Kaikki äänet on laskettu: Vladimir Putinin jatkon salliva perustus­laki­uudistus hyväksyttiin selvin luvuin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Venäjä

Kaikki äänet on laskettu: Vladimir Putinin jatkon salliva perustus­laki­uudistus hyväksyttiin selvin luvuin

Venäjällä uudistusten ei ole mainostettu edistävän presidentti Putinin uudelleenvalintaa, mutta ne antavat hänelle mahdollisuuden pysyä vallassa vuoteen 2036 asti.

Julkaistu: 1.7. 16:50, Päivitetty 2.7. 10:31

Venäjän uusi perustuslakiuudistus sai Venäjän vaalikomission mukaan venäläisiltä vankan tuen kansallisessa äänestyksessä.

Perustuslakimuutokset saivat lopulta 77,92 prosentin kannatuksen, kun kaikki äänet oli laskettu. Äänestysprosentti oli noin 65 prosenttia.

Tulos oli odotettu, sillä ovensuukyselyjen mukaan kaksi kolmasosaa äänestäjistä tuki uudistuksia.

Keskiviikko oli viimeinen päivä äänestää perustuslakiuudistuksista, joiden avulla nykyinen presidentti Vladimir Putin voisi pysyä vallassa jopa vuoteen 2036 asti. Äänestys jatkui viikon, jotta äänestyspaikoille ei kertyisi ruuhkaa korona-aikana.

Eri puolilta maata on kuitenkin raportoitu vilpistä, painostuksesta ja väärinkäytöksistä, mutta moni myös aidosti kannattaa muutoksia.

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tuomitsi keskiviikkoiltana äänestystuloksen ”suunnattomana valheena”, joka ei kuvasta todellisuutta. Navalnyin mukaan tuloksilla ei ole mitään tekemistä venäläisten aitojen mielipiteiden kanssa.

Presidentti Vladimir Putin näytti passiaan käydessään äänestämässä perustuslakiuudistuksesta keskiviikkona Moskovassa.

Lue lisää: ”Rehellisesti sanottuna, en näe ketään muuta presidenttinä” – HS kysyi moskovalaisilta, mitä he ajattelevat perustuslain muutoksista, jotka sallivat Putinin jatkon presidenttinä

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Putin määräsi keskiviikkona maksettavaksi 10 000 ruplan eli 125 euron kertasumman perheille, joilla on lapsia. Vastaavanlaisia kannusteita äänestämiselle on jaeltu jo aiemmin: ihmiset ovat voineet voittaa asuntoja arvonnoissa.

Myös mainokset ovat korostaneet niitä lakipaketin uudistuksia, joilla on eniten kannatusta kansan keskuudessa. Sellaisia ovat esimerkiksi inflaatioon kytketyt eläkkeet ja kielto samaa sukupuolta olevien avioliitoille. Putinin mahdollisuuksia jatkaa presidenttinä ei ole mainostettu.

Lakipaketti koostuu useista uudistuksista, mutta äänestäessä joko kannatetaan tai vastustetaan niiden hyväksymistä.

Lue lisää: Venäjä äänestää perustuslaki­uudistuksesta, joka sallii Putinin jatkaa presidenttinä vuoteen 2036 – HS listasi kolme huomiota äänestyksestä

Uudistuspaketin hyväksyminen vaatii, että äänioikeutetuista 50 prosenttia äänestää ja enemmistö tukee sitä.

Tiistaina pitämässään puheessa Putin ei maininnut uudistusten vaikutuksista poliittiselle uralleen. Uudistus mahdollistaisi, että Putin voisi olla presidenttiehdokkaana vielä kaksissa vaaleissa. Näin hän voisi jatkaa presidenttinä vielä 12 vuoden ajan. Nykyinen presidenttikausi päättyy vuonna 2024.

Putin ei ole vielä kertonut aikomuksistaan, mutta uudistuksen jälkeen ehdokkuutta pidetään selvänä.

Pietarin Palatsiaukiolla keskiviikkona protestoineella mielenosoittajalla lukee kyltissä ”Ei presidenttikausien nollaamiselle”.

Viimeinen äänestyspäivä sai myös pienen määrän mielenosoittajia kerääntymään Moskovan Punaiselle torille. He muodostivat maassa makaamalla numeron 2036 – vuoden, johon asti Putin voisi olla uudistusten avulla vallassa.

Poliisi vei mielenosoittajat nopeasti pois. Vastustajien on ollut vaikea järjestää mielenilmauksia, sillä koronatilanteen takia joukkokokoontumiset ovat kiellettyjä Moskovassa. Venäjällä raportoidaan päivittäin tuhansia uusia tartuntoja.

Venäjän parlamentti ja Putin ovat jo hyväksyneet perustuslain muutokset, mutta äänestyksen avulla niille haetaan uskottavuutta.

Essee|Vielä 16 vuotta Putinia? Venäjä on aivan liian merkittävä Euroopalle ja Suomelle, jotta tämän viikon tapahtumiin voisi suhtautua yliolkaisesti, kirjoittaa professori Vladimir Gelman

HS-analyysi|Venäjä äänestää perustuslaki­uudistuksesta, joka sallii Putinin jatkaa presidenttinä vuoteen 2036 – HS listasi kolme huomiota äänestyksestä

Venäjä|”Rehellisesti sanottuna, en näe ketään muuta presidenttinä” – HS kysyi moskovalaisilta, mitä he ajattelevat perustuslain muutoksista, jotka sallivat Putinin jatkon presidenttinä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat