Välimerelle jumittuneelle siirtolais­laivalle julistettiin hätätila, siirtolaiset käyttäytyneet itse­tuhoisesti ja väki­valtaisesti - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Siirtolaiset

Välimerelle jumittuneelle siirtolais­laivalle julistettiin hätätila, siirtolaiset käyttäytyneet itse­tuhoisesti ja väki­valtaisesti

Ihmisoikeusjärjestö ilmoitti perjantaina, että laivan on heti päästävä rantautumaan, koska olosuhteet veneellä ovat huonontuneet ja siellä on puhjennut väkivaltaisuuksia.

Ocean Viking -alus kesäkuussa ankkuroituna satamassa Marseillessa Ranskassa.

Julkaistu: 3.7. 22:06

Siirtolaisten oikeuksia ajava ihmisoikeusjärjestö julisti perjantaina hätätilan Välimerelle jumittuneelle siirtolaislaivalle, jonka kyydissä on 180 siirtolaista. Asiasta uutisoi uutistoimisto AFP.

Hätätilajulistuksen tehneen ihmisoikeusjärjestö SOS Mediterraneen mukaan aluksella olevien siirtolaisten ja miehistön turvallisuus ei ole enää taattu. Järjestö ilmoitti perjantaina, että laivan on heti päästävä rantautumaan, koska olosuhteet veneellä ovat huonontuneet ja siellä on puhjennut väkivaltaisuuksia.

Ocean Viking -niminen laiva on jäänyt jumiin Välimerelle italialaisen Lampedusan saaren edustalle. Alus on odottanut yli viikon lupaa Italialta tai Maltalta päästää kyydissä olevat siirtolaiset maihin.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja on kyydissä laivalla. Hänen mukaansa jännitteet aluksella ovat kiristyneet viikon aikana, kun siirtolaiset yrittävät yhä epätoivoisemmin päästä maihin.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan yksi siirtolaisista on yrittänyt hirttäytyä ja muutkin ovat alkaneet näyttää ”äärimmäisiä uupumuksen, masennuksen ja levottomuuden merkkejä”.

Vapaaehtoisia auttamassa siirtolaisia Välimerelle jumittuneella Ocean Viking- aluksella heinäkuussa.

Aluksella on esimerkiksi ollut fyysisiä yhteenottoja ja kaksi siirtolaisista on ryhtynyt syömälakkoon. Lisäksi kaksi siirtolaista heittäytyi mereen, mutta heidät pelastettiin.

Ihmisoikeusjärjestö kertoo saaneensa kielteisen vastauksen maihinnoususta Italialta ja Maltalta, minkä jälkeen maat eivät ole enää vastanneet kuuteen seuraavaan maihinnousupyyntöön.

Samaisella Ocean Vikingilla on ollut aiemminkin vaikeuksia rantautua Välimerellä.

Viime vuoden syyskuussa Italia salli ensimmäistä kertaa yli vuoteen Välimerestä pelastettujen siirtolaisten rantautumisen. Tuolloin yli 80 siirtolaista pääsi satamaan Lampedusalle.

Veneellä odottaneiden siirtolaisten pääsy saarelle tosin varmistui vasta, kun muutama muu EU-maa sitoutui ensin vastaanottamaan tulijoita.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan yli 100 000 siirtolaista yritti viime vuonna ylittää Välimerta ja yli 1 200 kuoli yrityksessään.

Italia päästää Välimereltä pelastettuja siirtolaisia satamaan ensimmäistä kertaa yli vuoteen

Italian rannikkovartiosto pelasti Välimerestä yli 140 siirtolaista

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat