Toimittaja Jamal Khashoggin murhaoikeudenkäynti alkoi Turkissa – konsulaatin työntekijä kertoo, kuinka hänen käskettiin sytyttää uuni pian Khashoggin saapumisen jälkeen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Oikeudenkäynnit

Toimittaja Jamal Khashoggin murhaoikeudenkäynti alkoi Turkissa – konsulaatin työntekijä kertoo, kuinka hänen käskettiin sytyttää uuni pian Khashoggin saapumisen jälkeen

Yksi poliisin teorioista on, että murhaajat olisivat yrittäneet hävittää ruumiin polttamalla.

Khashoggin kihlattu Hatice Cengiz (vas.) poistui Istanbulin oikeustalolta ensimmäisen oikeudenkäyntipäivän jälkeen.

Julkaistu: 3.7. 16:33, Päivitetty 3.7. 21:43

Turkin Istanbulissa alkoi perjantaina oikeudenkäynti toimittaja Jamal Khashoggin murhasta. Syytetyt, kaksikymmentä saudiarabialaista, eivät ole oikeudenkäynnissä paikalla. Heidän epäillään tappaneen Khashoggin ja paloitelleen hänen ruumiinsa vuonna 2018. Ruumista ei ole koskaan löydetty.

Korkea-arvoisimmat syytetyt ovat Saudi-Arabian entinen apulaistiedustelupäällikkö Ahmed al-Assiri ja kruununprinssin entinen ykkösneuvonantaja Saud al-Qahtani.

Oikeudessa todistajana kuultu Saudi-Arabian konsulaatin työntekijä kertoo, että hänet oli kutsuttu konsulaattiin tapahtuma-aikana. Khashoggi oli mennyt sisälle hakemaan dokumentteja tulevaa naimisiinmenoaan varten alle tuntia ennen työntekijän saapumista.

”Siellä oli viisi tai kuusi ihmistä paikalla. He pyysivät minua sytyttämään tandoorin (uuni). Ilmassa oli paniikkia”, työntekijä kertoi perjantaina oikeudelle.

Turkin viranomaiset ovat sanoneet, että yksi poliisin teorioista on, että murhaajat olisivat yrittäneet hävittää ruumiin polttamalla sen jälkeen, kun ruumis oli paloiteltu.

Tandooriuuni sijaitsee konsulaatin puutarhassa. Työntekijä kertoo nähneensä myös paljon lihavartaita ja grillin. Uunin ympärillä olleet marmorilaatat vaikuttivat vaihtaneen väriä, mikä voi viitata kemikaalipuhdistukseen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut, että käsky tappaa Khashoggi tuli Saudi-Arabian korkeimmasta johdosta, mutta ei ole koskaan suoraan syyttänyt siitä kruununprinssi Mohammed bin Salmania. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA on sanonut, että he uskovat kruununprinssin määränneen iskun.

YK:n laittomien teloitusten erityisedustaja Agnes Callamard kertoi uutistoimisto Reutersille, että Turkin oikeudenkäynti voisi luoda pohjaa tuleville oikeudenkäynneille. Tämä voisi tarkoittaa, että esimerkiksi Euroopan maat voisivat aloittaa oikeudenkäynnin, jos kuka tahansa tapaukseen liitetty saudiarabialainen matkustaisi maiden alueelle.

Turkkiin oikeuden eteen syytettyjä tuskin koskaan saadaan, sillä Saudi-Arabia ei luovuta heitä.

Saudi-Arabiassa järjestettiin viime vuonna oikeudenkäynti suljetuin ovin, jossa viisi syytettyä tuomittiin kuolemaan. Heidän nimiään ei ole julkistettu.

Khashoggin pojat ilmoittivat myöhemmin antavansa surmatyön anteeksi, mikä merkitsee, että kuolemantuomioita ei todennäköisesti panna käytäntöön. YK:n Callamard kutsui armahdusilmoitusta ”oikeuden parodiaksi”.

Saudi-Arabian virallinen selitys on, että tappajat toimivat omin luvin. Khashoggi oli toimittajana arvostellut usein synnyinmaansa hallintoa.

Saudi-Arabia|Sauditoimittaja Khashoggin pojat ”armahtivat” isänsä paloittelumurhaajat – ilmoitus voi säästää kuolemaantuomitun teloitukselta

Oikeudenkäynnit|Saudi-Arabian kruununprinssin lähipiiri saamassa syytteet toimittaja Jamal Khashoggin murhasta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat