Satojen norsujen poikkeuksellinen joukkokuolema Botswanassa – syytä ei tiedetä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Eläimet

Satojen norsujen poikkeuksellinen joukkokuolema Botswanassa – syytä ei tiedetä

Okavangon suistosta on parin viime kuukauden aikana löytynyt satoja kuolleita norsuja. Syytä joukkokuolemaan ei tiedetä.

Julkaistu: 2.7. 12:24

Satojen norsujen äkillinen joukkokuolema Okavangon suistossa Botswanassa huolestuttaa luonnonsuojelijoita, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Okavangon suisto on Unescon maailmanperintökohde. Tähän mennessä alueelta on löydetty yli 350 kuollutta norsua.

Ruhoista on otettu näytteitä, mutta eläinten kuolinsyy ei ole vielä selvillä.

Brittiläisen National Park Rescue -luonnonsuojelujärjestön johtaja Niall McCann kertoo BBC:lle, että paikalliset luonnonsuojelijat raportoivat kuolleista norsuista maan viranomaisille ensimmäistä kertaa toukokuun alussa.

Luonnonsuojelijat olivat havainneet 169 kuollutta norsua kolme tuntia kestäneen lentomatkan aikana suistoalueen yllä. Kuukautta myöhemmin alueelta löytyneiden ruhojen määrä oli kasvanut yli 350:een.

”Näin monen norsun kuolema on täysin ennenkuulumatonta, sillä kuolemat eivät liity kuivuuteen”, McCann sanoo BBC:lle.

Ilmiö on poikkeuksellinen myös siksi, että alueella ei ole havaittu muiden eläinlajien epäilyttäviä kuolemia, McCann kertoo.

Jos joukkokuoleman syynä olisivat salametsästäjät, jotka käyttävät eläinten myrkyttämiseen toisinaan syanidia, kuolemia voisi olettaa tapahtuneen myös muille lajeille.

McCann ei usko syynä olevan myöskään maaperän Bacillus anthracis -bakteerista eläimiin tarttuva pernarutto, joka johti yli sadan norsun kuolemaan Botswanassa viime vuonna.

McCann kertoo The Guardian -lehdelle, että osa norsuista näyttää kuollessaan pudonneen suoraan naamalleen. Tämä voi olla merkki siitä, että eläimet ovat kuolleet hyvin äkillisesti.

Paikalliset silminnäkijät ovat myös kertoneet, että joidenkin norsujen on nähty kävelevän ympyrää.

Norsujen poikkeuksellinen käyttäytyminen voisi McCannin mukaan viitata siihen, että jokin myrkky häiritsee eläinten hermojärjestelmää.

McCann väläyttää myös sellaista mahdollisuutta, että kyseessä olisi tauti, joka voisi pahimmassa tapauksessa tarttua myös ihmiseen. Sairaus saattaisi olla uhka ihmisille etenkin jos se olisi tarttunut norsuihin vedestä tai maaperästä.

”Toistaiseksi kyse on luonnonsuojelukatastrofista. Mutta tässä on potentiaalia myös yleiseen terveysuhkaan”, McCann pohtii.

Botswanan viranomaiset ovat tietoisia norsujen kuolemista, kertoo Botswanan luonnonsuojeluministeriön villieläimistä ja kansallispuistoista vastaavan osaston johtaja Cyril Taolo The Guardianille.

Viranomaiset ovat tähän mennessä vahvistaneet 280 kuolemaa kaikista 350 raportoidusta kuolemasta.

Joukkokuoleman syytä ei ole vielä saatu selvitettyä.

”Olemme lähettäneet näytteitä testattavaksi ja odotamme tuloksia valmistuvaksi seuraavien viikkojen aikana”, Taolo sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat