Ranskan pääministeri erosi, uudeksi pääministeriksi nousee oikeistolainen Jean Castex, jonka johdolla Macron haluaa ”uuden suunnan” politiikalleen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Ranska

Ranskan pääministeri erosi, uudeksi pääministeriksi nousee oikeistolainen Jean Castex, jonka johdolla Macron haluaa ”uuden suunnan” politiikalleen

Torstai-iltana julkaistussa haastattelussa Macron totesi, että Ranskan valmistauduttava vaikeaan talouskriisiin, joka vaatii paljon uudelleenrakentamista.

Ranskan pääministerin Édouard Philippen erosta kerrottiin perjantaina. Kuvassa Philippe 29. kesäkuuta 2020 Pariisissa.

Julkaistu: 3.7. 10:47, Päivitetty 3.7. 15:47

Ranskan pääministeri Édouard Philippe eroaa tehtävästään, kertoivat uutistoimistot Reuters ja AFP perjantaina. Samalla myös hänen hallituksensa eroaa. Presidentti Emmanuel Macron on presidentin kanslian mukaan hyväksynyt eronpyynnön.

Myöhemmin perjantaina kerrottiin, että uudeksi pääministeriksi on nimetty Jean Castex. Hän on oikeistolaisen republikaanipuolueen jäsen, mutta hän ei ole ollut näkyvässä roolissa puolueessa. Viimeisimpänä Castex on vastannut siitä, miten Ranska pääsee ulos koronakriisistä.

Viime viikonloppuna Ranskan paikallisvaaleissa vihreät ottivat merkittävän vaalivoiton ja saivat hallintaansa useita isoja kaupunkeja.

Presidentti Macronin puolueelle vaalit olivat pettymys. Pääkaupunki Pariisissa Macronin ehdokas hävisi sosiaalidemokraattien Anne Hidalgolle, joka valittiin jatkokaudelle.

Lue lisää: Jatkokaudelle valittu Pariisin pormestari häätää autot ja tekee valtaosasta parkkiruutuja pyöräteitä

Macronin puolueen heikko vaalitulos käynnisti huhut hallituksen vaihtumisesta.

Macron on kertonut jo aiemmin haluavansa hallitukselle ”uuden suunnan”. Presidentin kannatus on heikentynyt muun muassa kunnianhimoisten taloudellisten uudistusten takia, jotka johtivat keltaliiveiksi kutsuttujen mielenosoittajien pitkiin ja riitaisiin protesteihin vuosina 2018–2019.

Torstai-iltana julkaistussa haastattelussa Macron totesi, että Ranskan valmistauduttava vaikeaan talouskriisiin, joka vaatii paljon uudelleenrakentamista. Tätä varten tarvitaan uusi tiimi.

Myös muita hallituksen ministereitä odotetaan vaihdettavan.

Ranskan uusi pääministeri Jean Castex.

Keskustaoikeistolaisen Philippen hallitus nimitettiin kesäkuussa 2017. Se oli jo toinen hallitus, sillä ensimmäinen hajosi kuukaudessa nimityksestä muutamaan ministeriin kohdistuneiden rahoitussotkujen takia.

Philippe valittiin viime viikonlopun paikallisvaaleissa Le Havren kaupungin pormestariksi. Hän oli hoitanut kyseistä tehtävää ennen siirtymistään pääministeriksi.

Ranskan uudella pääministerillä Édouard Philippellä on Suomi-kytkös – toimi monta vuotta Olkiluodon laitetoimittajan Arevan johtotehtävissä

Pariisi|Jatkokaudelle valittu Pariisin pormestari häätää autot ja tekee valtaosasta parkkiruutuja pyöräteitä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat