Kiistellyn turvallisuuslain yksityiskohdat julki: lain rikkojia voi uhata elinkautinen vankeusrangaistus, ulkomaisten toimijoiden valvontaa kiristetään - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Hongkong

Kiistellyn turvallisuuslain yksityiskohdat julki: lain rikkojia voi uhata elinkautinen vankeusrangaistus, ulkomaisten toimijoiden valvontaa kiristetään

Kiina perustaa kaupunkiin myös kansallisen turvallisuusviraston.

Demokratiaa kannattavat mielenosoittajat pitivät minuutin hiljaisuuden Kiinan hyväksyttyä uuden turvallisuuslain.

Julkaistu: 30.6. 20:10

Hongkongin uuden turvallisuuslain yksityiskohdat paljastavat tiukat rangaistukset ja keinot, joilla Kiina ottaa kaupungin yhä tiukempaan otteeseen. Kiina on pitänyt lain yksityiskohdat tähän asti salassa.

Maa julkaisi tarkemmat tiedot kiistellystä turvallisuuslaista tiistaina illasta Suomen aikaa. Laki tuli voimaan samalla, kun tiedot julkaistiin eli paikallista aikaa klo 23.

Laki hyväksyttiin Pekingissä aiemmin tiistaina.

Uuden turvallisuuslain perusteella vallankumouksellisesta toiminnasta, terrorismista, ulkovaltojen kanssa liittoutumisesta ja separatismista voi saada elinkautisen vankeusrangaistuksen. Terrorismiksi lasketaan esimerkiksi tiettyjen kulkuneuvojen ja tarvikkeiden vahingoittaminen.

”Riippumatta siitä, onko väkivaltaa tai väkivallan uhkaa käytetty, johtajat tai vakavat rikkeentekijät tuomitaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen tai minimissään kymmeneksi vuodeksi vankeuteen”, laissa todetaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turvallisuuslain rikkojat eivät saa asettua ehdolle missään Hongkongin vaaleissa.

Laki koskee kaikkia kaupungissa asuvia. Viranomaiset voivat tarkkailla ja kuunnella ihmisiä, joiden epäillään vaarantavan kansallisen turvallisuuden.

Laissa todetaan, että Kiina perustaa Hongkongiin kansallisen turvallisuusviraston. Sen henkilökunta ei ole velvoitettu noudattamaan paikallisia lakeja. Turvallisuusvirasto toimii Kiinan hallinnon alaisuudessa.

”Sekä kansallinen turvallisuusvirasto että Hongkong voivat pyytää siirtämään tutkinnan Manner-Kiinaan, jolloin syyttäminen tapahtuu ylimmän syyttäjän toimesta ja oikeudenkäynti pidetään korkeimmassa oikeudessa”, laissa sanotaan.

Kiinan tukijat juhlivat Hongkongissa sen jälkeen, kun Kiina hyväksyi uuden turvallisuuslain.

Laissa tarjotaan kolme skenaariota, joissa Kiina saattaa ottaa syytteiden nostamisen kontolleen: monimutkaisissa ulkomaisen sekaantumisen tapauksissa, ”hyvin vakavissa” tapauksissa sekä kun kansallinen turvallisuus kohtaa ”vakavia ja realistisia uhkia”.

Jos turvallisuuslaki on ristiriidassa Hongkongin nykyisen lainsäädännön kanssa, turvallisuuslaki on ensisijainen.

Hongkongissa käytävissä oikeudenkäynneissä hallintojohtaja nimittää tuomarit turvallisuuslakiin liittyviin tapauksiin. Jos tapaukseen liittyy valtionsalaisuuksia, oikeudenkäynti voidaan käydä suljetuin ovin ilman valamiehistöä. Tuomio ja sen sisältö ovat kuitenkin julkisia.

Kiina aikoo myös kiristää ulkomaisten järjestöjen ja uutistoimistojen hallintaa alueella. Tarkempia tietoja tästä ei ole vielä tuotu esiin. Sen sijaan yritykset ja ryhmät, jotka rikkovat lakia, tuomitaan sakkoihin ja toiminta voidaan keskeyttää.

Hongkongilla on ollut laaja itsemääräämisoikeus vuodesta 1997, jolloin Britannia luovutti kaupungin Kiinalle.

Hongkong|Hongkongin turvallisuuslaki hyväksyttiin Kiinassa, Yhdysvallat uhkaa ryhtyä toimiin – ”Tämä on loppu Hongkongille sellaisena kuin maailma sen ennen tunsi”

Hongkong|Pikavauhtia ja pikkuisen piilotellen – Peking pani Hongkongin turvallisuuslait ohituskaistalle, ja ne voivat tulla voimaan jo alkuviikosta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat