Nelivuotiaan Kevinin murhaepäilyistä vapautetut veljekset vaativat miljoona­korvauksia kärsimyksistään - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Ruotsi

Nelivuotiaan Kevinin murhaepäilyistä vapautetut veljekset vaativat miljoona­korvauksia kärsimyksistään

Veljekset leimattiin lapsensurmaajiksi noin 20 vuoden ajaksi, kunnes heidät todettiin syyttömiksi vuonna 2018.

Robin Dahlén ja Christian Karlsson tiedotustilaisuudessa Tukholmassa toukokuussa 2017.

Julkaistu: 30.6. 21:19

Nelivuotiaan Kevin Hjalmarssonin murhasta syytetyt ja myöhemmin syyttömiksi todetut veljekset vaativat kumpikin kymmentä miljoonaa kruunua eli noin 950 000 euroa vahingonkorvauksia.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Sveriges Radion paikallisasema P4 Värmland, joka haastatteli vanhempaa veljestä Christian Karlssonia.

”Se on itsestään selvästi aiheuttanut vahinkoa, niin suurta vahinkoa kaikilla mahdollisilla tavoilla. Mutta sillä ei ole väliä, saammeko yhden vai sata miljoonaa kruunua. Emme kuitenkaan saa lapsuuttamme takaisin”, Karlsson totesi Aftonbladetin mukaan.

Karlssonin mukaan korvaukset ovat viimeinen askel, joka päättää vaikean ajan veljesten elämässä.

Hjalmarsson löydettiin kuolleena elokuussa vuonna 1998 Ruotsin Arvikassa järven rannalta. Poliisitutkinnan mukaan lasta oli kuristettu painamalla hänen kurkkuaan kepillä. Mustelmista päätellen näytti, että hänelle oli tehty myös seksuaalista väkivaltaa.

Murhasta epäiltiin Kevinin ystäviä, Robin Dahlénia ja Christian Karlssonia. Tapaus oli siitä poikkeuksellinen, että epäillyt olivat hyvin nuoria lapsia: Robin oli tapahtuma-aikaan viisi- ja Christian seitsemänvuotias.

Ikänsä takia heitä ei tuomittu. Ainoa todiste Dahlénin ja Karlssonin syyllisyydestä oli kuulusteluissa pojilta saatu tunnustus.

Ruotsin oikeuskanslerille jätetyssä korvaushakemuksessa todetaan, että syyllisiksi julistaminen epäsi veljeksiltä mahdollisuuden yksityisyyteen ja normaaliin elämään, Aftonbladet kertoo. Hakemuksen mukaan heidän väitetään joutuneen kuulusteluissa ”kidutuksen kaltaisten toimien kohteiksi, mikä rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta”. Myös pitkäksi venyneiden kuulusteluiden, johdattelevien kysymysten, uhkausten ja lupausten sanotaan olleen vastoin lapsen oikeuksien sopimusta.

Tapaus nousi uudelleen esiin keväällä 2017, kun yleisradioyhtiö SVT ja sanomalehti Dagens Nyheter uutisoivat tutkintaan liittyvistä puutteista. SVT:n dokumenttisarja The Kevin Case esitettiin myös Suomessa.

Tuolloin Dahlén ja Karlsson tulivat julkisuuteen ensimmäistä kertaa aikuisina. He kertoivat, etteivät muista tapahtumista mitään.

Tutkinta avattiin uudelleen, ja vuonna 2018 syyttäjä Niclas Wargren totesi veljekset syyttömiksi.

”Tiedot, jotka tulivat ilmi epäiltyjen kuulusteluissa noin 20 vuotta sitten ovat epätarkkoja, ristiriitaisia ja epäjohdonmukaisia”, syyttäjänviraston päätöksessä kerrottiin.

Veljesten syyllisyydestä ei löytynyt teknisessä tutkinnassa todisteita. Wargrenin mukaan ei ole edes varmaa, liittyikö kuolemaan rikosta. Kyse saattoi olla onnettomuudesta.

Robin Dahlén ja Christian Karlsson.

Pikkupoikina lapsen­surmaajiksi leimatut veljekset todettiin syyttömiksi Ruotsissa – Syyttäjä: Kevinin kuolema ei ehkä edes ollut rikos

Dokumentti|The Kevin Case – dokumenttisarja, joka ravisteli Ruotsia

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat