Seurapiirijulkkista syytetään miljonäärin kätyriksi: Miten Ghislaine Maxwell päätyi Jeffrey Epsteinin seksuaali­rikos­vyyhdin keskiöön? - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Seurapiirijulkkista syytetään miljonäärin kätyriksi: Miten Ghislaine Maxwell päätyi Jeffrey Epsteinin seksuaali­rikos­vyyhdin keskiöön?

Maxwellia syytetään väärien valojen antamisesta sekä tyttöjen hankkimisesta Epsteinille.

Jeffrey Epstein ja Ghislaine Maxwell kuvattuna Rod Stewartin konsertissa New Yorkissa vuonna 2005.

Julkaistu: 2.7. 16:51, Päivitetty 2.7. 20:10

Miljonääri Jeffrey Epsteinin seksuaalirikosvyyhtiin liitetty Ghislaine Maxwell on pidätetty, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja uutiskanava NBC.

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI:n edustaja on vahvistanut Maxwellin pidätyksen.

Häntä vastaan on nostettu useita syytteitä, joiden mukaan Maxwell toimi Epsteinin apurina. Maxwellin uskotaan houkutelleen ja kuljettaneen alaikäisiä tyttöjä Epsteinin asuntoihin. Maxwellin epäillään myös antaneen väärän valan oikeudessa väittäessään muun muassa, ettei hän tiennyt mitään Epsteinin toiminnasta tai siitä, että tytöt olivat alaikäisiä.

Syyttäjien mukaan Maxwell on ollut hyvin tietoinen Epsteinin mieltymyksestä alaikäisiin tyttöihin ja siitä, että tämä käyttää heitä hyväksi. Useat Epsteinin uhrit ovat kertoneet Maxwellin toimineen välittäjänä, joka houkutteli heidät miljonäärin sisäpiiriin.

Aiemmin muun muassa The Washington Post on kertonut, että Maxwellin rooli seksikaupan pyörittämisessä oli Epsteinia syyttävien naisten mukaan keskeinen. Häntä on kuvailtu bordelliemännäksi. Osa väittää Maxwellin osallistuneen hyväksikäyttöön.

Yksi Epsteinia syyttäneistä naisista kertoi The Washington Postille saaneensa Maxwellilta yksityiskohtaista opastusta siitä, mitä Epstein haluaa hänelle tehtävän.

Lue lisää: Monimiljonääri Jeffrey Epsteinin selli­kuoleman jälkeen seksi­rikos­vyyhdin keskiöön on nousemassa brittiläinen seura­piiri­julkkis Ghislaine Maxwell

Kymmenien nuorten naisten ja tyttöjen hyväksikäytöstä sekä seksikaupan pyörittämisestä syytetty Jeffrey Epstein löytyi viime vuonna kuolleena sellistään. Vyyhti hänen ympärillään on kuitenkin jatkunut.

Hyväksikäytöt eli ”hieronnat” tapahtuivat Epsteinin loistoasunnoissa ja kartanoissa 2000-luvun alkupuolella.

Brittiläinen Maxwell on Epsteinin entinen tyttöystävä, ja häntä pidettiin miljonäärin ”suojelijana”. Epstein kutsui lehtihaastattelussa vuonna 2003 Maxwellia parhaaksi ystäväkseen.

58-vuotias Maxwell on seurapiirijulkkis, joka on rikkaasta perheestä. Hänen isänsä oli tunnettu mediamoguli, jonka yhtiö omisti useita tabloidilehtiä. Pian isän kuoleman jälkeen paljastui, että tämä oli väärinkäyttänyt yhtiön varoja, mikä romahdutti yhtiön.

Maxwell tutustui Epsteiniin 1990-luvun alussa, jolloin hän muutti New Yorkiin ja työskenteli kiinteistöalalla. Epsteinin avulla Maxwell pääsi takaisin hulppeaan elämäntyyliin, johon hän oli lapsuudessaan tottunut, arvioi The New York Times.

Vaikka parisuhde päättyi myöhemmin, läheinen suhde heidän välillään jatkui pitkään. Maxwellin kerrotaan auttaneen Epsteinin kiinteistöjen hallinnoimisessa, sosiaalisten suhteiden tukemisessa ja hierojien rekrytoinnissa. Maxwell väittää palkanneensa Epsteinille ainoastaan ammattimaisia hierojia, vaikka hierontoja pidetään vain tekosyynä seksuaalirikoksille.

”Hän vaikutti olevan puoliksi ex-tyttöystävä, puoliksi työntekijä, puoliksi paras kaveri ja yleinen järjestelijä”, sanoi Espteinin ja Maxwellin juhliin osallistunut investointipankkiiri The New York Timesille.

Maxwell on tutustunut vuosien saatossa useisiin julkisuudenhenkilöihin, kuten Yhdysvaltojen nykyiseen presidenttiin Donald Trumpiin. Hän on myös Britannian prinssi Andrew’n pitkäaikainen ystävä. Hänen tiedetään esitelleen prinssin Epsteinille, minkä ansiosta he ystävystyivät.

Myös prinssi Andrew, kuningatar Elisabetin toinen poika, on yhdistetty Epsteinin seksikauppaan. Hän kiistää harrastaneensa seksiä 17-vuotiaan tytön kanssa, jonka Epstein oli hänelle hankkinut.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Maxwellin tapauksen syyttäjä kertoi pidätyksen jälkeen, että he toivovat prinssi Andrew’n todistavan oikeudessa. Syyttäjä on aiemmin sanonut, ettei Andrew ole tehnyt yhteistyötä Epsteinin tutkijoiden kanssa. Prinssi kiistää myös nämä väitteet.

Epstein joutui vankilaan 13 kuukaudeksi aikomuksesta ostaa seksiä alaikäiseltä vuonna 2008. Tämän jälkeen Maxwellia ei enää nähty Epsteinin seurassa.

Kun Epsteinin laajat seksuaalirikokset tulivat julkisuuteen viisi vuotta sitten, Maxwell katosi seurapiireistä ja poistui Yhdysvalloista. Maxwellin olinpaikka oli pitkään arvoitus viranomaisille.

Maxwell pidätettiin New Hampshiressa Yhdysvalloissa, ja hänen on määrä päätyä oikeuden eteen vastaamaan useisiin syytteisiin.

Monimiljonääri Jeffrey Epsteinin selli­kuoleman jälkeen seksi­rikos­vyyhdin keskiöön on nousemassa brittiläinen seura­piiri­julkkis Ghislaine Maxwell

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat