Laulajan ampuminen sytytti protesteja Etiopiassa: yli 80 kuollut, internet suljettiin osasta maata - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Väkivaltaisuudet

Laulajan ampuminen sytytti protesteja Etiopiassa: yli 80 kuollut, internet suljettiin osasta maata

Kuolleen laulajan kappaleet olivat tunnusmusiikkina vuoden 2018 protestiaallossa, jonka takia silloinen pääministeri joutui eroamaan.

Kuvakaappaus videolta, jossa näkyy savua nousevan pääkaupunki Addis Abebassa protestien seurauksena.

Julkaistu: 1.7. 20:53, Päivitetty 2.7. 19:32

Yli 80 ihmistä on kuollut Oromian alueella kaksi päivää jatkuneissa protesteissa ja etnisessä väkivallassa Etiopiassa, kun mielenosoittajat ja turvallisuusjoukot ovat ottaneet yhteen.

Kuolleista 78 on siviilejä ja kolme turvallisuusjoukoista. Lukuihin ei ole laskettu pääkaupunki Addis Abebassa tapahtuneissa kolmessa räjähdyksessä kuolleita, koska tarkka määrä ei ole vielä tiedossa.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Poliisin mukaan 35 ihmistä on pidätetty. Tiistaina viranomaiset sulkivat internetin osasta maata protestien takia.

Mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun tunnettu laulaja Hachalu Hundessa ammuttiin maanantaiyönä. Ampumisen motiivi on epäselvä, mutta poliisi on ottanut kiinni kaksi ihmistä.

Hundessa kuului etniseen ryhmään nimeltä oromot. Hundessan laulut kertovat ryhmän oikeuksista. Ne olivat tunnuslauluja vuoden 2018 protestiaallossa, jonka takia silloinen pääministeri joutui eroamaan.

Protesteja on ollut useissa kaupungeissa. Viimeksi mielenosoitukset yltyivät väkivaltaisiksi Ambon kaupungissa, kun ryhmä nuoria oromo-nationalisteja vaati, että Hundessa haudataan Addis Abebaan.

Oromot ovat Etiopian suurin etninen ryhmä, mutta aiemmat hallitukset ovat heikentäneet ryhmän poliittista valtaa. Ryhmä kokee olevansa sivuutettu.

Poliittiset jännitteet ovat kiristyneet maassa, koska elokuuksi kaavaillut vaalit päätettiin siirtää koronatilanteen takia. Vaaleille ei ole ilmoitettu uutta ajankohtaa.

Vaalit olisivat olleet ensimmäinen testi pääministeri Abiy Ahmedin hallinnolle. Myös Abiy on oromo, mutta valtaan astumisen jälkeen kritiikkiä on tullut omankin ryhmän joukosta.

Abiy voitti Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2019 Etiopian uudistamisesta ja rauhan saavuttamisesta Eritrean kanssa.

Oikaisu 2.7. klo 19.17: Etiopian pääkaupungin oikea kirjoitusasu suomeksi on Addis Abeba. Addis Ababa on englanninkielinen kirjoitusasu.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat