Tutkimus: Koronakevät nosti Ruotsissa kuolleisuutta jopa 220 prosenttia tietyissä maissa syntyneiden ruotsalaisten keskuudessa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Tutkimus: Koronakevät nosti Ruotsissa kuolleisuutta jopa 220 prosenttia tietyissä maissa syntyneiden ruotsalaisten keskuudessa

Tutkijat vertasivat eri maissa syntyneiden ruotsalaisten kuolleisuutta vuosilta 2016–2019 tämän vuoden kevään kuolleisuuteen. Erot eri maiden välillä olivat jättimäisiä.

Ruotsalaisia viettämässä helteistä kesäpäivää Tukholmassa 24. kesäkuuta.

Julkaistu: 30.6. 15:30, Päivitetty 30.6. 16:32

Koronavirus lisäsi kuolleisuutta jopa 220 prosenttia tietyissä maissa syntyneiden ruotsalaisten keskuudessa, kertoo uusi tutkimus. Lääketieteellisessä lehdessä Läkartidningenissä julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin ruotsalaisten kuolleisuutta syntymämaittain maalis-toukokuun ajalta vuosilta 2016–2019 vuoteen 2020.

Kävi ilmi, että kuolleisuus oli jopa 220 prosenttia korkeampi keväällä 2020 verrattuna vuosiin 2016–2019 niiden ihmisten keskuudessa, jotka ovat syntyneet maissa, joista Ruotsiin on tullut runsaasti pakolaisia viimeisten vuosikymmenten aikana. Esimerkkimaina tutkimuksessa luetellaan Somalia, Syyria sekä Irak.

Näissä maissa syntyneiden kuolleisuutta verrattiin Ruotsissa, Euroopan unionissa, Pohjoismaissa tai Pohjois-Amerikassa syntyneiden ruotsalaisten kuolleisuuteen. Koronakevät ei ollut lisännyt kuolleisuutta näissä maissa syntyneiden 40–64-vuotiaiden keskuudessa. Yli 65-vuotiaiden edellä mainituissa maissa syntyneiden ruotsalaisten kohdalla kuolleisuus lisääntyi koronakeväänä 19 prosenttia.

Tutkimuksessa käytettiin dataa kuukausittain kuolleista helmi–toukokuun välillä vuosilta 2016–2019 sekä vuodelta 2020. Luvut jaoteltiin ikäryhmän sekä syntymämaan mukaan.

Tutkijat uskovat, että huimat erot kuolleisuudessa eri etnisten ryhmien välillä johtuvat monista eri sosiaalisista ja kulttuurillisista syistä, jotka vaikuttavat tartunnan saamiseen sekä myös biologisista syistä, jotka vaikuttavat riskiin kuolla infektioon.

Tutkijoiden oletus on, että tartunta on kulkenut ikään kuin ympyröissä niiden ihmisten keskuudessa, jotka eivät ole voineet esimerkiksi työnsä tai asumisjärjestelyjensä takia pitää etäisyyttä muihin ihmisiin.

Tutkimuksessa havaittiin korkea kuolleisuus jo maaliskuun alussa. Tämä viittaa puolestaan tutkimuksen mukaan siihen, että koronavirus olisi ehtinyt levitä kansanosien keskuudessa useita viikkoja ennen kuin aiemmin on arvioitu.

Tulokset ovat hätkähdyttäviä. Jos koronavirus olisi vaikuttanut kaikkiin ruotsalaisiin samalla tavalla, keski-ikäisten ikäryhmässä se tarkoittaisi 4 000 kuolemaa lisää. Yli 65-vuotiaiden keskuudessa puolestaan jopa 40 000 lisäkuolemaa, kerrotaan tutkimuksessa.

HS uutisoi aiemmin kesäkuussa Ruotsin kansan­terveysviranomaisen selvityksestä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden ruotsalaisten alkuperästä. Selvityksessä kävi ilmi, että sairastuneissa oli eniten Turkissa ja Etiopiassa syntyneitä. Kuolleisuus oli kaikkein korkein Suomessa syntyneiden keskuudessa ja toiseksi korkein Turkissa syntyneiden kesken.

Ruotsin pääepidemiologi Anders Tegnell totesi 18. kesäkuuta, että koronavirus muodosti suuremman riskin melkein missä vain muualla kuin Ruotsissa syntyneille.

”Syitä on useita. Sosioekonominen asema, elinolot, perussairaudet. Tämä on yksi palanen siinä palapelissä jossa yritämme oppia paremmin miten virus leviää ja vaikuttaa väestöömme”, Tengell sanoi.

Ruotsissa on tiistaihin mennessä todettu lähes 68 000 koronavirustartuntaa. Tauti on aiheuttanut maassa 5 300 ihmisen kuoleman, kertoo Johns Hopkinsin yliopiston seuranta.

Oikaisu 30.6.2020 kello 16.25: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että erot kuolleisuudessa olisivat jopa 200-kertaisia. Oikeasti koronakevät kasvatti kuolleisuutta tietyissä maissa syntyneiden ruotsalaisten keskuudessa jopa 220 prosenttia.

Koronavirus|”Ei tämä hyvältä näytä” – etujärjestön johto huolestui ruotsin­suomalaisten korkeasta kuolleisuudesta

Koronavirus|Selvitys: Ruotsinsuomalaisten kuolleisuus on korona­viruksessa yli nelin­kertainen ruotsalaisiin verrattuna

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat