Intia kielsi 59 kiinalaissovelluksen käytön, joukossa myös suosittu Tiktok - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Intia

Intia kielsi 59 kiinalaissovelluksen käytön, joukossa myös suosittu Tiktok

Intia pitää sovellusten käyttämistä turvallisuusriskinä. Se teki päätöksen kaksi viikkoa sitten Kiinan kanssa käydyn rajaselkkauksen jälkeen.

Julkaistu: 30.6. 9:01

Intia on kieltänyt kymmenien suosittujen mobiilisovellusten käytön, jonka se katsoo uhkaavan maan turvallisuutta ja yksityisyydensuojaa, kertoo uutistoimisto AFP. Kaikki mustalle listalle joutuneet 59 sovellusta on kehitetty Kiinassa.

Intian maanantaisen päätöksen katsotaan olevan vastatoimi veriselle yhteenotolle Kiinan kanssa 15. kesäkuuta. Himalajalla tapahtuneessa rajaselkkauksessa kuoli 20 intialaissotilasta. Kiina ei ole raportoinut mahdollisista kuolonuhreista. Yhteenotto tapahtui kiistellyllä Kashmirin seudulla Intian hallitseman Ladakhin alueen ja Kiinan hallitseman Aksai Chinin alueen rajamaastossa.

Nyt kiellettyjen sovellusten joukossa ovat muiden muassa videoiden jakamiseen tarkoitettu Tiktok, mikroblogipalvelu Weibo ja pikaviestipalvelu Wechat, AFP kertoo. Listalle päätyi myös esimerkiksi Clash of Kings -peli

”Intian hallitus on päättänyt kieltää tiettyjen sovellusten käytön. Päätöksellä pyritään varmistamaan Intian kyberympäristön turvallisuus ja riippumattomuus”, todetaan informaatio- ja teknologiaministeriön tiedotteessa.

Ministeriö kertoo päätyneensä ratkaisuun saatuaan useita ilmoituksia käyttäjätietojen kaappausepäilyistä. Päätöksen voimaantulon tarkkaa ajankohtaa ministeriö ei heti ilmoittanut.

Nyt kiellettyjä sovelluksia käyttää Intiassa AFP:n mukaan yhteensä yli puoli miljardia ihmistä. Esimerkiksi Tiktokin käyttäjiä on Intiassa eniten maailmassa, noin 120 miljoonaa. Intiassa on yli 1,3 miljardia asukasta.

Aiemmin Tiktokin tietoturvallisuusongelmista on varoitettu myös muissa maissa asuvia sovelluksen käyttäjiä. Esimerkiksi keskustelusivusto Redditissä julkaistiin huhtikuussa kirjoitus, jonka mukaan Tiktok kerää tietoja käyttäjistään.

Tiistaina kiinalaisen Bytedancen omistama Tiktok kielsi välittävänsä intialaisilta käyttäjiltä keräämäänsä tietoa Kiinan hallinnolle, AFP kertoo.

Kesäkuun puolivälin yhteenotto Kiinan ja Intian rajalla oli alueella verisin 45 vuoteen, ja se on johtanut Intiassa muihinkin boikottivaatimuksiin ja mielenilmaisuihin Kiinaa vastaan.

Kaupankäynti on maiden välillä ollut vilkasta, sillä erimielisyyksistä huolimatta rajanaapurit ovat muodostaneet vahvan taloussuhteen.

Nyt Intian katumielenosoituksissa on poltettu Kiinan lippuja. Vaatimuksia on ollut esimerkiksi tuonnin rajoittamisesta Kiinasta ja kiinalaisen ruuan kieltämisestä. Hotellialan liitto kertoi viime viikolla, ettei se enää hyväksy kiinalaisia asiakkaikseen. Intian tulli ei ole päästänyt Kiinasta saapuneita tavaraeriä satamista ja lentokentiltä eteenpäin.

Miljoonat intialaiset latasivat AFP:n mukaan puhelimeensa sovelluksen, joka auttaa käyttäjää löytämään ja hävittämään kiinalaiset ohjelmistot. Pian tämän jälkeen Google poisti kyseisen sovelluksen Play Storestaan.

Aasia|Maailman suurimpien maiden rajakahakassa kuoli jopa kymmeniä sotilaita, ja se voi järkyttää koko Aasian tasapainoa

Nyt.fi|Reddit-käyttäjä väittää purkaneensa hittisovellus Tiktokin osiin ja kehottaa poistamaan sen välittömästi: ”Tiedonkeruusovellus, joka on löyhästi naamioitu sosiaalisen median alustaksi”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat