Ruotsin ulkoministeri: Iran maksaa korvauksia ukrainalais­koneen alas ampumisessa kuolleiden ulko­maalaisten perheille - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Lento-onnettomuudet

Ruotsin ulkoministeri: Iran maksaa korvauksia ukrainalais­koneen alas ampumisessa kuolleiden ulko­maalaisten perheille

Ei ole epäilystäkään, etteikö Iran maksaisi korvauksia, ulkoministeri Ann Linde arvioi uutistoimisto TT:lle.

Iran ampui vahingossa matkustajakoneen alas tammikuun alussa pian nousun jälkeen. Onnettomuudessa kuoli yli 170 ihmistä.

Julkaistu: 2.7. 17:57

Iran maksaa korvauksia ukrainalaiskoneen alas ampumisen vuoksi kuolleiden ruotsalaisten ja muiden ulkomaiden kansalaisten perheille, sanoo Ruotsin ulkoministeri Ann Linde uutistoimisto TT:lle.

Linde kertoi asiasta osallistuttuaan kokoukseen, jossa oli ministereitä kaikista niistä maista, joiden kansalaisia kuoli lennolla.

”Olemme allekirjoittaneet aiepöytäkirjan siitä, että aiomme neuvotella nyt yhteisesti korvauksista Iranin kanssa”, Linde kertoi TT:lle ministerien tapaamisen jälkeen.

Iran on ottanut aiemmin vastuun koneen alas ampumisesta ja luvannut maksaa korvauksia. Maa on kuitenkin halunnut neuvotella korvauksista suoraan uhrien perheiden kanssa.

Iran ampui Ukraine International Airlinesin Boeing 737 -matkustajakoneen alas 8. tammikuuta. Lentokone oli matkalla Iranin pääkaupungista Teheranista Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

Koneessa oli putoamishetkellä 176 ihmistä. Kaikki kuolivat onnettomuudessa. Heistä suurin osa oli iranilaisia ja kanadalaisia.

Uhrien joukossa oli myös useita kaksoiskansalaisia. Yhteensä 17 kuolonuhrilla oli Ruotsin kansalaisuus tai oleskelulupa.

Matkustajakone ammuttiin alas kahdella Tor-M1-ohjuksella. Aluksi Iran kiisti ampuneensa koneen alas ja puhui teknisestä viasta. Lopulta maa kuitenkin myönsi, että kone oli ammuttu alas vahingossa.

Lue lisää: Kädenvääntö tammikuussa alas ammutun ukrainalaiskoneen mustista laatikoista näyttää olevan ohi: Ranska tutkii laatikot

TT kysyi Lindeltä arviota siitä, maksaako Iran todella korvaukset.

”Siitä ei ole epäilystäkään”, Linde vastasi.

Tässä vaiheessa ei ole vielä selvyyttä mahdollisten korvausten suuruudesta. Linden mukaan Ruotsiin liittyvien kuolonuhrien läheisiin on oltu yhteydessä.

Iran myönsi ampuneensa ukrainalaisen matkustaja­koneen alas vahingossa: ”Iranin islamilainen tasavalta katuu syvästi tätä tuhoisaa virhettä”

Iranin ilmailuviranomaiset: Ukrainalaiskone ammuttiin alas kahdella ohjuksella

Iranin vallankumous­kaarti: Matkustaja­konetta luultiin risteily­ohjukseksi – Tämä alasampumiseen johtaneista tapahtumista tiedetään

Lento-onnettomuudet|Kädenvääntö tammikuussa alasammutun ukrainalaiskoneen mustista laatikoista näyttää olevan ohi: Ranska tutkii laatikot

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat