssa liittoutumisen. Enimmäisrangaistus on elinkautinen vankeus.

Lain arvioidaan aloittavan aiemmin vapaamielisessä Hongkongissa uuden, autoritaarisemman ajanjakson.

”Tämä on loppu Hongkongille sellaisena kuin maailma sen ennen tunsi”, kirjoitti tunnettu demokratia-aktivisti Joshua Wong Twitterissä.

Lue lisää: Kiistelty turvallisuuslaki astui voimaan – Lain rikkojia voi uhata elinkautinen vankeusrangaistus, ulkomaisten toimijoiden valvontaa kiristetään

Uusien lakien seurauksena Kiina perustaa Hongkongiin myös kansallisen turvallisuusviraston, joka saa kerätä vakoilutietoa ja käsitellä kansallista turvallisuutta vastaan tehtyjä rikoksia, kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua jo ennen juhannusta.

Kansallista turvallisuutta koskevat lait ovat Kiinan ehdottomasti voimakkain toimi Hongkongin itsemääräämisoikeuden nakertamiseksi sen nykymuotoisen olemassaolon aikana, kirjoitti HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari analyysissään viikonloppuna.

Kiina on yrittänyt saada kansallisen turvallisuuden lakeja Hongkongiin toistakymmentä vuotta, mutta Hongkong ei ole itse niitä säätänyt, sillä suunnitelmat ovat johtaneet suuriin mielenosoituksiin. Niinpä Kiina otti säätääkseen lait itse, vaikka Hongkongille luvattiin laaja itsemääräämisoikeus, kun Britannia luovutti sen Kiinalle.

Hongkongissa on ollut riippumaton oikeuslaitos, valta säätää omia lakeja ja ihmisillä vahvemmat ilmaisunvapaudet kuin Manner-Kiinassa. Nyt näiden puolesta pelätään.

Kiina taas haluaa saada lopetettua Hongkongissa jatkuvat mielenosoitukset ja levottomuudet.

Kiinan kansankongressi siunasi lait toukokuussa, ja siitä lähtien Peking on edistänyt niitä pikavauhdilla.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam sanoi tiistaina videoyhteyden välityksellä YK:n ihmisoikeusneuvostolle Genevessä, ettei mikään keskushallinto jätä huomioimatta kansallisia turvallisuusuhkia. Hän pyysi kansainvälistä yhteisöä kunnioittamaan ”maamme oikeutta turvata kansallinen turvallisuutemme”. Hongkongin hallintojohtaja on Kiinan-mielinen.

Kiinan määräysvaltaa Hongkongissa huomattavasti lisäävä laki herätti heti kielteisiä reaktioita.

Lain vastustajat ovat ilmoittaneet osoittavansa mieltä keskiviikkona Hongkongissa. Koska laki on jo käytössä, se voi vaikuttaa mielenosoittajien kohteluun.

Taiwanin hallitus varoitti kansalaisiaan siitä, että lain vuoksi Hongkongiin matkustamiseen voi liittyä riskejä. Hallituksen tiedottaja Evian Ting ei tarkentanut, mitä nämä vaarat voisivat olla. Taiwanin hallituksen mukaan laki vaikuttaa vakavasti Hongkongin demokratiaan ja ihmisoikeuksiin, kertoi uutistoimisto Reuters.

Taiwan aikoo perustaa keskiviikkona erityisen toimiston auttamaan hongkongilaisia, jotka haluavat mahdollisesti paeta kaupungista.

Tunnettu aktivisti Joshua Wong kertoi luopuvansa Demosistō-oppositiopuolueensa johtajuudesta, kun tieto turvallisuuslain hyväksymisestä oli tullut julkisuuteen tiistaina.

Mielenosoituksiin ahkerasti osallistunut ja ulkomaillakin kannatusta kerännyt Wong olisi omien sanojensa mukaan uuden lain ”ensisijainen kohde”.

”Toivon, että kansainvälinen yhteisö jatkaa Hongkongin puolustamista ja ottaa konkreettisia askeleita puolustaakseen viimeisiä vapauden rippeitämme”, hän kirjoitti Twitterissä.

Myöhemmin tiistaina Demosistō ilmoitti lakkauttavansa itsensä kokonaan.

Monet maat, kuten Yhdysvallat ja Hongkongin entinen emämaa Britannia, sekä EU ovat tuominneet lain ja vaatineet Kiinaa perumaan sen.

YK:n ihmisoikeusneuvostossa kuultiin tiistaina harvinainen yhteinen lausunto, kun 27 maata Britannian johdolla vaati Kiinaa ja Hongkongia harkitsemaan vielä lakia. Myös Suomi oli lausuntoa tukeneiden maiden joukossa.

EU ja Britannia ilmoittivat harkitsevansa tulevia toimiaan. Yhdysvallat ilmoitti ryhtyvänsä toimiin ”niitä vastaan, jotka tukahduttivat Hongkongin vapauden ja autonomian”.

Yhdysvallat ja Kiina ovat nokitelleet toisiaan jo jonkin aikaa lain takia. Yhdysvallat on esimerkiksi uhannut, että Manner-Kiinaa koskevat pakotteet alkavat päteä myös Hongkongiin.

Aivan viime päivien käänteissä Yhdysvallat kielsi arkaluontoisten puolustukseen liittyvien asioiden viennin Hongkongiin. Juuri sitä ennen Kiina ilmoitti epäävänsä viisumeita joiltain yhdysvaltalaisilta Hongkongiin menijöiltä, ja sitä ennen Yhdysvallat kertoi epäävänsä joiltain kiinalaisilta viisumeita Yhdysvaltoihin.

Hongkong|Pikavauhtia ja pikkuisen piilotellen – Peking pani Hongkongin turvallisuuslait ohituskaistalle, ja ne voivat tulla voimaan jo alkuviikosta

Hongkong|Kiina paljasti yksityiskohtia uusista turvallisuuslaeista – Hongkongiin perustetaan ”kansallinen turvallisuusvirasto”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat