Kyberhyökkäys aiheutti ydin­laitoksessa syttyneen tuli­palon, Iran epäilee ja uhkaa kostaa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Iran

Kyberhyökkäys aiheutti ydin­laitoksessa syttyneen tuli­palon, Iran epäilee ja uhkaa kostaa

”Luonnollisesti emme voi keskustella aiheesta”, totesi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, kun häneltä kysyttiin Iranin viimeaikaisista tapahtumista.

Iranille merkittävässä, Natanzin kaupungissa sijaitsevassa laitoksessa rikastetaan uraania, jota maan pelätään mahdollisesti käyttävän ydinaseen valmistamiseen. Kuvassa laitos vuonna 2005.

Julkaistu: 3.7. 20:56, Päivitetty 3.7. 21:33

Iranissa Natanzin ydinlaitoksessa torstaina tapahtunut tulipalo saattoi olla seurausta kyberhyökkäyksestä, kertovat kolme iranilaista viranomaista uutistoimisto Reutersille.

Kaksi heistä sanoi, että iskun takana voisi olla Israel.

Virallista syytä ei ole vielä kerrottu julkisuuteen. Iranin turvallisuusviranomainen kertoi perjantaina, että palon aiheuttaja on saatu selville, mutta turvallisuussyistä sitä ei vielä paljasteta.

Useiden asiantuntijoiden mukaan tulipalo oli hyvin epäilyttävä ja siinä oli viitteitä sabotaasista.

Iranille merkittävässä, Natanzin kaupungissa sijaitsevassa laitoksessa rikastetaan uraania, jota maan pelätään mahdollisesti käyttävän ydinaseen valmistamiseen.

Lue lisää: Iranin ydin­laitoksella syttyi tulipalo, jota asian­tuntijat pitävät ”hyvin, hyvin epäilyttävänä”

Nyt Iran on uhannut kostaa, jos paljastuu, että jokin valtio on kyberhyökkäyksen takana.

”Kyberhyökkäyksiin vastaaminen on osa maan puolustusvoimaa. Jos todistetaan, että maahamme on kohdistunut kyberhyökkäys, vastaamme siihen”, siviilipuolustusjohtaja Gholamreza Jalali kertoi valtiolliselle tv-kanavalle torstai-iltana.

Iranin atomienergiajärjestön julkaisema kuva varastorakennuksesta, joka on osin tuhoutunut tulipalon takia.

Myös Iranin valtiollinen uutistoimisto julkaisi torstai-iltana varoituksen: Jos tapauksessa on merkkejä vihollismaiden, kuten Israelin tai Yhdysvaltojen, osallisuudesta, ”Iranin strategiaa uuteen tilanteeseen vastaamiseksi täytyy harkita perustavanlaatuisesti uudelleen”. Uutistoimiston mukaan nimeämättömät sosiaalisen median tilit ovat väittäneet Israelin olevan vastuussa sabotointiyrityksistä.

Yhdysvallat ja Israel ovat aiemmin toteuttaneet kyberhyökkäyksiä Iranin ydinlaitoksiin. 2000-luvulla valtiot käyttivät parin vuoden ajan haittaohjelmaa, joka vakoili ja rikkoi Natanzin laitoksen tietokoneita.

Iranin strategisesti merkittäviin kohteisiin kohdistuneista tapauksista kysyttiin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulta.

”Luonnollisesti emme voi keskustella aiheesta”, Netanjahu totesi toimittajille torstai-iltana.

Iranissa sattui viime perjantaina myös toinen epäilyttävä tapaus, jossa pääkaupunki Teheranin itäpuolella sijaitsevan Parchinin armeijan tukikohdan läheisyydessä räjähti. Asiantuntijoiden mukaan räjähdys tapahtui paikalla, jossa valmistetaan ohjuksia. Iranin mukaan räjähdys johtui vuotavista öljytankeista.

Reuters kertoo pyytäneensä kommenttia Israelin armeijalta ja Netanjahun kansliasta, mutta kummastakaan ei vastattu perjantaina. Armeija ja pääministerin kanslia vastaavat maan tiedustelupalvelu Mossadista.

Torstain tulipalo tapahtui Iranin viranomaisten mukaan teollisuusvarastossa ydinlaitoksen alueella, mutta uutistoimisto AP kertoi torstaina, että asiantuntijat ovat tunnistaneet sen uuden sentrifugin valmistuspaikaksi. Sentrifugeja käytetään uraanin rikastamiseen.

Reutersille puhunut iranilaisviranomainen vahvisti hyökkäyksen kohdistuneen rakennukseen, jossa kootaan sentrifugeja.

AP:n mukaan rakennuksesta julkaistut kuvat viittaavat siihen, että paikassa on myös räjähtänyt. Tulipalo oli niin voimakas, että se oli havaittavissa avaruudesta asti satelliiteilla.

Iran on pyristellyt viime aikoina irti velvoitteista, joista sovittiin vuonna 2015 solmitussa ydinsopimuksessa. Maa on rikastanut uraania yli sallittujen rajojen, mikä voisi mahdollistaa ydinaseen valmistamisen.

Iran|Iranin ydin­laitoksella syttyi tulipalo, jota asian­tuntijat pitävät ”hyvin, hyvin epäilyttävänä”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat