Viranomaiset mursivat rikollisjengien suosiman palvelun salauksen ja pidättivät lähes 750 ihmistä Britanniassa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Rikollisuus

Viranomaiset mursivat rikollisjengien suosiman palvelun salauksen ja pidättivät lähes 750 ihmistä Britanniassa

”Tämä on vasta alkua”, sanoi Suur-Lontoon poliisitoimen johtaja Cressida Dick.

Julkaistu: 2.7. 17:28

Britanniassa poliisi on tehnyt maan laajimman operaation, jossa pidätettiin lähes 750 ihmistä. Kiinniotoissa poliisi takavarikoi lähes 60 miljoonaa euroa käteistä, yli kaksi tonnia huumeita, kymmeniä luksusautoja ja -kelloja sekä aseita, kuten konepistooleja ja kranaatteja.

”Tämä on laajin ja syvin Britanniassa tehty operaatio vaarallista järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan”, kertoi rikospoliisin tutkintajohtaja Nikki Holland tiedotteessa.

Operaation ansiosta kokonaisia rikollisjärjestöjä saatiin hajotettua. Poliisi kertoo pidättäneensä paljon keskitason rikollisia sekä jengien johtajia, jotka ovat pakoilleet poliisia jo vuosia.

Maan rikospoliisi on työskennellyt vuodesta 2016 lähtien kansainvälisten viranomaisten kanssa purkaakseen rikollisten käyttämän Encrochat-palvelun salauksen. Palvelun avulla rikollisjärjestöt ovat voineet pyörittää toimintaansa salassa.

Ranskan ja Hollannin viranomaiset onnistuivat yhteistyössä purkamaan salauksen keväällä ja keräämään palvelun dataa. Kaikki tieto on jaettu Europolille, jonka kautta se on käytettävissä muiden Euroopan maiden viranomaisille.

Palvelun käyttäjät eivät pitkään tienneet, että poliisit olivat murtaneet salauksen ja seuranneet rikollisten liikkeitä. Encrochat havaitsi tietovuodon kesäkuussa, jolloin se kehotti käyttäjiä tuhoamaan puhelimensa. Palvelu on sittemmin suljettu.

Encrochatilla oli 60 000 käyttäjää, joista 10 000 oleskeli Britanniassa. Palvelun käyttö puolen vuoden sopimuksella on maksanut yli 1 600 euroa.

Pidätysten ja takavarikointien lisäksi poliisin onnistui estää yli 200 henkeen kohdistuvaa uhkaa, kuten vihollisjengeihin kohdistettuja kidnappauksia ja surmia.

Operaatio on työllistänyt yli viittäsataa rikostutkijaa ja tuhansia poliiseja. Poliisin mukaan operaatiolla on merkittävä vaikutus järjestäytyneen rikollisuuden toimintaan.

”Tämä on vasta alkua. Häiritsemme järjestäytyneen rikollisuuden verkostoja viikkoja, kuukausia ja jopa vuosia tämän operaation seurauksena”, sanoi Suur-Lontoon poliisitoimen johtaja Cressida Dick yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Myös koronaviruksesta on ollut operaation aikana hyötyä poliiseille: monet epäillyt olivat poikkeuksellisesti kotona, kun heitä tultiin pidättämään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat