Ruotsissa nostettu syytteet kahta ihmistä vastaan Estonian hautarauhan rikkomisesta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Estonia

Ruotsissa nostettu syytteet kahta ihmistä vastaan Estonian hautarauhan rikkomisesta

Syyttäjän mukaan kuvausryhmä laski viime syyskuussa sukellusrobotin mereen Estonian hylyn luona.

Julkaistu: 30.6. 13:46, Päivitetty 30.6. 14:22

Ruotsissa on nostettu syytteet kahta ihmistä vastaan Estonian hylkyrauhan rikkomisesta. Syyttäjäviranomaisen mukaan syytetyt ovat Ruotsin kansalaisia.

Syytetyt kuuluivat monikansalliseen kuvausryhmään, joka oli tekemässä dokumenttia Estoniasta. Syyttäjän mukaan ryhmä laski viime syyskuussa sukellusrobotin mereen Estonian hylyn luona.

Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut matkustajalautta upposi syyskuussa 1994. Turmassa kuoli 852 ihmistä, joista suurin osa oli Ruotsin ja Viron kansalaisia.

Hylky sijaitsee kansainvälisillä vesillä. Sitä suojellakseen Suomi, Ruotsi ja muut Itämeren ympärysmaat Saksaa lukuun ottamatta ovat allekirjoittaneet sopimuksen Estonian hylkyrauhasta.

Sopimuksen perusteella Ruotsissa on säädetty laki, jonka mukaan hylkyrauhan rikkomisesta voidaan tuomita sakkoja tai enimmillään kaksi vuotta vankeutta.

Koska Saksa ei kuulu sopimukseen, oikeusprosessia saattaa monimutkaistaa se, että kuvausryhmä oli liikkeellä Saksan lipun alla purjehtineella aluksella. Ruotsalaisten lisäksi ryhmään kuului norjalaisia ja saksalaisia. Aluksen miehistössä oli myös Saksan ja Puolan kansalaisia.

”Lakia ei ole aiemmin testattu tuomioistuimessa. Nyt oikeus saa päätettäväkseen, miten tapahtunutta arvioidaan oikeudellisesti. Kysymys on siitä, painaako Ruotsin laki enemmän kuin se, että epäilty toiminta tapahtui kansainvälisillä vesillä ja saksalaisesta aluksesta”, syyttäjä Helene Gestrin sanoi tiedotteessa.

Syytteet käsitellään aikanaan Göteborgin käräjäoikeudessa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat